用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 責任感是什麼?
go

責任感是什麼? [複製鏈接]

醒目開學勳章

如果你子女約了好幾個同學放假做 group project, 但約了兩次d同學都放飛機, 你地會點? 我不想做monster, 但見倒呢d咁不負責任的人, 好自然無明火起
   4    0    0    0
[img]http:/

醒目開學勳章

回覆:責任感是什麼?

明白你,但每個小孩家庭教育不同,有時我囡囡回家都會跟我講些氣憤的事,
但我唔會話人地,只會同佢作為借鏡,
如佢做得唔好,一樣會好令人生氣,
我地做中學家長,不要闖進佢地校園生活模式,要教只可教自己果個,人地要點控制唔到亦唔到自己去理。
其實佢地係讀書期間多挫敗多問題要自己解決更好啦,否則將來出社會只會處理唔到,接受唔到。
同學之間既問題有幾大不了,我相信經一事必定會長一智。

cdefg2333    發表於 16-3-2 11:02
Yanamami    發表於 16-2-29 17:33

大可放心, 到PRESENTATION 時老師會睇得出邊個唔合作,
我成日同啊囡講, 今日蝕底D, 他日得著係你最多

au6822  講得好好, 應該教導孩子做人要不怕蝕底  發表於 16-3-9 13:52
little_yolky  老師係咪真係睇得出?但成組人一個分喎。  發表於 16-3-2 09:04

回覆:責任感是什麼

這種同學, 必有一兩個在左近

引用:這種同學,+必有一兩個在左近 +

原帖由 poonseelai 於 16-03-01 發表
這種同學, 必有一兩個在左近
到大學一樣有!

不過到時可以自由組合而已。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:如果你子女約了好幾個同學放假做+group+pro

原帖由 CHTmami 於 16-02-29 發表
如果你子女約了好幾個同學放假做 group project, 但約了兩次d同學都放飛機, 你地會點? 我不想做monster,  ...
我會唔理,等佢自己拆掂佢。

to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 16-3-1 14:45
到大學一樣有!

不過到時可以自由組合而已。
係, 兩個人一組, 因為我係外系, 雖然話係自由組合, 但即係「被配對」, 搵極對方都搵唔到, 嬲到我。

little_yolky  老師係咪真係睇得出?但成組人一個分喎

會的, 鬧完成組人, 個人PART 另比分都有高低

引用:Quote:ANChan59+發表於+16-3-1+14:45+到大

原帖由 little_yolky 於 16-03-02 發表
係, 兩個人一組, 因為我係外系, 雖然話係自由組合, 但即係「被配對」, 搵極對方都搵唔到, 嬲到我。 ...
他們現在會要求教授自由組合,埋唔到班才由教授亂點鴛鴦譜。

他們亦知道邊幾個是搭順風車,所以會搵志同道合者,條件是自己肯付出,成績有目共睹,一埋班自己做組頭,你就可以選擇合適組員。

引用:+本帖最後由+小木偶媽咪+於+16-2-29+18:17+

我仔D同學咪又係咁, 有個仲要交前一晚10幾先打黎問要做嘜!!!
幸好份project 要做個人感受, 佢唔交, 我仔唔鬼理照交, 遅個D
同佢釘係後面, 老師一睇就知, 經過呢D事, 佢地會學識搵咩人做
朋友同合作!!!

可以的話, 大家分工, 各有各做
如果仍不做, 就踢佢出group, 或向老師投訴

小兒的同學大部份都唔做嘢,no matter 自由組合 or 老師 group.
現在的小朋友, 自我中心, 家長唔理, 唔知, 唔覺得重要, 覺得唔應介入.
冇方法 solve.

同老師講只有下面的結果:
1. 同學話你篤背脊, 以後日子仲難過
2. 覺得你同朋輩相處唔到
3. 仲叫你唔好 hurt 到D唔做嘢的同學, 你要好好勸佢地同你合作
4. 講同唔講冇分別
我全部大半年領教過, 經驗豐富.

自己做埋,教兒子將來出社會做事都會遇到好多這樣的人.
唔好怕蝕底, 要有責任心,過得人過得自己, 一定學到嘢.

學校是一個社會縮影...小學,中學,大學...到社會工作時,應該可以應付各種事...就讓小朋友自己過渡,家長可從旁觀察...

要做一位好的team player,甚至team leader係唔容易。Group Project給了孩子機會去體會這困難和解決辦法。學校生活不是只有課本知識,有些體會和經驗也很實用。

ydoris 發表於 16-3-22 08:16
學校是一個社會縮影...小學,中學,大學...到社會工作時,應該可以應付各種事...就讓小朋友自己過渡,家長可從 ...
但問題係如果自己個小朋友係唔做嘢, 累街坊果個係咪都唔理?

TwinWong  小學還可以, 中學真係無得理, 中學牛, 肯同你呻吓, 你都還神, 唔係要比你幫, 由得佢地自己解決   發表於 16-3-22 11:54

回覆 little_yolky 的帖子

呢D時候,吾做野同學既家長,一般都係吾會知.因為只有做野既人先會埋怨..

little_yolky    發表於 16-3-22 14:47

回覆:ydoris 的帖子

無錯!如樓上家長所講,有問題起黎,甚至乎仲被指督背脊,邀功擦鞋等,反過黎被指責。所以現今佢地新一代相處共事毫不容易,價值觀大為不同

這幾天正在反思如何教養我那準備踏入青少年階段的孩子,就正好讓我看到以下節錄,叫自己要堅持這條底線,並想分享一下,希望幫到下一代:

要懂得如何培養孩子責任、信心、毅力、恆心這四大方向,更加穩定孩子動盪不安的心靈:

1.     這四大方向是由父母堅持到底所培養出來的。

2.     如果孩子在小時候就學會擺脫責任,不管什麼原因,將來會繼續想擺脫。

3.     當父母能堅持到底,要求孩子務必做好平時之事(ex家務事),孩子必然也學會了『毅力』及『負責任』的原動力。

4.     責任,恆心,毅力並非天生所具有的,而是由『日常生活』當中,靠著父母細心引導與教導,一點一滴所培養出來的。

而信心是由平時做對的事情而得到適時的讚美所產生,即使做錯了也能得到師長的鼓勵與支持所得到的〝自信〞。

接著我們要思考幾個教育的問題:

※ 父母要如何對待孩子,自己才會快樂?

※ 孩子怎麼教育,才是父母所期待的?

1.     如果父母過度的溺愛,導致孩子產生許多負面的性格。

2.     做父母的應當思考怎樣的愛,對孩子才是好的,才會產生正向的人格發展。

3.     這一代的孩子從父母那得到太多的照顧與關愛,卻很少把父母的冷暖,苦累,病痛放在心上。對父母都不關心了,還會關愛別人嗎?

4.     讓孩子從小就接受愛心的教育,使他們健康的成長,我想這才是正確的家庭教育。

回覆:責任感是什麼?

阿仔都經常遇到類似問題,次次被人放飛機,最終佢自己總結,求人不如靠己,所以次次如果冇人幫手,就自己一個人搞定,其他組員都抄佢,交完報告次次佢最高分。

kin818kin    發表於 16-4-29 11:49
‹ 上一主題|下一主題