用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 荃灣何小同65網大抽獎
go

荃灣何小同65網大抽獎 [複製鏈接]

本人何小畢業。呀仔可以話必入。
但家住葵青65網。想試抽仁立。因為近返學!

請問各位覺得自行入左何小先再叩仁立門。定係照大抽奬左先再睇下點? 我知雙仁超熱門。何小好似無乜人講。可能位置同校舍都唔吸引啦。
但何小如果成績好又可推薦去何中。

真係魚同熊掌之分~希望大家比到意見。
謝謝各位

2    0    0    0

你對學校要求係咩先?何小除有推薦上何中外,冇咩特別。仲話自己係好重視英文嘅小學,但係學校簡介嗰本野有兩個英文字串錯,英文堂好似好生動咁,但係都只不過係鼓勵小朋友跟書讀,唔係鼓勵小朋友講英文。我嘅意思係唔太互動,雖然老師們喺好有趣地咁讀,其實觸發唔到小朋友去講。

我反而覺得聖十架嘅英文堂好好多。我個仔等緊六月派位,以上意見喺我去觀校時得來嘅。何小同其他學校都差唔多,不過小班係照顧好少少。

soso3509 發表於 16-2-26 11:27
65網放間升B1%同何小差唔多既二線乙2都仲好大機會入, 加上升中網比荃灣好得多, 唔值得攞咗何小個位先
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:本人何小畢業。呀仔可以話必入。 但家住葵

原帖由 soso3509 於 16-02-26 發表
何小課程太淺,以英文科為例,小一至小四用學校自編的筆記,比絕大部分的小學都淺。你說怎能學好一種外語呢?

引用:你對學校要求係咩先?何小除有推薦上何中外

原帖由 佈太 於 16-02-26 發表
你對學校要求係咩先?何小除有推薦上何中外,冇咩特別。仲話自己係好重視英文嘅小學,但係學校簡介嗰本野有 ...
因其實我有返過去睇下。見到小一二係係小組模式上堂。仲諗住岩我仔添。第二樣就係見到有好多學校裝飾。壁布都用英文做。諗住好植入式。多d接觸到

因仁立又好似比較谷。但65網我真係諗唔到其他有咩好🙈

引用:Quote:soso3509+發表於+16-2-26+11:27+本人

原帖由 hkpapa852 於 16-02-26 發表
65網放間升B1%同何小差唔多既二線乙2都仲好大機會入, 加上升中網比荃灣好得多, 唔值得攞咗何小個位先
...
升中網好d? 因為多學校揀?
我原先仲諗住女仔就65好d
即是抽左先。大吉利是去左寶校再叩其他同返何小叩?

聖公會主恩點睇? 無乜見人講算二線嗎?定林金殿會好d? 其他都係揀唔落手🙈

利申:本人打算報青衣地利亞閔僑做back up. 葵青區應該得呢間英文語境比較好。但又直資。收左又無抽獎。

我係好多心。其實想搵輕鬆d.. 仁立係好谷。但呢區真係唔多選擇。

引用:Quote:原帖由+soso3509+於+16-02-26+發表本

原帖由 晴晴小B 於 16-02-26 發表
何小課程太淺,以英文科為例,小一至小四用學校自編的筆記,比絕大部分的小學都淺。你說怎能學好一種外語呢 ...
甘考全級頭廿名上到何中點追?
我未去研究學校既書本課程呀。唔知甘大分別。多謝提醒

soso3509 發表於 16-2-26 12:16
升中網好d? 因為多學校揀?
我原先仲諗住女仔就65好d
即是抽左先。大吉利是去左寶校再叩其他同返何 ...
睇吓:

中學網

校網

學校

升一線中學比例 (2014)

升一線中學比例 (2015)

荃灣

海霸灣官立

35.81%

荃官

35.81%

38.96%

深天

40.87%

42.00%

何傳耀

* 40%

* 35%

思源

38.17%

38.21%

伍季明

40.00%

36.15%

石鐘山

* 50%

* 50%

浸聯

53.25%

48.65%

荃灣基慧

35.04%

31.25%

基慧(馬灣)

53.64%

50.00%

葵青

仁立

56.91%

55.09%

仁紀

46.82%

45.28%

聖公會主恩

32.26%

36.80%

祖堯天主教

36.50%

38.04%

郭怡雅神父

<=30%

林金殿

25.58%

29.49%

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:soso3509+發表於+16-2-26+12:16+升中

原帖由 hkpapa852 於 16-02-26 發表
睇吓:
但係自行唔報學校係咪會浪費左機會?
因唔係教徒。報聖公會學校又無著數。加上好多兄弟姊妹父母畢業。

定係自行是但一間照搏下?

引用:本人何小畢業。呀仔可以話必入。 但家住葵

原帖由 soso3509 於 16-02-26 發表
有冇私小back up?如冇,揀何小算數,可能因為我沒有抽獎運

睇埋升中:

中學網

2016年升中人數

B1人數(升中人數既1/3)

區內B1中學學額

B1生入B1中學機會

荃灣

79.06%

葵青

115.32%

hkpapa852 發表於 16-2-26 12:43
睇埋升中:
估唔到喎

因此好多荃灣小學多數在自行已經選葵青中學!

hilouisll 發表於 16-2-26 12:37
有冇私小back up?如冇,揀何小算數,可能因為我沒有抽獎運
未決定呀~其實我仔出年先搵學校..不過做定功課先.真係好難抉擇 問親我老公又話無意見~
間間都話無聽過~除左佢以前藍田區, 佢淨係識聖喇拔!!激死我

subb 發表於 16-2-26 13:16
因此好多荃灣小學多數在自行已經選葵青中學!
即是好多升中時跨區去葵青?

soso3509 發表於 16-2-26 13:26
升中, 自行是可以選任何2間中學的 !

荃灣b1升中位不多, 好多人會博葵青 !

subb 發表於 16-2-26 13:35
升中, 自行是可以選任何2間中學的 !

荃灣b1升中位不多, 好多人會博葵青 !
甘即是大抽獎65網好似好D

醒目開學勳章 王國長老

soso3509 發表於 16-2-26 13:26
荃灣區小學好多學生係自行時會跨區去沙田或葵青區, 因為呢兩區 B1 位多.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

荃灣中學好少b1

何中是否係你杯茶?  葵青中學網一定好過荃灣. 但20分選仁立同仁紀都未必一定收, 除非25分在手.  不過如果何小一定收, 咁會唔會先入何小再叩門? 咁樣就穩陣d, 點都好過入寶校. 同埋葵青出年重要借位比d 雙非, 競爭又會大咗.  我以前都係先入二線再插一線.
利申:大女仁紀3年級. 細佬今年k2, (有機會跟家姐or直昇幼稚園間小學)
‹ 上一主題|下一主題