用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 黃笏南重建完成 新校舍四月啟用
go

黃笏南重建完成 新校舍四月啟用 [複製鏈接]

東 華 三 院 黃 笏 南 中 學 昨 舉 行 新 校 舍 移 交 儀 式 , 並 在 正 門 小 花 園 植 樹 。

(星島日報報道)位於九龍塘牛津道、成立逾半個世紀的東華三院黃笏南中學完成原址重建,學生四月中遷回新校舍上課。新校舍面積增加六成,採用綠色校園設計,又設「創意科技中心」,配合創意科技教育(STEM)。校長梁志堅見證新校舍落成,笑稱如「兒子出生般興奮」,他稱過程最大困難是要保育學校文物、處理搬遷等問題。

一九六一年創校的傳統英中東華三院黃笏南中學,一三年獲立法會財務委員會批出撥款三億二千多萬元重建。工程去年底完成,新校舍昨舉行移交儀式,學生於四月十二日正式遷入。新校舍樓高六層,共設三十個課室,建有天台運動場、專業水平的演講廳。

學校新增「創意科技中心」,提供師生科學交流的聚腳點,校長梁志堅(圓圖)稱,現有科學及電腦科一直融入STEM元素,學生亦會參加坊間機械人比賽,但以往受地方所限,未有大發展;新中心可放置參考書、3D打印機,供學生測試製成品。

學校主張環保概念,在大樓座向及布局下工夫,讓自然光照入室內,保持空氣流通;盡量使用高能源效益電器及設置太陽能板,並在天台設收集雨水灌溉系統。

梁志堅於○八年出任黃笏南中學校長,親歷舊校舍、大圍臨時校舍,如今目睹新校舍落成,他稱榮幸見證整個重建過程,「送別舊校,見證拆卸、打樁、興建,至看到效果,非常興奮,有少少好似個仔出生。」

黃笏南中學是東華三院第一所創辦的中學,歷史悠久,盛載五十多年來的師生回憶,梁志堅稱,文物傳承歷史、文化,因此盡量保留,禮堂舞台兩側的對聯、門口行人路上的大理石磚,均是從舊校搬移過來。梁志堅坦言,不容易保存文物,如部分雲石物料的碑記難以拆卸,又指部分物品或會存放校史室。

梁志堅憶述遷入大圍臨時校舍時,須克服不少困難,他稱舊校舍千瘡百孔,須花大量時間修葺翻新,始能正常運作;當時僅得十日時間搬運三千四百個紙箱、一千套課室桌椅等。

1    0    0    0

, 可預見會吸引BAND 1A生報讀, DSE成績可攀升

elbar 發表於 16-2-25 08:59
東 華 三 院 黃 笏 南 中 學 昨 舉 行 新 校 舍 移 交 儀 式 , 並 在 正 門 小 花 園 植 樹 。

( ...

祝願學校重新新一頁,學業蒸蒸日上. 努力加油呀!

YmOra 發表於 16-2-26 10:04
祝願學校重新新一頁,學業蒸蒸日上. 努力加油呀!

學業蒸蒸日上承你貴言新校舍真係好靚,我唔係用家都好想快d搬返去......唔係喎! 有時我都有小小機會用下㗎喎

新校舍相片(20-3-16)

虫虫主人 發表於 16-3-20 21:50
新校舍相片(20-3-16)

新校好靚.係唔係有地庫,有幾多層呢?

見佢有地庫可以泊車,不過唔知幾多層

非常期待!
下週二學生們返新校舍,一定雀躍萬分!
梁校長的確是一位盡心盡力的好校長!教育理念祟高、正面,跟家長、學生友善溝通,
校舍工程開展至今八年均由他領導策劃,
放假都經常返新校視察及監工,我去視察環境時竟
碰上他,他親切地跟我這位首次接觸的家長分享了不少籌建過程,
令我受寵若驚
再說新校舍猶如他的[仔出世]絕對係真摯投入的感受
兒子能入讀此校,真感恩!
順祝
校譽日隆!

回覆:mamimia 的帖子

我小孩今年中二,見証搬新校,興奮到半年前已日提夜提,叫佢考慮下考第二間插班都吾使諗

回覆:黃笏南重建完成 新校舍四月啟用

請間如將WFN放乙二,有機會入嗎?還是一定要放乙一嗎?

elbar  不妨一試   發表於 16-4-9 17:50

回覆:gemmah 的帖子

我仔當年(前年)係借人地方乙一都吾夠分,今年新校舍,係好多人期待,相信係更多人嘅目標.....

gundamlo 發表於 16-4-9 19:09
我仔當年(前年)係借人地方乙一都吾夠分,今年新校舍,係好多人期待,相信係更多人嘅目標..... ...
乙一吾夠分?

回覆:rickykan1 的帖子

Yes

回覆:gundamlo 的帖子

今年知道有d朋友band 1成績都吾填,原因係太多人填(自行),寧願度爆頭度過第二d組合,怕隨機Number吾夠前,band 1 do 冇用la

引用:我仔當年(前年)係借人地方乙一都吾夠分,

原帖由 gundamlo 於 16-04-09 發表
我仔當年(前年)係借人地方乙一都吾夠分,今年新校舍,係好多人期待,相信係更多人嘅目標..... ...
唔知舊年定前年派位後有家長上來EK 呻,話個女中了乙二WFN ,非常唔開心……今年搬校舍,乙二仲有無機就唔知嘞

gundamlo 發表於 16-4-9 19:09
前年有人乙二入到喎~ 佢係未估錯banding呀

回覆:penpen 的帖子

可能我吾夠update la, 不過今年的確多左人報

gundamlo 發表於 16-4-9 22:59
可能我吾夠update la, 不過今年的確多左人報

今年係,面試號碼去到500
‹ 上一主題|下一主題