用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 你o地小朋友電腦堂教乜中文輸入法??
go

你o地小朋友電腦堂教乜中文輸入法??

其實係想問點解有免費慨倉頡/速成唔教, 要教比錢仲得3年license慨九方.......雖然九方都易學和輸入都唔太慢

漢語拼音,因為學校系普教中

小朋友初小,問過班主任高小先教速成,不過我表明會自己教倉頡,老師話都可以,學校電腦有倉頡,如果小朋友係用倉頡冇問題
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:小朋友初小,問過班主任高小先教速成,不過

醒目開學勳章 貢獻勳章

SFA..有家長唔鍾意小朋友學九方,所以自己教速成,只要學校部腦用到嘅輸入法,都可以用嚟上堂或考試
恐龍家

IloveJJ 發表於 16-2-23 13:11
點解你想自己教倉頡既?好啲嗎?我仔學校出年小四會教,我好擔心呢!

因為我全家都用倉頡,自然想小朋友都學倉頡,咁樣部電腦就繼續唔駛裝速成,哇哈哈
另外,用倉頡,基本上去唔同電腦或其他裝置,分別好少,例如以前windows既倉頡係第三代,mac機係第五代,個別字既拆碼有分別,但唔多

我初學打字既時候,唔同機既速成分別可以好大,打完頭尾碼想要既字有時出現係第一頁,有時出現係第二頁,不過我唔知而家呢個情況有冇改善

輸入速度就其次啦,見識過有人打速成都可以好快
Learning to Read, Reading to Learn.

IloveJJ 發表於 16-2-23 13:11
點解你想自己教倉頡既?好啲嗎?我仔學校出年小四會教,我好擔心呢!
倉頡一分鐘可以打100個字, 我都打60個, 速成要揀字, 唔可以咁快。
放心, 當年我只學了個半鐘就識打, 不過先決條件係要先識打A-Z, 如果唔係, 連個掣都唔知响邊。

little_yolky 發表於 16-2-23 13:44
倉頡一分鐘可以打100個字, 我都打60個, 速成要揀字, 唔可以咁快。
放心, 當年我只學了個半鐘就識打, 不過先 ...
我都係一分鐘60個字
不過ICQ年代,我識人用速成打得快過我... 所以我唔敢講速度...

以前有套「快快樂樂學倉頡」,要自學冇難度,真係好快就學識

醒目開學勳章 貢獻勳章

其實我打九方都好快架!
恐龍家

小曳人 發表於 16-2-23 14:47
其實我打九方都好快架!

我最大考慮唔係速度,而係輸入法普及性,倉頡同速成基本上大部份電腦都有

引用:Quote:little_yolky+發表於+16-2-23+13:44+

IloveJJ 發表於 16-2-23 16:09
我咪就係用快快樂樂學倉頡學架囉!其實我好怕咁細個要佢哋學咁多電腦野,好難教。佢哋已學咗word,嚟緊好似 ...
我都唔想小學時學咁多電腦野,我從來都覺得適當時候 (當然適當時候因人而異啦,我只睇自己小朋友就可以) 比早學重要,但學校要教既野我又唔認同,唯有早學校一步去教,早學校教速成前一個月學倉頡就可以,我唔識用office,但可以自己教photoshop

回覆:MASAYA 的帖子

同意啊,九方又要錢,又有限期,又唔係部部電腦有,唔同版本,某些字輸入方法會有d唔同,將來出到來做野,公司又未必會提供,除左初頭易學d外.........

引用:Quote:IloveJJ+發表於+16-2-23+16:09+我咪

我個好似是教簡易

我都學過九方, 好似都快, 不過我唔熟, 都是用回簡易.

另我見有一D學校同學是用內置手寫板

醒目開學勳章

個人覺得倉頡輸入法好夾硬,我學咗30年都唔識,以前返工讀書可以唔寫中文,到而家淨係識用粵拼同手寫,所以好希望將來個仔唔洗學。

亞仔的學校都係用九方, 但上咗堂, 除打字, 還有解釋, 發音及尋字功能

+3金熱血 貢獻勳章

引用:其實我打九方都好快架!

原帖由 小曳人 於 16-02-23 發表
其實我打九方都好快架!
唔計佢面畀錢之餘又限制多...

單一樣唔普及都已經可以 out 咗佢

小曳人  唔駛學都識,啱我呢d老人家!  發表於 16-2-26 14:29

+3金熱血 貢獻勳章

引用:個人覺得倉頡輸入法好夾硬,我學咗30年都唔

原帖由 bobbob 於 16-02-24 發表
個人覺得倉頡輸入法好夾硬,我學咗30年都唔識,以前返工讀書可以唔寫中文,到而家淨係識用粵拼同手寫,所以 ...
個別字姐...

大部份字正正常常都拆解到...