用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 蘇浙 vs 合一堂陳伯宏
go

蘇浙 vs 合一堂陳伯宏 [複製鏈接]

背景: 爸爸母語為英文,媽媽母語為廣東話,家中印尼姐姐講國語 (但不是純正啦當然),所以女女廣東話和英文我不太擔心,國語應該聽得懂但有限。女坐唔定,上playgroup都鍾意周圍走

有蘇浙同合一堂,兩間都am, 其實我好喜歡合一堂,去過2次都覺得無論校舍和校長老師都非常好,而且為基督教學校,覺得女女會讀得開心,但語境和派位好像都不及蘇浙。看了很多資料,蘇浙其實都係好學校,但係完全沒有了廣東話,而女女在家中接觸廣東話已經有限 (只有我和婆婆),怕連母語都未學好就去學其他,到頭來那個都學得不好,我知蘇浙難考,女女有幸考到我們亦好開心,但一直因為語言問題而心裡好像不是很確定,大家可否給我們一點意見呢?

3    0    0    0

回覆:蘇浙 vs 合一堂陳伯宏

其實不用擔心,在蘇浙同學們之間傾計都係講廣東話的,派位唔關讀邊間學校事的,但考直資私小會較有優勢,亦大部份同學仔能入返蘇小,有back up下大抽獎亦放心好多。

利申,大囡現蘇浙k3,兩文三語都ok。

Interview 時,你對旁邊的家長有什麼感覺?你會願意你的小朋友,同那些家長教出來的孩子玩?

兩間我都有in,我prefer 合一堂。我覺得家長斯文有禮亦無批我㬹,我相信這些家長教出來的小孩,也會同樣有質素,我很樂意我的小朋友同佢地一齊玩。加上是教會學校,我buy。其實我無聽過這間學校唔好的comment.

相反另一間有很多講普通話的家長。我不是歧視,但面試時我以為自己去咗旺角。好大聲好嘈,仲有幾戶家長攞個大皮喼來面試,一家幾口來。覇住晒啲位不讓座。講廣東話的家長就大人小孩坐一張椅,讓另一張椅出來俾其他人坐。入課室時我俾幾個大媽打尖 (跟晒number,都唔知插隊做乜),仲鬆晒我㬹。我唔肯定這些家長的小孩會否考得上,但我已不太願意我的小孩,跟這些家長調教出來的小朋友玩。我同意學校的成績很好,但我對學校可能貫輸較紅的知識給小孩,我有保留。我有幾個朋友,小孩讀完PN都轉校讀K1,我相信有其原因。這是我的愚見和感受。

請問用家認為大班教學會否忽略了某些比較細膽的小朋友?有冇train presentation? Discipline 又如何?是活動教學嗎?

謝謝你們寶貴的意見啊。

mamingyin72, 想請問你女女都是由n班讀起? 蘇浙是真正的活動教學嗎? 老師又如何呢?

LLKK, 面試時覺得蘇浙還好,是很多人in, 覺得競爭好大而已,其實我看過教育局的視學報告,合一堂是真的完全沒有負面的comments, 是真的全部都是正面的,而我又是基督徒,所以合一堂真的很吸引。但很多人都說有小學back up就一定要選,因為小學玩法完全不同,而且我們只有最基本的15分,所以不選蘇浙又怕將來後悔。小學的資料我還未看很多,現在覺得應該想女在活動教學的學校讀書,港同和救恩都好吸引我。

引用:謝謝你們寶貴的意見啊。 mamingyin72,+想

原帖由 maymay114 於 16-03-01 發表
謝謝你們寶貴的意見啊。

mamingyin72, 想請問你女女都是由n班讀起? 蘇浙是真正的活動教學嗎? 老師又如何呢 ...
咁不如k1轉校,直頭去救恩幼稚園或靈糧堂啦!兩間都係教會學校,很多學生上救恩和港同。我自己都是基督徒,都喜歡教會學校多點。Kcs PN 都可以,但幼稚園成40人一班,如樓上說,真係好多人,睇下你得唔得。但我有幾個讀kcs的朋友,k1開學無耐就急急轉校。有兩個被同學仔打,有一個接受唔到女厠同學校廚房 share同一個門口。

我囡係k1考入的,無讀過pn。
我所見的3年裡,無樓上所說的無教養大媽家長,是有B6的小朋友讀,但家長都很有教養禮貌斯斯文文的,家庭背景都不錯,有的有埋司機接送。亦很多和樓主一樣背景的學生(爸爸外國人)

k1開始大班教學要看小朋友是否適合,一般能訓練到小朋友獨立自理。

我囡無試過任何受傷或俾同學打嘅情況。

另蘇浙pn上k1 & k3升小一都係要再interview, 但大部份會收返。kcs很輕鬆唔谷的,一日得一樣功課,但上小學是傳統教學。其實揀唔揀半龍校就睇家長對升小嘅要求,我都係得15分,當年個個話我要個囡過海讀書咁遠點點點,到今日佢哋就知我嘅決定無錯,當見身邊朋友d仔囡大抽獎唔知派咗去邊度,週圍叩成十幾間學校門,嗰種無助感,真係見到都怕怕
始終同有back up下輕輕鬆鬆等大抽獎結果係完全不同的。

引用:我囡係k1考入的,無讀過pn。 我所見的3年裡

原帖由 mamingyin72 於 16-03-02 發表
我所見的3年裡,無樓上所說的無教養大媽家長,是有B6的小朋友讀,但家長都很有 ...
請問有邊類小朋友不適合大班?

我會照俾佢試左kcs pn先。還掂上k都要再考,到時唔啱咪走
認同有小學back up個心定好多
利申:我都揀kcs pn

引用:我囡係k1考入的,無讀過pn。 我所見的3年裡

原帖由 mamingyin72 於 16-03-02 發表
我所見的3年裡,無樓上所說的無教養大媽家長,是有B6的小朋友讀,但家長都很有 ...
想問一下,請問學校有沒有灌輸一些左派的東西給小朋友呢?

我都想知

引用:Quote:原帖由+mamingyin72+於+16-03-02+發

原帖由 babypig2017 於 16-03-09 發表
想問一下,請問學校有沒有灌輸一些左派的東西給小朋友呢?
沒有

I will choose合一堂陳伯宏, only heard good things about this school. The environment is also good. the other one - heard the international section is a happy school but not the local one. And there are quite a lots of mixed comments about it.  Also, don't really prefer big class as can't expect your kid to get enough attention from teachers.  That's my personal opinion!
‹ 上一主題|下一主題