用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 面試班,真的有用嗎?
樓主: Littlehorsebb
go

面試班,真的有用嗎?   [複製鏈接]

有好多舊帖有討論過:

http://www.edu-kingdom.com/forum ... 2%E8%A9%A6%E7%8F%AD
http://www.edu-kingdom.com/forum ... 2%E8%A9%A6%E7%8F%AD

adaandava 發表於 16-3-15 12:23
過來人給家長少少意見。
我有兩個囡囡,今年分別小一同k3了。
回想前年大囡k2那年,真係好大壓力。
可否給我該老師的資料,謝謝!

回覆:面試班,真的有用嗎?

引用:我個女本身慢熱,讀SC,+我有同佢讀面試班,

原帖由 西琦 於 16-02-23 發表
我個女本身慢熱,讀SC, 我有同佢讀面試班,大概讀咗10個月。我自已覺得有用,因為學校有train佢好多technic ...
Pls pm too!

引用:K3時,小朋友開始上面試班。禮儀及面試形式

原帖由 ymjchan 於 16-02-23 發表
K3時,小朋友開始上面試班。禮儀及面試形式的認識度也有進步,故我認為有幫助。

...
pls pm me 面試班老師資料。tks

回覆:lydia_keng 的帖子

請問可以pm我邊一間荃灣面試中心嗎?

我都想要荃灣面試班資料,可否PM我,many thanks!

作用不大

回覆 adaandava 的帖子

你好,請問你請邊位老師去教小朋友去面試呢?謝謝

回覆:adaandava 的帖子

可否pm老師資料給我? Thx

回覆:jenny1919 的帖子

可否pm老師資料給我? Thx

引用:過來人給家長少少意見。 我有兩個囡囡,今

原帖由 adaandava 於 16-03-15 發表
過來人給家長少少意見。
我有兩個囡囡,今年分別小一同k3了。
回想前年大囡k2那年,真係好大壓力。
可否pm老師給我? Thx~

引用:給大家的建議:1。切記不要幫襯找後生女教

原帖由 jenny1919 於 16-02-28 發表
給大家的建議:
1。切記不要幫襯找後生女教的面試班,那些是PLAYGROUP/ TUTORIAL, 她們人生經驗不足,點 ...
可否pm老師資料給我?Thx~

我女讀kv,冇上過任何面試班,今年考了心儀私小

我小朋友沒有上過面試班,考小一還算可以,有直私學校取錄;我認為從日常習慣上教導可能會更見效益

引用:3個仔女去過幾間城中著名的面試班,大部分

原帖由 lymchau 於 16-02-24 發表
3個仔女去過幾間城中著名的面試班,大部分一般,但是有一個老師好推介,她真是幫到手,把我成個BB的仔調整 ...
Pls pm me thanks

都係個句唔係冇話一刀切有冇用、適唔適合既,每個小朋友需要既野唔同,強項弱項都唔同。

個人就覺得好有用。

對家長黎講,從面試班中可以知更多關於考小一既資訊,例如題目類型、不同學校喜歡既學生類型或注重既元素。咁之後就會知道重點同小朋友温咩,做邊啲類型既題目。好似我仔咁,原來講故事、圖片描述係成日考,而佢依方面弱啲喎,咁我咪係屋企佢講多啲故事,教下佢點講囉。

對小朋友黎講,習慣group interview, 點樣同唔識既小朋友合作做集體活動,依啲係家中得佢一個小朋友比較難做到。

不過學術或者禮貌方面,就真係要自己搞,唔能夠過份依賴面試班,始終一星期只係上1-2堂

樓主可以試下報既,試過覺得適合、有用咪繼續上囉,覺得唔適合咪唔上囉。
我地咁多個人係度講,都未必及得上你同你小朋友親身試既感受。加油!

回覆 lymchau 的帖子

Hi,

Can you PM me teacher contact? thank you

回覆:lymchau 的帖子

可否Pm 資料嗎?🙏🏼🙏🏼

‹ 上一主題|下一主題