用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 deleted
go

deleted [複製鏈接]

DELETED
   1    0    0    0

回覆:加菲 的帖子

DELETED

DELETED

gavinli2011  呢個可以問下泳會,不同泳池不同做法!  發表於 16-2-24 15:38

個人覺得,暑假班既質素應該係全年最差既時段,好多係臨時拉夫。
考慮下突然間多咁多人學,教練係邊度黎,無左暑假班,佢地平時做乜?  
不如你係呢個時候,留意下區內有乜泳會同一對一,約4月泳池無暖水,係全年最凍既時候之一,呢個時候有教既,咁應該係全年有教,係暑假突然多出黎果d,最好免得就免,走堂甩堂,補極都補唔到,當然我唔係話 大x,呢間都算大。
一對一既,一定要睇教練牌,同建議你去泳池睇,邊個你認為合適既,襯人地落堂走埋去問。 (我都俾人問過, 不過我唔係教練,我係家長呀大佬 )
要有要求,係要付出既,你去幾日泳池,總會見到幾個合心意既。

Hello. 我可分享我的個案。首先,我本人好喜歡游水,以前我長大時只是暑假在政府康文署学吓(为悭錢),及中學時在学校參加泳隊,因免費又可學收技巧兼狂操,慢慢懂自由及蛙泳,小許背泳,但前提是我個人好鐘意及好想學游水。到我長大了结婚生了仔後,幫仔仔報康文署仔親子班,但仔仔太细(约三四歲)體質好一般,上一堂病一堂後,便放低了仔仔学游水運動念頭好幾年,到仔仔考完小六升中試後的暑假才安排仔仔在私人游泳学校學,一班4至6人,我仔算是超龄了。我本人亦是無法教到仔仔味水。私底下仔仔從來只是在暑假陪我在泳池用浮板踢下踢下,對游泳興趣一般。我仔现在经過兩年多跟室內泳校学(逢六上午一小時,四季不休),现在中二了,已学懂三式,碟泳還差少許學成。我好感欣,他已超越我的技術了。我覺得泳校學很好,安全衛生,水温控制得好好,教练專業。小朋友集體學習有氣氛,一季可請三天事假(通告/机票/車票証明便可),可再安排補堂,一堂约$180。仔仔现在話停了,不續了,因基本上已好夠了,我亦收货了。现在我已可同仔仔一起暢泳了。

Hello.我的個案應幾適合你。我本人好喜歡游水,以前我小學時只是暑假在康體署学吓(为悭錢),及中學時在学校參加泳隊,因免費又可學技巧兼狂操,慢慢懂自由及蛙泳,小許背泳,但前提是我個人好鐘意及好想學游水。到我長大了结婚生了仔後,幫仔仔報康文署仔親子班,但仔仔太细(约三四歲)體質好一般,上一堂病一堂後,便怕怕,放低了仔仔学游水的念頭好幾年,到仔仔考完小六升中試後的暑假才安排仔仔在私人游泳学校學,一班4至6人跟一教練,我仔算是超哂龄了。但我常鼓勵他吾識才去學,不要太介懷比同學年長。我本人亦是無法教到仔仔味水。私底下仔仔從來只是在暑假陪我在泳池用浮板踢下踢下,對游泳興趣一般。我仔现在经過兩年多跟泳校学(逢六上午一小時,四季不休,該泳校是租直资學校室內泳池上課的),现在中二了,已学懂三式,碟泳還差少許學成。我好感欣,他已超越我的技術了。我覺得泳校學很好,安全衛生,水温控制得好好,教练專業。小朋友集體學習有氣氛,一季可請三天事假(提供通告/机票/車票証明便可),可再安排補堂,一堂约$180。仔仔现在話要停了,不續期了,因基本上已好夠了,我亦收货了。现在我已可同仔仔好好暢泳了。

Hello.我的個案應幾適合你。我本人好喜歡游水,以前我小學時只是暑假在康體署学吓(为悭錢),及中學時在学校參加泳隊,因免費又可學技巧兼狂操,慢慢懂自由及蛙泳,小許背泳,但前提是我個人好鐘意及好想學游水。到我長大了结婚生了仔後,幫仔仔報康文署仔親子班,但仔仔太细(约三四歲)體質好一般,上一堂病一堂後,便怕怕,放低了仔仔学游水的念頭好幾年,到仔仔考完小六升中試後的暑假才安排仔仔在私人游泳学校學,一班4至6人跟一教練,我仔算是超哂龄了。

我不建議私人在公眾泳池教,個人成日見到D私人教练好惡,小朋友心理上会留下陰影。我仔仔在泳校学學得開心又有自信,由怕水变完全不怕水,曾大家小朋友仍肯聽家長話時,要把握時机學好這求生技能,錯過了,他們長大後除非好有興趣,通常好多成年人都怕醜不会去学。

DELETED

同意,學游水應從小開始接觸,如果高小才從味水開始已算遲了,除非他是很有興趣或很快掌握味水,否則味水,浮身可能會拖很長時間。

回覆:gavinli2007 的帖子

也不需太擔心味水及浮身。我仔未習泳時,我主要在水底同他玩包剪踏從而令他学味水。我仔在習泳第一堂已掌握味水,所以比泳校教是有效的。各位千其咪在小朋友未正式學習時迫他們点味点浮,先不要令他們有太驚慌的記憶。

跟YMCx學3年開心地學會了四式

回覆:8歲後初學游泳

我仔仔都係上年暑假8歲開始學 喺會所泳池私人教練一對二教 一星期一堂 我仔以前都好怕味水 連洗頭濕到眼耳口鼻都怕 但有經驗嘅教練實有辦法 第二堂已喺水裡玩得好開心 仲可以潛落1米5池底執玩具 唔洗10堂已學識自由式 之後仲學到背泳 黎緊暑假會繼續俾佢學 我覺得一對二教練集中啲 有咩事都可以一手捉住一個 放心啲 進度都會快啲 我記得細個跟市政局果啲 已經星期一至五都學 但係一班十幾廿人 教練又唔落水 我學左兩三年暑假都學唔識 最後都係靠我媽咪一對一教識我咋!

我老公有教開小朋友游水.. 康文都有教過..
但佢自己都話康文果D 柴蛙蛙.. 玩多過學到野..
所以無意思嫁..
我自己細個都係私人教 單對單學左幾個月就識...
但淨係識一種... 哈哈夠用啦.. 浸唔死...
最緊要個老師識同佢玩.. 等佢唔怕水就好快學識

flv33 發表於 16-4-3 11:03
我都試過係南華會學泳班, 教得好慢, 請假又冇得補堂, 最後搵咗個姐姐教, 1:1, 佢好細心又有耐性, 唔貴 ...
我覺得你講得好啱, 上年暑假跟泳班學, 成個暑假都唔知學咗d咩… 今年想搵1 : 1學, 可以比游水教練電話我嗎? 謝謝

‹ 上一主題|下一主題