用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 面試衣着
go

面試衣着 [複製鏈接]

女仔着恤衫裙定polo裙好D?有沒有其他建議?

4    0    0    0

最好著襪褲加套裙…..以防女孩子走光被老師覺得儀態欠妥。
但有些面試會撞學校返學,所以有時都會著校服去面試。

簡潔, 不要太over, 輕鬆自在的衣物令小朋友更自然。
不要穿新鞋, 太新令小朋友唔慣。如考CKY, t- shirt n jeans, sport shoes.

簡潔整齊便可

回覆:面試衣着

我直頭係著返學黑鞋,最舒服,小朋友著得最自然

回覆 nkknkknkk 的帖子

阿囡著one piece dress, 簡單就可以 。

建議穿裙褲或one piece 加打底褲,以免小朋友忘形時走光

回覆 nkknkknkk 的帖子

著小朋友認為最舒服嘅衫,當然都要大體,但我個人覺得未必需要裙,因為有時會玩遊戲,最緊要乾淨企理,件衫唔好有污積。

仲要記得梳頭,對鞋最好乾淨,當然最緊要要有充足精神。

祝樓主好運!

我見好多人著校服去面試,其實有冇影響?

回覆:nkknkknkk 的帖子

今年我見女仔好多會撞衫,尤其是 Nxxx Bxxx 牌子嘅裙 個人覺得法國牌子Jacadi嘅裙都好大方得體,但我買得太遲,自己最心儀的款式賣晒,只好買另一款,幸好我後來Polo買到一條全黑小白圓領裙, 一睇就係戰衣(如圖),係 Sales 介紹因為無show出來,so far冇撞衫。所以各位媽咪想買interview衫裙就要早啲買如果唔係好嘅款式會好快售罄。

建議女生一件裙,如果分上衣下裙下褲⋯小朋友不會自己塞好上衣,看起來就很邋遢! 不要選粉紅鵝黃有大花或像公主(≧∇≦) 人靠衣裝佛靠金裝, 穿的整齊、有氣質,自己和孩子們在「氣勢」上就「先聲奪人」^^  至於如果去考CKY,就算學校說穿T-shirt「輕鬆自在」都可以,都別相信⋯ 看看學費就知道⋯ 穿著合適整齊是尊重的表現!!!我們去女拔2nd-in,就算面試不用見家長,大部分的爸爸都是西裝筆挺的坐在那裡等(利申,CKY家長:)

BabyAndre 發表於 16-2-27 23:08
今年我見女仔好多會撞衫,尤其是 Nxxx Bxxx 牌子嘅裙 個人覺得法國牌子Jacadi嘅裙都好大方得體,但 ...
今年的確好多女仔都係著 NB牌子,我見過一小時見同一條裙有五個女仔都著。我就係轉季時買裙,買D唔使熨又簡單既條,所以,我未試過撞裙。基本上,爸爸去邊間學校要唔要見埋家長都會著一套西裝,我就都係著套裝。

請教男孩子的面試服裝應該怎樣才合宜?

面試衣服斯文整齊舒服就可以。小女面試初段穿了一套貴價牌子連身裙,可惜全軍覆沒。後來見CKY只係着T-shirt牛仔褲波鞋,third in才穿一條普通裙子,最後有offer.
回想其他有offer和second in的學校,小女都是穿普通衣裙去的,所以我覺得不一定要買牌子衣服去面試。

引用:面試衣服斯文整齊舒服就可以。小女面試初段

原帖由 lydia_keng 於 16-02-29 發表
面試衣服斯文整齊舒服就可以。小女面試初段穿了一套貴價牌子連身裙,可惜全軍覆沒。後來見CKY只係着T-shirt ...
當然最重要還是小朋友的表現,但如果兩位孩子旗鼓相當,那麼小朋友衣著是否得體也可能會有影響。但同意不一定要牌子,淘寶都 OK㗎!

回覆 bbrabbit2011 的帖子

我仔仔只係著 POLO T-SHIRT 同短褲 (夏天) , 毛衣、深色牛仔褲(冬天)。不過, 我地著的顏色較SHARP,看上去O個樣好似醒目O的。

CKY 簡介會老師講要穿著輕鬆,因面試都多遊戲,跑跑跳跳,穿得太隆重反而令老師覺得家長無聽學校講座,不知道要穿著自然。我小朋友考完出來一身汗,跑得很開心。當然去到第二輪或第三輪面試便要穿得大方有禮些。

回覆:tianyingmama 的帖子

請問點解唔好著黃色?咪唔係活潑啲咩?!

‹ 上一主題|下一主題