用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 化痰順氣止咳湯水啱小朋友飲呢
go

化痰順氣止咳湯水啱小朋友飲呢 [複製鏈接]

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=10063935
青欖 (4兩, 最好切開2半易出味), 桔餅 (2個) (3人份量) , 瘦肉 , 南北杏 , 陳皮湯 (或可再另加龍利葉+ 石黃皮) --- 幾月前我睇到呢個 post 才識, 呢個止咳湯呢幾個月來對我一家防咳/止咳都非常有效, 聖誕假及新年假分別阿女兩次臨瞓時才狂咳, 我將一粒青欖切開2半俾佢含住瞓, 之後慢慢佢就止咳瞓, 第二朝無再咳但我會即刻煲呢個湯打好阿女個底防咳/止咳. 以前我只係識俾西藥咳水俾阿女飲 止咳, 依家屋企已無再買咳藥丸或咳藥水, 反而依家雪櫃會有少少青欖作為平安止咳藥看門口.

P.S. 呢個湯水係我為阿女應付呈分試的其中一個防病措施之一, 呢幾個月實驗結果成效好好!

http://topick.hket.com/article/1378222/中醫:久咳不癒%20吸蒸氣或含果皮
中醫:久咳不癒 吸蒸氣或含果皮 2016/02/26 星期五 00:18

近日流感肆虐,過去11日有多達65宗重症,奪15命,病人更已擠爆公院深切治療部。在流感潮下,不少患者病難斷尾,有中醫師指近日久咳不癒的病人求診增,不建議燉橙或洋蔥這類偏方,病人必須戒食水果及冷凍食物,可透過吸蒸氣或含靚陳皮緩和咳嗽。

註冊中醫師石敏棋及宋直昇表示,近日不乏感冒未清、久咳不癒的患者求診,更有病人未有戒口,令咳嗽惡化。石敏棋指,患者多屬乾咳無痰,惟部分患者求診後未有戒口,稱「只是食了一個橙」,當晚即「咳到甩肺」,未能入睡,需以半坐臥方式睡覺。

她強調藥並非萬能,須依賴患者飲食配合,提醒患者應戒食辛辣、甜、酸及凍之物,直至完全康復一周後才食:「由於水果有果酸,會刺激喉嚨,即使水果不凍,所有水果都不能食。」

石醫師教路,患者日常可利用蒸氣機吸蒸氣,及多飲暖水,令喉嚨不會因乾涸而致咳嗽:「如果感到口淡淡,可到中藥材店舖購買靚陳皮,然後含於口中,因陳皮有化痰止咳、健脾的功效。」

bobbob  咳有分寒熱,中醫都要把個脈先分到,食錯方仲衰過唔食  發表於 16-2-26 14:21
jdhwangmom    發表於 16-2-26 14:12
   11    0    0    0

引用:+本帖最後由+小時了了+於+16-2-26+13:46+編

原帖由 小時了了 於 16-02-26 發表

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&ti ...
謝謝分享。
請問青欖在那裡有售?

bbrabbit2011 發表於 16-2-26 15:01
謝謝分享。
請問青欖在那裡有售?

青欖在街市賣土伏苓的檔有 , 有時菜檔都有 , 洗淨拍裂開才會出味 ,  桔餅藥房買 .

小時了了 發表於 16-2-26 15:32
青欖在街市賣土伏苓的檔有 , 有時菜檔都有 , 洗淨拍裂開才會出味 ,  桔餅藥房買 .

...
請問桔餅同杮餅係咪唔一樣?

回覆:little_yolky 的帖子

不一樣。

小時了了    發表於 16-2-26 23:22
‹ 上一主題|下一主題