用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 RC難考嗎?
go

RC難考嗎? [複製鏈接]

請問現在考RC難入嗎?聽說800人考只收150個,waiting list一大堆,請問大家對RC有咩評價?

2    0    0    0

回覆:Pjjj 的帖子

好難界定難唔難考!我個女BHS同RC都有interview,RC第一輪已經收咗,但BHS rejected 咗!所以我都唔係幾明佢哋兩間學校收生嘅標準咁唔同

回覆:galicman11 的帖子

我朋友個仔一樣兩間都有考,BHS收咗佢,RC就只係waiting

回覆:RC難考嗎?

我個女也是rc同一間esf都有offer,佢班同學仔大部分也是兩個offer在手,但之後就揀咗esf放rc,主要考慮是之後可以直升esf中學。不過rc都是間非常好的學校,同時鬼佬亦非常之多。

引用:我個女也是rc同一間esf都有offer,佢班同學

原帖由 luckyveronique 於 16-03-02 發表
我個女也是rc同一間esf都有offer,佢班同學仔大部分也是兩個offer在手,但之後就揀咗esf放rc,主要考慮是之 ...
Rc 由year 1-13, 是直升吧。

回覆:rabbitjay 的帖子

同一個校舍中小學一條龍

所以咪多人爭囉.

其實RC和BHS兩間都係好學校,所以好難取捨,RC教繁體字而且同一校舍一條龍上中學,學校設施又大又新,BHS就少班可能老師會較為關注得到所有學生,地點就腳在九龍塘市區,但我聽說RC的課程和功課會比BHS為多些,但好似大部分esf kinder的學生都會喜歡選擇返foundation school 多於PIS school

我自己本身傾向鍾意RC多啲!
唔係因為佢收咗我個女,而係我比較鍾意繁體字教學,學校設施完善,中小學一齊

Pjjj 發表於 16-2-26 00:11
請問現在考RC難入嗎?聽說800人考只收150個,waiting list一大堆,請問大家對RC有咩評價?

-----

引用:Quote:原帖由+luckyveronique+於+16-03-02+

原帖由 rabbitjay 於 16-03-02 發表
Rc 由year 1-13, 是直升吧。
是直升

引用:同一個校舍中小學一條龍 +

原帖由 galicman11 於 16-03-02 發表
同一個校舍中小學一條龍
請問year 1會考什麼? 只用英文?不能說中文?如有幸入到, 請問中文英文的比重如何?謝謝

回覆:ericwong520 的帖子

純考英語,玩遊戲,不用考讀寫,但具體內容我個女冇乜點講:;pppp:

引用:我自己本身傾向鍾意RC多啲! 唔係因為佢收

原帖由 galicman11 於 16-03-02 發表
我自己本身傾向鍾意RC多啲!
唔係因為佢收咗我個女,而係我比較鍾意繁體字教學,學校設施完善,中小學一齊: ...
請問中文用什麼課本?

[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

回覆:virgokaren 的帖子

唔好意思,我個女女未開始讀,所以不是太清楚,需要現任RC 家長意見

一次答幾個問題:
1)面試只用英語對答
2)小學部一星期有五節中文堂,但多數安排在四天上,其中一天是double lesson
3)按開學時的分班assessment分班:Chinese as foreign language 學簡體、Chinese as native language 學繁體
4)CNL用朗文為啟新編輯的課文
啟新的中文無傳說咁利害,但又不至太差;家長自己䛊中文就最好自己留意一下中文學習,小學時假手於補習,是無補於事。

引用:一次答幾個問題: 1)面試只用英語對答 2)

原帖由 Radiomama 於 16-03-05 發表
一次答幾個問題:
1)面試只用英語對答
2)小學部一星期有五節中文堂,但多數安排在四天上,其中一天是doub ...
請問家長一般需要在家跟進小朋友的學習課程和功課嗎?或是他們已在學校內完成?

看家長的要求吧!全部職媽媽一般睇得較緊,不過小學生在課堂已完成大部分學習,初小階段功課不多、高小階段慢慢在HW上有增加。

但小孩仍是快樂學習、無exam block, 不過有不通知家長的持續評估(幾好㗎)。

孩子背後會比較誰的mami是tiger mom, 但老實說,小學時成績好的多靠自己和家庭,不補習。

引用:看家長的要求吧!全部職媽媽一般睇得較緊,

原帖由 Radiomama 於 16-03-05 發表
看家長的要求吧!全部職媽媽一般睇得較緊,不過小學生在課堂已完成大部分學習,初小階段功課不多、高小階段 ...
Good, 我都認為小朋友應該從小靠自己去學習,不要倚靠家長,我相信學校應該會培訓得到小朋友的自理學習能力,如果成日放學要去補習班又要在家不停練習,咁就不如讀傳統local school, 這不是International school的形式

‹ 上一主題|下一主題