用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 手機毒癮
go

手機毒癮

個女已經中五, 學業緊張, 自己也有目標, 無奈手機毒癮發作, 機不離手, 一行出學校開始直至入睡一刻才放開手機. 不論食飯,行路, 如廁, 甚至沖涼, 都在用手機, 什麼APPS 也玩, 什麼people connection apps 也參與, 無藥可救, 苦勸數年, 不但未見好轉, 近年更加嚴峻, 考試時也是一樣, 合格充數, 不求上進, 一路溫書一路覆WTS, 還來跟我控訴, 現在所有學生都是這個模樣, 何奇之有, 請問各位家長, 你們孩子也是這樣嗎? 已經高中了

阿女—样日睇夜睇youtube,不过好彩係成績幾好,老師讚賞。但我成曰諗,如唔睇手机,善用時间,成績定可更上層楼。只係而家佢用成績表塞住我把口吧~

loved    發表於 16-2-28 16:08

引用:+本帖最後由+Rodney234+於+16-2-24+12:02+

原帖由 Rodney234 於 16-02-24 發表

個女已經中五, 學業緊張, 自己也有目標, 無奈手機毒癮發作 ...
女讀中六,一樣係咁,都係會用手機和看youtube。我想世界不是只有讀書,分數和成績,所以我不覺得這是個問題。我信得過佢會自己分配時間,我見佢有需要時會去會所温習,遠離家中的手電和ipad一會兒。當然,也有一路看片,一路做習題的時候。

Yanamami  就算成績可以都怕坏眼。  發表於 16-2-24 20:34

回覆:手機毒癮

其實好多成年人都係咁'

回覆:Rodney234 的帖子

其實真係要佢自覺!咁大過,再話佢恐怕距都唔會再聽。

教佢時間分配

TwinWong  直程彩你都傻  發表於 16-3-10 15:58
Goldman2388  相信很多年青人都係唔聽  發表於 16-2-26 10:45

Lchlau66 發表於 16-2-25 23:58
教佢時間分配
話明毒癮, 還會聽你教時間分配

Rodney234    發表於 16-2-26 17:04

回覆:Goldman2388 的帖子

我屋企都有道友

Rodney234    發表於 16-2-26 16:58

ChiChiPaPa 發表於 16-2-24 19:51
女讀中六,一樣係咁,都係會用手機和看youtube。我想世界不是只有讀書,分數和成績,所以我不覺得這是個問題。 ...
癮跟毒癮一樣難戒, 成績其實達到平均之上, 不過想入心儀大學科目, 只是平均之上一定入唔到囉!

癮, 不受控制.

而且, 玩完玩盛才開始做功課. 雖然, 都是自動自覺.....

回覆:Rodney234 的帖子

同我仔一樣,打完才做功課。

引用:阿女—样日睇夜睇youtube,不过好彩係成績

原帖由 Yanamami 於 16-02-24 發表
阿女—样日睇夜睇youtube,不过好彩係成績幾好,老師讚賞。但我成曰諗,如唔睇手机,善用時间,成績定可更 ...
我仔同妳女一樣幾乎日夜都響網上,不過我仔唔係手機係電腦,絕對係電腦癡 ,慶幸嘅係佢知道自己做緊咩,中四果年瘋狂打機到而家已經醒左,今年要考dse 雖然仲係好懶但明顯見佢比心機左好多,佢自己目標話要考入大學,昨晚 11/12點見佢仲響度操卷,作為媽媽我都總算安慰。

我諗呢一代嘅年青人都好有自己主見,有佢地自己一套諗法,作為家長只可以盡量誘導及鼓勵,少責罵,保持良好關係等佢地開竅,只要肯腳踏實地唔學壞,可以給予空間讓孩子成長,行自己嘅路。

共勉之  !

溫書,上網,聽歌,whatsapp 同時進行,分唔開。。

洋蔥頭媽咪 發表於 16-2-27 09:02
我仔同妳女一樣幾乎日夜都響網上,不過我仔唔係手機係電腦,絕對係電腦癡 ,慶幸嘅係佢知道自己做緊咩,中 ...
很好的分享,也望我女兒快清醒!
本來大好前途,成績一向很好,現在疏於學習,即使將來入大學隨時可能只有水泡科offer

引用:Quote:洋蔥頭媽咪+發表於+16-2-27+09:02+我

原帖由 Rodney234 於 16-02-27 發表
很好的分享,也望我女兒快清醒!
本來大好前途,成績一向很好,現在疏於學習,即使將來入大學隨時可能只有水 ...
那個少年不輕狂 ? 年青人都會做一些傻事笨事,要經歷過才能學乖,才能成長。
樓主,不要過份擔心,條條大路通羅馬,隨遇而安啦 !

Rodney234    發表於 16-2-28 14:29

回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

thanks a million for your kind sharing as well as kind supports !
Let's be relax and trust our kids, striving for excellent !

her priority is friendship (peer group connection) greater then study, relax + leasure which is second priority also important

等待中。

都中四,我成日同阿仔講,以佢能力如果肯放下手機和電腦,佢成績一定好好。無奈佢只係出好少力能有中上成績,佢又安於現狀,不思進取,再吾發力,實在擔連大學都入吾到。

熱血勳章

Yanamami 發表於 16-2-24 14:19
阿女—样日睇夜睇youtube,不过好彩係成績幾好,老師讚賞。但我成曰諗,如唔睇手机,善用時间,成績定可更 ...
同路人。

真係唔知佢地幾時先會唔睇手機,善用時間。

回覆:手機毒癮

心癮同𩙿煙一様

通常屋企人講都唔多聽,要同輩或表兄弟姐妹出面幫手