用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小學社交問題!
go

小學社交問題!

其實這个問題小一至小三都出現,阿女有時回來話D同学5同佢玩,小一小二好快無事又玩返,但宜家小三又係甘,仲話D同学5理佢,小息自己一个,但我問了老師,其實阿女都主動同学玩,但太自我,成日投訊,要同学就她!我好煩惱,擔心阿女5开心,5鐘意反学!請問大家有無好提議!阿女在学校現在也沒有要好的朋友!謝謝

性格已定,到呢个年紀好难改~不过都可以同佢傾下,正所謂己所不欲勿施於人。问佢喜欢自己既朋友成日投訴佢,又事事bossy唔就人嗎?有人禁对佢,会有乜感受?佢係独女?平曰有跟親戚朋友子女相处嗎?相信佢小時都係禁……

媽媽, 不要灰心, 多方面讓她知道不可以人人就佢, 就好像在家, 要她分擔家中工作, 又或在出外吃飯時, 要多想想別人想吃什麼....
好似跟朋友相處無關, 但由小處做起.
共勉之

我都見幾多事事投訴,又下下管人的小朋友,我如果見阿仔投訴,會聽下,但會問他投訴目的,佢明白自己幾無聊才會改,才较易同人相處,自我中心一定要早改

回覆:jdhwangmom 的帖子

多謝你們支持呀,或者也要再多同她傾計!希望能夠改善!現在香港小朋友太幸福!只有一个,所以家人也就佢,唉!

引用:多謝你們支持呀,或者也要再多同她傾計!希

原帖由 tatarita 於 16-02-26 發表
多謝你們支持呀,或者也要再多同她傾計!希望能夠改善!現在香港小朋友太幸福!只有一个,所以家人也就佢, ...
如果她本人亦知問題所在,慢慢改。出年升班又一班新同學,舊同學亦有重新認識的機會。小學階段,朋友轉來轉去是很平常的。
現在的困境,未必一下子可改變,建議小息時可看看書或帶多些顏色筆和纸畫畫,一個人也可消磨時間,說不定有同學走過來,教女兒可分享纸筆一起畫畫,可認識新朋友?

回覆:oooray 的帖子

係呀,我都知無甘快改變,我也有叫她無人玩就做功課!其實各位,這些事實是否很普篇,我是否过份緊張?

小朋友有時都D理解可能同大人都有出入.  我個仔有次在一文(關於合作) 的文上寫有小朋友不同佢一組, 冇合作精神, 老師批是否真的, 真的他要問下個D小朋友原因.  

我個都好興投訢哩同路, 但見到佢在校都可以, 都有好多人一起玩, 所以睇下冇人同佢玩到底真的情況如何.

我女亦有同様問題
試過參加油麻地X德淳上啫喱糖班(中心專訓練EQ及社交行為)
現參加了灣仔聖基X健苗軒,參加4Q班

可能參加童軍呢d群体活動有助獨生子女学習同同輩相處~

HaYi  agree  發表於 16-2-27 10:05

回覆:HaYi 的帖子

其實5係完全無人同佢玩,只係好快又有問題出現,重覆都係甘,但有時又会同我講今日同边个,但第二日又話無齐玩,所以呢个問題好困擾,5G係味我女有問題,还是其他同學性格也一樣,所以先出現!

回覆:chan.mancy 的帖子

可否給我資料,我也想她多參加社交訓練!

好,我pm你

我女應性格自我,事事又想贏人,又男仔頭
加上沒有兄弟姊妹一起玩
大人遷就
終於沒女仔朋友

而家多独生子女,個個都俾家人當寶,缺乏同同輩相处經驗,所以问題經常出現。群体活動係個好既途徑去改善~

tatarita 發表於 16-2-26 21:44
其實5係完全無人同佢玩,只係好快又有問題出現,重覆都係甘,但有時又会同我講今日同边个,但第二日又話無 ...
我自己就覺得一個自我中心的小朋友, 常常無謂投訴太多, 令人煩, 係人都不想同佢玩, 所以要令他明白不可以有如此多的投訴, 少朋友之外都會神憎鬼厭, 但佢要不停提先得.

我見佢D投訴通常投訴是分2類

a. 人地有意冇意"嘲笑"他------- 需要佢自己去想下是否真是自己問題, 如不是心安理得不需理會, 因為是無法控制別人, 況且別人都有可能是誤會, 有時候都不能解釋得清.   但反省左如真是自己有問題, 就要想法去解決, 而不是不停投訴.

b. 人地犯錯, 佢懶正義來投訴以表示佢自己好叻 ---------  此更不應該, 此等同嘲笑別人, 己所不欲呵.

當然我都怕如果常常忽略佢的投訴, 萬一是真有"欺凌"就煩, 所以通常都由佢說, 不過引領佢睇下投訴內容是否合理同數量是否太多, 同埋"狼來了"的問題, 希望佢學習管好自己, 同人和平相處.   

Yanamami  仲有c. 唔肯妥協  發表於 16-2-27 10:37

引用:其實這个問題小一至小三都出現,阿女有時回

原帖由 tatarita 於 16-02-25 發表
其實這个問題小一至小三都出現,阿女有時回來話D同学5同佢玩,小一小二好快無事又玩返,但宜家小三又係甘, ...
先分享, 才受歡迎!

引用:其實5係完全無人同佢玩,只係好快又有問題

回覆:小學社交問題!

回覆:小學社交問題!

交友之道是互相關心、互相幫助、互相體諒、互相包容、互相分享,做到了自然受友儕歡迎。樓主女兒正正是公主病,我覺得要正視問題,及時處理,因為到青春期時,情況會更惡劣。