用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 PRES1補課
樓主: chesswin
go

PRES1補課 [複製鏈接]

王家爸爸 發表於 16-2-24 09:26
長期維持係作戰狀態,這樣活得開心嗎?
或者禁講啦,要d乜,要付出乜,要面对乜,係升小時已清楚。有人形容為食得咸魚抵得渴,有人会話no pain, no gain, 有人会話点可以又要馬兒好又要馬兒不吃草?HK有好多不同程度、谷度既学校,如果可以考/派到间悠閒免費开心学到野又可直升中学既,边个唔想?要認清現实嘛~

引用:Quote:王家爸爸+發表於+16-2-24+09:26+長期

原帖由 Yanamami 於 16-02-24 發表
或者禁講啦,要d乜,要付出乜,要面对乜,係升小時已清楚。有人形容為食得咸魚抵得渴,有人会話no pain, no ...
認同,不過唔同家長要求唔同,有D覺得可接受,有D覺得谷,視乎你嘅睇法,如果咁講,我哋個年代小學返半日,而家返全日,咪仲失去更多自由.....

王家爸爸  有啲小朋友谷得,有啲唔谷得。  發表於 16-2-24 13:32

引用:Quote:王家爸爸+發表於+16-2-24+09:26+長期

或者禁講啦,要d乜,要付出乜,要面对乜,係升小時已清楚。有人形容為食得咸魚抵得渴,有人会話no pain, no ...
我覺得又唔駛作戰狀態嘅,不過目標同奮鬥心就絕不可缺,一分耕耘一分收獲,羨慕人地成績好科科A,但人家背後付出幾多你又知唔知,所以我亦同意機會係留比有準備嘅人。少少鍛鍊,對孩子成長都會有得著。

講开人唔人道,开唔开心……而家考小—,升中一,除左学術,仲要琴棋書畫,入水能游出水能跳,十項全能,只係參予無用要攞獎呀~仲要加社会服務?升中面試同見工差唔幾?十二歲人仔咋……点会开心?有得揀咩?唔可以改变制度,無得揀唯有好好準備自己囉……

pS1 補咩內容, 是pre-teach 中學F1 的野定係補P6野..

如pre-teach 都好呵, 免費

不過時間不夠就真係慘, 我都不知我間將來有冇..

Yanamami  APS好似係教英数同IS野。  發表於 16-2-24 16:30
Yanamami  即操卷班(HKAT模擬試卷)  發表於 16-2-24 16:28

引用:+本帖最後由+Yanamami+於+16-2-24+14:05+編

講开人唔人道,开唔开心……而家考小—,升中一,除左学術 ...
人唔人道,開唔開心?同一間學校,同一個課程,同一個老師,同一個教法,對唔同嘅學生,都有唔同嘅結論!呢樣要靠家長自己留意同反映,冇其他人會切身幫你諗!

我阿仔運動受訓多年,佢嘅教練相對好輕鬆,見到隔離嘅教練就操得好嚴厲,我接受唔到,覺得唔人道。不過幾年下來,就見到有人脫穎而出,亦見到其餘大部份仍在默默苦練而無顯著成果!

唔同嘅家長,有唔同嘅想法,我亦唔敢講邊個係啱!但自己唔幫自己仔女諗,就冇得好怨!

所以成日都話要配对合適既学校……當然有不同理念既家長,所以有各式各样既学校供選擇係好事~

洋蔥頭媽咪 發表於 16-2-24 13:41
我覺得又唔駛作戰狀態嘅,不過目標同奮鬥心就絕不可缺,一分耕耘一分收獲,羨慕人地成績好科科A,但人家背 ...
因為升咗小三後, 女女成績跌咗好多。大家都跌丫嘛, 無所謂啦。但女女自己好努力, 好努力.....追返唔少。噚日, 放工返到去, 面仔紅紅好開心同我講, 媽咪今日派默書好開心呀, 我有110分, 上次100分, 今次110分, 做少同學一樣功課, 本默書部封面有兩張大貼紙呀。

佢面仔紅紅唔係因為開心, 係因為發燒...........今日睇醫生又中耳炎。佢唔捱得既, 一捱就病。我同佢講, 阿女, 唔好溫書住啦, 休息下先啦。.......唔聽, 仲要攞書出嚟睇, 好彩醫生D抗生素夠勁, 藥力發作瞓到隻豬咁, 想唔休息都唔得。

阿女, 阿媽無要你科科攞A架, 阿媽一早就幫你準備咗間好校風既B2學校架啦, 唔好捱得咁辛苦啦, 有努力就得嫁啦。

jackjackwin  好媽媽亞女都好乖俾著我個女,一定乘機大覺瞓, 理得你考試定測驗   發表於 16-3-4 12:17
chesswin    發表於 16-3-3 16:52

引用:Quote:洋蔥頭媽咪+發表於+16-2-24+13:41+我

原帖由 little_yolky 於 16-03-03 發表
因為升咗小三後, 女女成績跌咗好多。大家都跌丫嘛, 無所謂啦。但女女自己好努力, 好努力.....追返唔少。噚 ...
保重呀,妳囡囡真係算乖好抵讚。

不過唔好介意,平時睇妳嘅帖都會覺妳得對囡囡成績有要求,妳絕對係一個滿分家長,但有時可能會把無型壓力給了孩子而不自知,由其小朋友要面對呈分試同升中,對佢地其實都係一個考驗,所以亦要教導小朋友如何克服困難,面對挑戰,平常心去面對得失,不用過份緊張,只要盡力去做,無論結果如何都可以從容面對。

加油 。  

洋蔥頭媽咪 發表於 16-3-3 22:14
保重呀,妳囡囡真係算乖好抵讚。

不過唔好介意,平時睇妳嘅帖都會覺妳得對囡囡成績有要求,妳絕對係一個滿 ...
你搞錯咗, 對佢有要求果個係細妹, 家姐一直好自律自覺, 唔點乜駛人理, 佢做得唔好會知衰, 對自己有要求, 所以我好輕鬆。
阿妹就要對佢有要求, 但唔係要求成績好咁高層次, 係要求佢記得溫書, 主動做功課而已。點解同一個阿爸阿媽生, 都可以差咁遠的。不過, 佢無乜用腦, 個人樂天, 所以個脾好好。中醫話諗嘢太多傷脾, 所以我哋全家得妹妹一個個脾無事。

引用:Quote:洋蔥頭媽咪+發表於+16-3-3+22:14+保

原帖由 little_yolky 於 16-03-04 發表
你搞錯咗, 對佢有要求果個係細妹, 家姐一直好自律自覺, 唔點乜駛人理, 佢做得唔好會知衰, 對自己有要求, 所 ...
oic, 真係好難講人人性格不一,對要求同感受都可以好唔同。我仔同妳大女有啲似,會對自己有要求,所以都要教佢學懂減壓先得。

little_yolky  我計劃暑假俾佢做運動,順便可以減肥。  發表於 16-3-4 12:11

回覆 little_yolky 的帖子

你兩個女啲性格咁似我果兩個嘅!
‹ 上一主題|下一主題