用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 請各位俾d意見我...急
go

請各位俾d意見我...急 [複製鏈接]

昆士蘭無親戚朋友,我女女有幾個朋友起0個邊讀梗(男仔),我女想4月過去讀書, 會打算選擇homestay , 但因女女踏正反叛期, 我應繼續俾佢過去嗎?
   0    0    0    0

回覆:請各位俾d意見我...急

幾年班?留學冇得迫,肯去?平時住學校宿舍,短期住homestay?有否考慮去遍遠學校,冇嘢玩/冇娛樂?現英鎊平及英國一定嚴,會放心D。。。

引用:昆士蘭無親戚朋友,我女女有幾個朋友起0個邊

原帖由 瑤瑤豬 於 16-02-24 發表
昆士蘭無親戚朋友,我女女有幾個朋友起0個邊讀梗(男仔),我女想4月過去讀書, 會打算選擇homestay , 但因女女 ...
要俾多啲資料。
阿女幾歲?過Queensland 讀乜?點解想去?淨因為同學去?
將來想點?讀大學?工業學院?讀乜科?成績怎樣?英文能應付嗎?
性格怎樣?聽人講還是非常任性?
行為怎樣?循規道舉?有自制能力嗎?還是完全受朋輩影響?
家里有足夠經濟能力嗎?家里還有其他將來可能也想出國讀書嗎?
太多unknown, 叫人點俾意見?
我們一家都是由幾歲至十幾歲開始全送外國讀書,現在只有我一個在港生活,我父母現在後悔不已。
老實說,不是每個孩子都適合,但兄弟姊妹中送一個唔送一個,父母一定被批評為偏心。
見過「出事」的例子太多,慶幸自己不是其中一個。

回覆 瑤瑤豬 的帖子

你女女幾大 ? 學校有沒有Boarding?  如Homestay是要自己找還是學校安排的(理講上由學校安排的HOMESTAY 比較好 ?
我大女都在昆士蘭讀,那邊讀書環境很好,人很純樸,不用太擔心呢。

回覆:Activehealth 的帖子

請問父親後悔什麼?出事例子是指什麼事?好想知

judy201510 發表於 16-2-25 09:07
請問父親後悔什麼?出事例子是指什麼事?好想知

Deleted

sorry , 資料唔夠
我女女13歲, 無兄弟姊姊, 會得佢自己一個過去, 有幾個朋友起0個邊,佢性格較任性, 自理都能力ok既,讀邊一科佢仲未諗清楚, 同佢傾過,佢話唔鐘意香港, 想去第2度讀, 將來前途會好d, 學校有Boarding, 會由學校安排既homestay, 佢過去係應該受到朋友影響,   學校會報 All Saints Anglican School, 唯一擔心係佢起0個邊學壞, 無人照顧.........

polo819  HI, please check PM  發表於 16-2-25 17:58

引用:Quote:原帖由+judy201510+於+16-02-25+發表

原帖由 Activehealth 於 16-02-25 發表
父母覺得子女在外國讀書,各有自己的發展,無人願意承繼祖業。更抱怨子孫大都在海外生活(除我一家暫時在港 ...
個人意見:我絕對唔會諗咁多野,送唔送子女出國,我只會問兩件事,1)子女喜唔喜歡/願唔願意,2)家庭有冇能力,如兩個問題答案都是的話,實行吧!將來佢地會否學業有成?會否學壞?會否搵到份好工?會否……與我無關了,我既責任已完成,將來佢地既成與敗,係佢地自己爭取番黎既!

我只係一個普通打工仔,亦冇家族生意,但如果真係有,我都唔會俾子女接手,除非佢地好叻,開另一間公司收購我間公司。

以上既說話,我已跟兩個仔講過,佢地亦好明白,我亦講到明,讀完書後,我地既責任已完成,佢地要靠自己,自食其力,唔好靠父母。

polo819  Totally concur with You..  發表於 16-2-25 17:59

回覆 瑤瑤豬 的帖子

放得出去係会預左有机会学壞,始終父母唔係身边,但成功的例子亦唔少,好睇自己个仔女係咩性格,有d細路細細个已經好生性但亦有d十幾廿歲都唔知自己想点,見人出国佢又出的,建議你地真係要諗清楚!对自己冇目標的仔女,就真係唔好出住,免得到最後錢又用左書又讀唔成仲要学壞,得不嘗失。

引用:+本帖最後由+tung_yan0623+於+16-2-25+14:3

原帖由 tung_yan0623 於 16-02-25 發表

回覆 瑤瑤豬 的帖子
每個家長想法也不同,到外國升學除了個人成長,還有香港教育制度,不是適合所有人

回覆 瑤瑤豬 的帖子

聽完你的描述,我覺得要十分十分小心!

睇來佢想去澳洲讀書,是因為好朋友去左個邊讀書,想同佢地一齊,13歲係好受朋輩影響,因此我會問你見過佢啲朋友未?對佢地個人及屋企了解嗎?如果完全唔識,咁會好危險,如果佢啲朋友係好,會向好的方面發展,但若是相反,到時你在香港,會冇法子去幫佢。

如果佢目的是真心想去讀書,而你又有朋友在其他地方,可以問佢咁英國或其他地方可以嗎?

引用:回覆+瑤瑤豬+的帖子 聽完你的描述,我覺得

原帖由 skIII 於 16-02-25 發表
回覆 瑤瑤豬 的帖子

聽完你的描述,我覺得要十分十分小心!
Agree. 我仔最近同我講佢打少咗機,原因係佢d friend 話佢anti social, 又「煩」住佢吾比佢打,要佢陪佢地踼波。阿仔講時笑笑口,其實佢enjoy, 仲叫我地買波鞋返去踢波!
之前響香港時我地又鬧又氹叫佢打少d機,完全無用。呢個年紀,peer influence 最大!

恭喜Ruby1219, 你已有回報

引用:恭喜Ruby1219,+你已有回報

原帖由 rba93 於 16-02-26 發表
恭喜Ruby1219, 你已有回報
哈哈!都係嘅。其實我地已經對佢打機睇開咗。佢去英國後有繼續打,但有分寸,house master 都話佢識prioritise, 冇影響功課同成績,所以由得佢。最開心反而係佢識得自發性獨立地prioritise 學業先,而家又識話同朋友social 緊要d,識遷就,又做多d運動,所以更開心!

引用:Quote:原帖由+rba93+於+16-02-26+發表恭喜R

原帖由 Ruby1219 於 16-02-26 發表
哈哈!都係嘅。其實我地已經對佢打機睇開咗。佢去英國後有繼續打,但有分寸,house master 都話佢識priorit ...
恭喜晒!呢種改變令仔仔畢生受用。

引用:Quote:原帖由+skIII+於+16-02-25+發表回覆+

原帖由 Ruby1219 於 16-02-25 發表
Agree. 我仔最近同我講佢打少咗機,原因係佢d friend 話佢anti social, 又「煩」住佢吾比佢打,要佢陪佢地 ...
Ruby1219,恭喜哂!呢個真係好消息。希望我仔去到都會改變,宜家成日都要話佢先收機,好傷感情!

引用:Quote:原帖由+Ruby1219+於+16-02-25+發表Ag

原帖由 jaspermame 於 16-02-26 發表
Ruby1219,恭喜哂!呢個真係好消息。希望我仔去到都會改變,宜家成日都要話佢先收機,好傷感情!

...
係咁㗎!我個仔嗰時叫極都吾收機!而家我吾會話佢,就算佢返香港時會打機或上網睇video 到三更半夜,我都只會臨瞓叫佢早d瞓,跟住自己去瞓。慳返啖氣。因為話佢都無用。

引用:Quote:原帖由+jaspermame+於+16-02-26+發表

原帖由 Ruby1219 於 16-02-26 發表
係咁㗎!我個仔嗰時叫極都吾收機!而家我吾會話佢,就算佢返香港時會打機或上網睇video 到三更半夜,我都只 ...
唯有等佢自己識諗啦!

以下是最近發生留學生出事的一個例子,後果係好大鑊,為人父母,都要留意,當然呢個係好極端例子,亦懇請大家不要抽水,對號入座,這不是張貼這新聞的目的:

http://www.voacantonese.com/content/s-rs-ny-parachute-kids-sentenced/3198123.html

“空降孩”被判重刑引發的“誰之過”討論

紐約 - 星期三,洛杉磯一家地方法庭對三名中國留美高中生涉綁架、攻擊另一名中國留學生分別判處了6至13年徒刑。這一事件經報導在中國引起強烈反響,也使外界對越來越多被稱為“空降孩”— 父母在中國,孩子隻身留學美國 — 的留美高中生更加關注。有被告和家長感嘆,美國自由太多、孩子太小被送出留學,導致了孩子犯罪;但教育專家對美國之音表示,缺乏法治觀念才是這些中國小留學生走到這一步的根源。

3名19歲小留學生被判重刑

星期三,加州波莫納法庭對均為19歲的中國留美高中生翟芸瑤、楊雨涵和章鑫磊涉綁架、攻擊和導致嚴重人身傷害罪分別判處13年、10年和6年監禁。服刑期滿後他們將被驅逐出美國。

根據18歲的受害者劉怡然(音)的證詞,2015年3月30日,上述三人將她綁架到附近公園,脫光衣服,用高跟鞋踢她、扇耳光、剃頭髮,並用煙頭燙傷她乳頭,持續時間達5小時。

據報導,受害者劉怡然被綁架和攻擊是因為與被告因一名男子起爭議,以及餐廳吃飯付賬問題而起。

此案涉案者共10人,除三人年滿18歲被判刑外,另三名被告不滿18歲,由青少年法庭處理;10人中兩名涉案被告逃回中國,還有兩名為受害者,其中一名不滿18歲。

他們上法庭時全懵了

據中國傳媒報導,被告的律師鄧洪向傳媒表示,翟芸瑤和章鑫磊被捕後第一次出庭時“兩人完全懵掉了”,沒想到自己竟然闖了一個美國法律有可能判決“終身監禁”的大禍。

此案被告被起訴時,除了6項綁架、4項人身侵害罪,還包括了兩項虐待酷刑罪,而酷刑罪最高可判終身監禁。最後的刑期是法官根據被告與檢控一方達成認罪減刑協議後取消了酷刑罪指控做出的。

都怪自由太多了嗎?

這些被“弄懵”了的“空降孩”在經過了美國的司法起訴程序後,如夢初醒、感慨萬分。洛杉磯時報報導,被告之一的楊雨涵通過律師宣讀的聲明說: “這是對‘空降孩綜合症’的警示。家長一片好意將孩子送到萬里之外,但沒有監護、太多的自由,終於釀成了災難。”

獨居南加州的翟芸瑤在認識到“她太對不起父母”的同時,也在感慨中認為她犯罪可能是因為自由太多了。翟芸瑤說:“父母送我到美國來,是為了讓我過更好的生活,受更好的教育。同時也給了我自由,可能就是因為給了我太多自由……在這里,我感到孤獨和迷茫。”

另一名被告章鑫磊的父親,在聽完宣判後提醒中國父母,不要輕易把年幼的孩子送到國外讀書,他說,“如果他呆在我身邊,一定不會變成現在這樣。”

沒法治觀念才是根源

但是,哥倫比亞大學教育學院終身教授林曉東對美國之音表示,她不認為自由太多或年齡太小是導致他們犯罪的原因。林曉東認為,問題的關鍵是在“國內無法無天的環境里這些獨生子女根本沒有法治觀念”。

她說:“你不能說你家孩子沒有法治觀念,你千萬別讓你家孩子上大學啊,就在家中綁著別讓他出來。不是這個問題。有很多很小就出來的,那人家美國孩子怎麼辦,不也是離開父母從西部到東部去上學,到更遠的地方去,人家也沒有說犯這種罪,人家從小就有這個法律教育。”

她認為對孩子的教育是個巨大的問題,“問題之一是美國接受這些學生,根本不知道接受甚麼人。沒有對這些人進行教育和約束。中國家長將孩子送出來,也沒有意識到自己在幹嘛,而且自己就沒教育好孩子。”

選好學校和監護人也很重要

這些孩子沒有選好美國的學校和找對監護人可能也是原因之一。林曉東說,美國的高中在接受一名外國學生的時候必須要得到家長或監護人的同意,獲得所有家庭訊息。

被告章鑫磊的父親說,章鑫磊開始在一所教會高中就讀,後來轉到牛津高中,該高中只有幾間簡易教室,體育設施簡陋:三個破舊籃球架、一個排球網和在一小塊乾枯草地上的一個足球球門,每年學費高達1萬3千美元。章鑫磊大多數同學來自中國,說英文機會很少。

章鑫磊的父親說,他通過中介在美國為孩子找了一個墨西哥裔美國家庭作為寄宿家庭,每個月費用約1500美元。

美國之音曾經採訪過在紐約專門為小留學生提供監護人服務的國際留學生交流與服務中心(之前為“伯樂國際”),該中心教育總監大衛丁說,該中心目前為數十位小留學生提供服務,他們中許多就讀位於賓州的卡森隆軍事學校。

大衛丁說,有幾個被中國激烈競爭升學制度“拋棄”的孩子,在卡森隆軍校得到軍事化管理和教學,明顯在領導能力、性格、個人組織能力上有改變和提高。其中包括該中心創辦人凌捷的兒子陸銘凌,現已成為該校學生領導人之一。

大衛丁說,該中心為小留學生提供假期、出行、學業等數十項服務,特別注重與學校、家長和孩子之間的溝通。他舉例,有一個中國小留學生,自行在學校組織團體,自立規矩,包括打人、發動其他學生孤立不聽他話的學生等。

由於中心有渠道從學校和同學那里了解情況,很快派人到學校就此事跟這位同學溝通,在鼓勵他創辦學生組織積極性的同時,指出他打人等做法違法,及時阻止了更壞情況的出現。

跟章鑫磊就讀學校的學費和住宿費相比,卡森隆一年兩個學期學費,包括食宿,為4.3萬美元;紐約國際學生交流與服務中心提供的包括假期住宿在內的全套服務約為1萬美元。

回覆:請各位俾d意見我...急

哈哈…其實這新聞我只睇左一半就明晒!重點亦已講出:因太自由而出事?哈哈…身為父母都咁幼齒,難怪其子女都係一樣。重點係:毫無法治觀念。呢D中(国)留學生,肯定係有錢人,而在中(国)既有錢人,當自己或家人犯法時,有個好直接既做法:俾錢就攪掂。在網上亦睇到好多中(国)中學生欺負同學、拳打腳踢外,仲係會脫光受害者衫褲,盡情侮辱,呢種事唔係個別事件,佢地生長在果個社會,已經習慣左,以為係正常,所以去到外國一樣地好理所當然咁做,出到國讀書既學生,除左有錢外,當然成績亦唔差,但佢地只是考試機器,成績好唔代表道德高。

真人真事:阿大舊年宿舍發生一件事,有中(国)學生踢爛另一香港學生既房門,聲稱因入去攞番佢既物件,而香港學生就鎖左門,所以要踢爛度門,結果俾學校趕出校,呢件事既重點就係:毫無法治觀念。

‹ 上一主題|下一主題