用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 BB2歳,大家除了返playgroup 仲有帶佢地去邊玩/學野/學 ...
go

BB2歳,大家除了返playgroup 仲有帶佢地去邊玩/學野/學乜? [複製鏈接]

BB2歳,大家除了返playgroup 仲有帶佢地去邊玩/學野/學乜?
一起討論下
我想同佢停playgroup 試下其他野,大家有冇提議?thx

2    0    0    0

我小b 3歲, 由2歲開始停playgroup,  請左姐姐返黎認字, 講故事, 練下小肌肉
因為識字都幾多, 但認知唔好, 姐姐提議戶外學習, 依家除左keep住認字, 重同佢出去認事物

回覆:小baby媽咪 的帖子

工人姐姐?定係補習姐姐

回覆 666kkk 的帖子

梗係補習姐姐, 工人姐姐叫佢睇好小bs尾經好好

回覆:小baby媽咪 的帖子

你補習姐姐都幾好喎

咁細都有補習姐姐, 可否透露多少少背景資料?

回覆:BB2歳,大家除了返playgroup 仲有帶佢地去邊玩/學野/學乜?

自己教唔到嗎?

與其講補習, 不如講陪養閱讀興趣, 寓學習於娛樂
小b從小好鐘意書, 但因為我同老公都要返工, 屋企只得工人姐姐,我地放工返黎又好累, 之前試過一排老公同我輪流講故事俾小b聽, 但老公有時累到自己訓著左
我又唔想埋沒小b的興趣, 所以就請左姐姐來講下故事, 認下字, 唱下歌仔, 玩下遊戲咁, 小b好鐘意姐姐來, 星期六日成日問點解姐姐今日唔來

可能得一個小朋友,平日好少帶佢出街, 係得星期日有時間出去玩下, 所以好少見出面的野, 認知比同齡小朋友差

引用:與其講補習,+不如講陪養閱讀興趣,+寓學習

原帖由 小baby媽咪 於 16-02-26 發表
與其講補習, 不如講陪養閱讀興趣, 寓學習於娛樂
小b從小好鐘意書, 但因為我同老公都要返工, 屋企只得工 ...
請問你請一個姐姐陪閱讀、唱歌、玩⋯⋯幾$一堂?每日一小時?你在那兒聘請的?
謝謝!

Fish1223 發表於 16-2-29 00:25
請問你請一個姐姐陪閱讀、唱歌、玩⋯⋯幾$一堂?每日一小時?你在那兒聘請的?
謝謝!

...

姐姐係朋友介紹的, 姐姐教的唔單止講故事, 認字的, 重有英文, phonics,  數學。。。。價錢就要睇下你揀邊個範疇

我同你生活一樣,想要補習姐姐資料,可否pm我,thank you

回覆:BB2歳,大家除了返playgroup 仲有帶佢地去邊玩/學野/學乜?

約多些同齡左近bb聚會。2歲後開始有互動。學下爭玩具。我買了平衡單車玩。去朋友屋企。去玩沙,玩顏色,玩泡泡。餵動物、摘士多啤梨。跳彈床、砌lego。去太和萬像館。去銅鑼灣中央玩具圖書館。去草地。去動植物公園。自家玩面粉.....

可以學下語言,或者培養下興趣咁~~

父母可多與子女相處,可進行親子活動,如親親大自然,接觸花草樹木,或到沙灘

引用:BB2歳,大家除了返playgroup+仲有帶佢地去

回覆:jackwan723 的帖子

專注力班?在那裡上?有沒有用?thx

回覆:666kkk 的帖子

引用:我小b+3歲,+由2歲開始停playgroup,++請左

引用:我女女就係觀塘上緊,我覺得有用呀,我覺得

原帖由 jackwan723 於 16-04-17 發表
我女女就係觀塘上緊,我覺得有用呀,我覺得我女女上左幾堂後係有耐性左,同埋係專心左

...
jm可否pm喺觀塘邊度上,tks

‹ 上一主題|下一主題