用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 請教自修考GCE AL
go

請教自修考GCE AL [複製鏈接]

小兒現中四,中文科成績極不理想,數學及理科較強,尤愛物理,希望將來從事科研,心儀中大物理。因他沒有信心DSE中文合格,想自修考GCE AL。他說看過GCE課程,覺得有把握可以取高分。

我擔心他同時應付兩個試會兩頭唔到岸,他表示需要分輕重,可能要放輕DSE。這個想法令我擔心,因他就讀中學的DSE成績一向不錯,老師都有備戰經驗,循大路行好像較有保障。如果自己盲頭烏蠅,實在太大風險。耐何他怕中文科已變成心理恐懼,任何鼓勵似乎都不奏效。

請教自修GCE是否可行?有甚麼需要注意?
   9    0    0    0

引用:學校有提供GCE課程嗎?

原帖由 梁太2010 於 16-02-29 發表
學校有提供GCE課程嗎?
學校沒有GCE

回覆:請教自修考GCE AL

佢先中四,有心追一定追到,雙管齊下,私補加天王補

回覆:Verveine 的帖子

在香港考的GCE 已改名為IAL, 課程一樣,但考深D

其實真心講,中文要點做先會唔合格?係d 唔讀書的學生藉口吧?轉去讀AL 都係唔讀ga la.

自修 GCE A level , 無人教會很吃力,
同時應付兩個試很容易會兩頭唔到岸, 三思 !!

引用:其實真心講,中文要點做先會唔合格?係d+唔

原帖由 samsam123321 於 16-02-29 發表
其實真心講,中文要點做先會唔合格?係d 唔讀書的學生藉口吧?轉去讀AL 都係唔讀ga la. ...
未必, DSE中文可能難在要估中評卷員答案, 朋友兒子老師預計中文坐三望四, 但結果係二,無奈

2都叫合格。要唔合格我自己覺得好難。

我的仔就是放棄考DSE自學直接考AL,而且成績令人滿意最後用AL的成績报香港的大學,虽然他最後去了英國讀大學。我只是想說不是沒有可能,但要二選一才比較好。

NanaLi1127 發表於 16-3-1 21:06
我的仔就是放棄考DSE自學直接考AL,而且成績令人滿意最後用AL的成績报香港的大學,虽然他最後去了英 ...
請問是否自修?

是的.不過确實好辛苦

NanaLi1127 發表於 16-3-1 21:06
我的仔就是放棄考DSE自學直接考AL,而且成績令人滿意最後用AL的成績报香港的大學,虽然他最後去了英 ...
可詳細說明怎麼辦?

他是中四開始考IGCSE5科.中五考GCE A LEVEL兩科,中六考四科.具體的就要問–問我的仔.因為全是他自己在安排考試的日程,我只負責

引用:我的仔就是放棄考DSE自學直接考AL,而

原帖由 NanaLi1127 於 16-03-01 發表
請問你仔當時有無繼續在原校上課?需唔需要另外補習?

在原校讀到中六畢業.中三有去補習,中四以後就不需要了,因為很少補GCE的.

回覆 NanaLi1127 的帖子

你仔好自律好叻,自己搞掂晒。
我都知外面很少補GCE的地方,請問你仔除了做past paper外,他有否甚麼參考課本/書本?在哪裡找?

謝謝你。

不用客氣 他都是在網上買的 . 你們可以上網買 A PEARSON COMPANY 出的 EDEXCEL AS AND A LEVEL 的書和練習.

唔知仲有無參考價值,當年(差不多三十年前)我就系一邊讀中六HKAL,一邊自修GCE AL,無人教,無補習上堂,完全自修,而且考得幾好。
如果你仔看過題目,覺得OK,我估你唔駛擔心佢應付唔到。建議佢中五考GCE AL, 中六全力考DSE。你仔理科有天分,絕對夠時間自修,可以中五考GCE。
‹ 上一主題|下一主題