用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 給考K1而準備的你們
go

給考K1而準備的你們 [複製鏈接]

12    0    0    0
簽名被屏蔽

第一項我囡囡已唔得... 無辦法, 個樣生成惡C能登, 叫佢笑佢先會吱出"懶"可愛的傻笑... 難怪未得女龍校垂青

回覆:給考K1而準備的你們

1. 如果要家長填問卷(事前交果種),真係要比心機填,學校是什麼style , 就要講返啱聽的。2. 有d學校,只看小朋友表現,家長就完全不好插手,答一句都唔好。3. 一張可愛的相片有助增加call waiting 機會

回覆 puichingforsure 的帖子

有時,學校唔收你小朋友,唔係小朋友問題,而係冇校車服務或校車去唔到所屬地區。

puichingforsure  agree!!!!! 都好的,無謂盲目去讀一D有名氣但遠自己的學校!  發表於 16-2-25 14:22

怕醜嘅小朋友註定無運行......但其實小朋友怕醜唔係罪, 唔係病, 更加唔係父母管教有問題.......小朋友怕醜係先天嘅自我保護能力, 但喺呢個幼稚園要面試(甚至要SECOND IN)先俾OFFER嘅年代, 即使小朋友去到陌生地方,有一個陌生人問佢嘢令到小朋友唔敢SAY HI, 都足以令到佢無咗一個讀書機會......

考K1仲有一個難度, 好多9月B/10月B 嘅家長本身讀緊K1都諗住再考K1, 想REPEAT......於是中B/細B機會又渺茫咗.......唔係話討論REPEAT啱唔啱, 但無可否認超大B/大B相對地响各方面嘅表現都會好D......

我知道樓主小朋友係細B考到你最心儀嘅龍校, 我相信樓主真係好好心機教導小朋友呢!

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

其實考k, 大b加唔怕醜就好大機會,但呢兩樣都基本上係先天注定,真係同叻唔叻無咩關係

引用:其實考k,+大b加唔怕醜就好大機會,但呢兩樣

簽名被屏蔽

回覆:puichingforsure 的帖子

我大女中b(8月)加內向,考k1一敗塗地,細女超大b(12月)外向,今年考k1雖不至於大獲全勝,但都有不錯offer, 同意不是大b一定易有offer, 正如之前講,性格係另一因素,而咁細個,其實係好難教的,好似我大女細女咪又係咁教,但大女係唔肯出聲就唔出聲(但其實佢係好文靜好乖),相反細女肯答問題夠反應(但其實佢好巴渣唔係好聽教),就有好成績,所以你話呢d係咪先天因素為主。細b如夠外向係ok架,但如果extreme d 12月b係好難鬥囉,始終差一年,定性好多,識嘅嘢點都多d

坦白講,唔一定要外向有笑容。考k1前我都怕我個女會係拉鏈咀,最後有一間真係拉咗鏈,考其他學校基本上都怕怕羞羞,零笑容嗰隻,不過全部task都會有反應(唔一定做啱),同坐得定,最後連埋call waiting,考六間有四個offer,成績比外向有笑容的哥哥當年好(亦可能出生率低咗)。所以內向型小朋友的家長都唔好咁快被打沉住,我相信老師有本事揀到適合的小朋友。

回覆:hha 的帖子

其實今年應該真係少咗人,感覺上(只是感覺上)今年名幼收多咗較細嘅,大女早三年真係競爭好大。最記得早幾年帶大女考k, 有兩間幼稚園班房貼了小朋友按生日月份分嘅相,11,12,1月超多人,之後逐個月遞減,去到7,8,9月得番小貓三兩隻,你話大細b無分別我真係唔信。

1. 事前可以在屋企玩面試遊戲, 問下叫咩名玩下積木, 教佢多謝, BYE BYE同推下椅子;
2. 大部分面試家長都最好忍口放手俾小朋友同老師溝通, 或會有出乎意料的驚喜 ; (家長代答或重複問題, 答唒都唔會收...)
3. 唔好帶BB車;
4. 唔好太早到,因為通常要等, 你太早到小朋友等到無心機就麻煩

(七)不一定已戒片<-- 我女細B未戒片, In過一間劈頭第一句就問戒片未, 有笑容有禮貌, 表現活潑不會離椅子, 要做嘅做晒, 都係冇offer, 不過total In 6間有4 offer, 可能真係少左好多人爭

我覺得關鍵在於不要迫做細B,順其自然。

細B同大B競爭輸是正常、下年再來是兩個人兩回事。

簽名被屏蔽

晒氣!面試個幾分鐘,邊睇到啲咩,只能大概篩選一些大多數學校都不喜歡的學生,那些大B、唔怕陌生、樣子可愛、有反應,甚或家長對答得儀,機會肯定大啦,但好多野唔係家長決定,出生月份、樣子可愛與否、怕唔怕羞全部無得揀,性格天生的,講有無禮貌都是多餘的,如果小朋友無安全感和怕陌生環境而唔敢出聲,唔敢同老師Say Hi and GoodBye就比批評無禮貌或家長無教之類,真是不敢恭維,總括來說,多offer同少offer, 都不能說明什麼,只是遊戲規則,對於細B或怕羞B,多報一些學校吸取多些面試經驗都有幫助的。

對專收大B的學校反感!!!
‹ 上一主題|下一主題