用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 李國寶、顏寶齡、匯基(東九龍)排名
go

李國寶、顏寶齡、匯基(東九龍)排名 [複製鏈接]

真心請教李國寶、顏寶齡、匯基(東九龍)排名?thx

2    0    0    0

回覆:mymflove 的帖子

顏banding 一定好過李,匯我唔清楚

vincat 發表於 16-2-28 13:49
顏banding 一定好過李,匯我唔清楚

滙都係band1尾,但顏有ib, 稍勝。听闻顏較厳較谷,滙宗教氣氛濃,多关愛。

回覆:Yanamami 的帖子

匯如果看前兩年成績,前兩年到band 1b 的,論成績應最好……

Yanamami  对~~進步不少的中学~  發表於 16-2-28 15:59

回覆:Yanamami 的帖子

回覆:李國寶、顏寶齡、匯基(東九龍)排名

cherriesiu 發表於 16-2-28 16:14
李同顏都是同banding 1c-2A....只係顏有ib...但最新直资排名李12名,顏13名,所以兩間差不多,不分高下

...
講呢啲排名

顏寶鈴
公開試學生表現

2015年香港中學文憑試成績
4科核心科+1科選修科達「33222」比率72.7%
中文科達3級比率72.7%
英文科達3級比率99.2%
數學科達2級比率100%
通識科達2級比率100%
入讀本地大學率
(政府資助;自資/私立)
59.5% (34.7%;24.8%)
入讀本地大專文憑率
(包括政府資助和自資的大專副學士、高級文憑、文憑課程)
28.1%
入讀非本地大學率9.1%

滙基(東九龍)
公開試學生表現

4科核心科+1科選修科達「33222」比率73.7%
中文科達3級比率74.4%
英文科達3級比率99.3%
數學科達2級比率99.3%
通識科達2級比率99.3%
入讀本地大學率
62.4% (36%;26.4%)
入讀本地大專文憑率
24.1%
入讀非本地大學率+

李國寶
公開試學生表現

4科核心科+1科選修科達「33222」比率65.4%
中文科達3級比率+
英文科達3級比率+
數學科達2級比率+
通識科達2級比率+
入讀本地大學率
43.0% (+%;+%)
入讀本地大專文憑率
42.0%
入讀非本地大學率11.0%

回覆 elbar 的帖子

elbar 呢個表好清楚👍
wbmom

引用:回覆+elbar+的帖子 elbar+呢個表好清楚

原帖由 wbmom 於 16-02-28 發表
回覆 elbar 的帖子

elbar 呢個表好清楚👍
我用手機睇唔明個表 即係邊間比較好?

引用:Quote:原帖由+wbmom+於+16-02-28+發表回覆+

原帖由 mymflove 於 16-02-29 發表
用瀏覽器睇才會清晰

1)滙基東九(只收band 1生)
2)顔(收band1-2)
3)李(收band1-band3)

elbar 發表於 16-2-28 18:53
講呢啲排名

顏寶鈴
如我沒有估錯, 你應該係引述明報升學網既資料.

但坦白講, 自從自己開始研究校務報告, 就發現了明報升學網既資料極不確, 而且資料來歷不明.

就好似呢3呢學校既資料.

顏寶玲:
學校除咗係呢度之外, 沒有公開過任何DSE成績或畢業生去向了.

從圖表睇, 中文科合格成績應在70%-75%之間, 英文科既略低於100%, 所以話佢既33222率有72.7%係合理, 但至於入U率, 除咗知道42人升讀8大degree (當中有23人升讀3大), 其餘既資料真係唔知點嚟

匯基(東九龍):
呢間既資料就更加奇怪了, 校務報告P.24,25只有以下資料.

3322率(唔係33222): 73.7%.

Our students got good results in the DSE examinations in the last school year (2015), 62% of them got JUPAS offers, 77% of them got into degree programs and 25% of them got offers from HKU, CUHK and HKUST

既係整體共有62%畢業生升讀政府資助既學士, 副學士, 高級文憑學位; 當中77%升讀政府資助既學士 (~47.74%), 當中25%升讀3大 (~15.5%).

明報升學網既數字, 又真係唔知點嚟.........
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

mymflove 發表於 16-2-29 00:14

重點:盡信排名不如無排名,最重要選擇最合適學校

引用:1)滙基東九(只收band+1生) 2)顔(收band1-

原帖由 mietwins 於 16-02-29 發表
1)滙基東九(只收band 1生)
2)顔(收band1-2)
3)李(收band1-band3)
我欣賞那些不只重banding和成績收生的直資學校。直資沒有8成半Band One,就不能用英語教學的規定,因此,直資應有自己的教學特色,不應為公開試成績,而只收band One學生。

一所成功的學校係應該收錄不同背景,不同才能的學生,通過他們相互的交流和學習,為他們增值,以及提升他們和不同社群和族群相處的能力。如果為名聲而只給機會Band One學生,那就只是現實的考慮,而非為教育理想。

引用:Quote:elbar+發表於+16-2-28+18:53+講呢啲

原帖由 hkpapa852 於 16-02-29 發表
如我沒有估錯, 你應該係引述明報升學網既資料.

但坦白講, 自從自己開始研究校務報告, 就發現了明報升學網 ...
資料來源係各學校回覆明報,而非明報搜集的。

ChiChiPaPa 發表於 16-2-29 09:34
資料來源係各學校回覆明報,而非明報搜集的。
明報年年都話"資料來源係來自各學校回覆明報", 但點解年年都有不少資料係同各校既校務有相當大既出入呢?

好似早兩年, 仲話英華男校不回應兼且校網上找不到任何DSE成績. 但事實上人地校網份校務報告已經有晒3322率, 入U率, 主科4級比例等資料了.

而且今年李國寶簡介會上有講入U率 (有會員映咗相登咗係greenapple個帖), 比率亦比遠比依家講既數字高.

所以我會傾向相信校網, 校務報告同學校既刊物 (如學校自己出既學校概覽) 既資料多D.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

ChiChiPaPa 發表於 16-2-29 09:23
我欣賞那些不只重banding和成績收生的直資學校。直資沒有8成半Band One,就不能用英語教學的規定,因此,直資 ...
直資學校應該"沒有"要8成半Band One才能用英語教學的規定

在官津學校中, 其實亦只是說要有85%學生英文能力符合第一和第二組別, 就能用英語教學. 所以其實學校可以主收英語水平高的學生

引用:Quote:ChiChiPaPa+發表於+16-2-29+09:34+資

明報年年都話"資料來源係來自各學校回覆明報", 但點解年年都有不少資料係同各校既校務有相當大既出入呢?

...
學校是否回覆明報,各有自己的考量。例如女拔年年都有在網上公佈成績,但就從不回覆明報。如果用明報的格式回覆,數字就有可比性,使學校不能選擇用自己有利的方式公佈。但有些小學每年都會為家長訂明報升中選校。一些中學的目標學生就是這些小學。如果不回覆明報,就會引來成績倒退的猜測。

引用:Quote:ChiChiPaPa+發表於+16-2-29+09:23+我

直資學校應該"沒有"要8成半Band One才能用英語教學的規定

在官津學校中, 其實亦只是說要有85%學生英文能力 ...
我的理解係官津中學要英語教學,那8成半學生要係頭百分之40,而非三分之二。因此,收Band One,即頭三分之一才安全。

‹ 上一主題|下一主題