用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 KV的親子活動與家長溝通
go

KV的親子活動與家長溝通 [複製鏈接]

各位,
請問KV根德園的親子活動與家長溝通是否很少呢?聽說一般只透過家長日,平時會有電話與家長溝通小朋友在學校的情況嗎?會在校網上發布活動或上課時的照片供家長下載嗎?一年會有多少親子活動呢?

謝謝您的指教!

3    0    0    0

回覆:KV的親子活動與家長溝通

親子功課極少(如農曆新年用利是封設計掛飾,自由參與,冇交亦絶冇壓力)
親子活動係零,絶對沒有親子運動會或親子旅行之類的活動。所有活動(如運動會,畢業禮等)只限學生參加,家長冇份!所以每年K3畢業的家長會自發自己攪一個迪迪尼畢業會!:)
家長溝通 - 溝通通常係家長日,另外上學期會有一次'陽光電話' - 即老師打電話比家長傾下小朋友上學情況!

對於我呢類在職媽媽,學校冇親子活動反而係好事,因為我同老公可以留返啲annual leave 去享受自己同小朋友既家庭親子活動 - 行山,去沙灘,去旅行!如果你喜歡involve 多啲係小朋友學校生活,中意學校係多活動,同家長溝通多,可能LH 更適合你!朋友仔女讀LH 亦非常開心,視乎你中意邊套!

Wow, 啱晒D雙職家庭!

引用:親子功課極少(如農曆新年用利是封設計掛飾

原帖由 Macylau 於 16-02-28 發表
親子功課極少(如農曆新年用利是封設計掛飾,自由參與,冇交亦絶冇壓力)
親子活動係零,絶對沒有親子運動 ...
Kv主要訓練小朋友「自動波」,家長不用牽涉其中,放工或放假才與小朋友親子吧!

我哋呢啲年假有限的,最怕要請假親子活動

連畢業禮家長都冇得參與?

之前JM講Kentville 剛剛農歷年假冇假期功課,有D幼稚園可以多到十幾樣,KV真正多真親子時間呢!

谢谢各位的回复!这样的话,如果家长想多些了解小朋友在学校的情况,可以有什么方法或者渠道吗?

引用:谢谢各位的回复!这样的话,如果家长想多些

原帖由 lionkingken 於 16-02-29 發表
谢谢各位的回复!这样的话,如果家长想多些了解小朋友在学校的情况,可以有什么方法或者渠道吗? ...
可以打電話俾老師,老師星期六都返㗎,接送小朋友上學,可送到課室門口同老師傾幾句。

謝謝回覆!

今天樓下見到KV小朋友上學,已經要穿短褲/短裙了?看來都覺得凍!大家知道是學校規定3月就要穿短褲嗎?如果天氣冷,是否還可以選擇穿長褲呢?

引用:謝謝回覆!今天樓下見到KV小朋友上學,已經

原帖由 lionkingken 於 16-03-08 發表
謝謝回覆!

今天樓下見到KV小朋友上學,已經要穿短褲/短裙了?看來都覺得凍!大家知道是學校規定3月就要 ...
KV 冬季校服一直以來都係短褲,不過如果天氣凍可以自行著冬季長運動衫褲返學!

這是傳統?那麼小朋友會否經常生病呢?好像最近的天氣,幾乎每日都要穿冬季長運動服咯?

呢D係英式校服風格. 英國天氣凍香港咁多都得, 香港一定OK 啦. 而且太凍可以穿運動服

請問係咪生日會都冇呀

引用:謝謝回覆!今天樓下見到KV小朋友上學,已經

謝謝回覆!

今天樓下見到KV小朋友上學,已經要穿短褲/短裙了?看來都覺得凍!大家知道是學校規定3月就要 ...
15度或己下可着運動衫褲,12度或以下著自己䄛,kv很講紀律性,如果家長本身不是喜歡守規矩或freestyle, 就唔好㨂KV

九龍塘某名男小學都係冬天著短褲....

引用:Quote:原帖由+Macylau+於+16-02-28+發表親

原帖由 QABABY 於 16-03-09 發表
請問係咪生日會都冇呀
生日會係有既,約每兩個月一次!生日會果日仲可以放早一個鐘添!

引用:這是傳統?那麼小朋友會否經常生病呢?好像

這是傳統?那麼小朋友會否經常生病呢?好像最近的天氣,幾乎每日都要穿冬季長運動服咯? ...
坦白講我都覺得幼稚園階段要小朋友冬天著短褲返學有啲無聊!不過冇學校係完美既

咁D小朋友係咪上身著到隻稷咁?

MELODY430 發表於 16-3-9 14:02
15度或己下可着運動衫褲,12度或以下著自己䄛,kv很講紀律性,如果家長本身不是喜歡守規矩或freestyle, 就 ...
Agreed
‹ 上一主題|下一主題