用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 將軍澳定沙田校網好
go

將軍澳定沙田校網好 [複製鏈接]

新手媽媽,,想搬屋,,唔知將軍澳好的定沙田

8    0    0    0

醒目開學勳章 貢獻勳章

引用:新手媽媽,,想搬屋,,唔知將軍澳好的定沙

原帖由 wwwyyyi 於 16-02-28 發表
一定係沙田!

lauwingtai    發表於 16-2-29 08:25
恐龍家

沙田

回覆:將軍澳定沙田校網好

沙田

醒目開學勳章

shatin

醒目開學勳章 王國長老

將軍澳都幾出名屬於唔理想, 尤其唸埋升中網

MASAYA    發表於 16-2-29 11:48

我住將軍澳
雖然唔太識沙田d學校(只知沙官出名)
都覺得沙田會好d

MASAYA  沙官已經不復當年勇...  發表於 16-2-29 11:48

沙田平均中小學都好,不過升小亦係出名既天地網,如果唔熟沙田學校,咁你想像下搬去九龍城,不過抽唔到理想學校,甚至彈左去黃大仙,應該唔難想像個情況
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

MASAYA 發表於 16-2-29 11:51
沙田平均中小學都好,不過升小亦係出名既天地網,如果唔熟沙田學校,咁你想像下搬去九龍城,不過抽唔到理想 ...
其實依家區區既小學抽獎都係天地網, 無乜分別.

TKO升中, 官津中學認真計只有3間可叫B1, 當中只有兩間既成績可和隨道另一邊既B1中學相提並論
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

其實TKO的小學唔差的, top嗰4-5間小學升B1中學比率應該都有5-6成. 不過區內B1中學學額不足, 好多區內B1生升中時都會往外走. 考慮埋升中因素(沙田英中學額多), 就一定係沙田.

hkpapa852 發表於 16-2-29 12:02
其實依家區區既小學抽獎都係天地網, 無乜分別.

TKO升中, 官津中學認真計只有3間可叫B1, 當中只有兩間既成 ...
我知將軍澳出名升中一般過一般,不過扮負責任咁講埋沙田升小個情況啫
Learning to Read, Reading to Learn.

沙田

Shatin for sure!

引用:新手媽媽,,想搬屋,,唔知將軍澳好的定沙

原帖由 wwwyyyi 於 16-02-28 發表
其實會唔會諗88大圍?升中跟91一樣網,但小學階段較易抽

引用:Quote:原帖由+wwwyyyi+於+16-02-28+發表新

原帖由 lauwingtai 於 16-03-01 發表
其實會唔會諗88大圍?升中跟91一樣網,但小學階段較易抽
唔係咁多人放得下91名津心結走去抽88。

91四大當然難抽過88四大。

我反而諗,如果放得下心結在91直接放2線頭/2線中的學校乙一,91網的2線質素會比88網2線質素好些。

醒目開學勳章 貢獻勳章

siden 發表於 16-3-1 11:47
我反而諗,如果放得下心結在91直接放2線頭/2線中的學校乙一,91網的2線質素會比88網2線質素好些。

我唔敢咁講... 因為有人話過美林都有40% 英中,但蕭小咁谷,都係得~40%

siden  美林40?!  發表於 16-3-1 12:30
恐龍家

Shatin

siden 發表於 16-3-1 11:47
唔係咁多人放得下91名津心結走去抽88。

91四大當然難抽過88四大。
不過今時今日91網既二線, 應遠比88網既二線難入
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-3-1 11:52
不過今時今日91網既二線, 應遠比88網既二線難入
其實而家既一線二線點分?

MASAYA 發表於 16-3-1 12:13
其實而家既一線二線點分?

係91網, 恐怕要50%或以上先可以叫一線.... 否則有70%以上既小學都係一線了!

小學校網

小學名稱

2015年畢業生升讀一線中學比例

沙官

61.72%

陳元喜

62.10%

王賜豪

41.94%

白普理

39.55%

循道會美林小學

35.51%

迦密愛禮信

No info

冼次雲

> 11%

張煌偉

9.26% - 66.67%

張煊昌

> 10.81%

禧年(恩平)

No info

馬鞍山主風

57.63%

馬鞍山循道

47.26%

禧年

52.34%

馬鞍山靈糧

36.99%

一呂

69.29%

沙呂

64.42%

培基

58.54%

梁鉅鏐

45.90%

朱正賢

52.46%

蕭漢森

45.83%

主風

No info

沙崇

> 13.58%

沙循

8.82% - 64.71%

一胡

54.03%

沙胡

12%-35%

慈航

28.00%

黃耀南

18.18%

‹ 上一主題|下一主題