用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 如何判斷是小朋友有情緒病
go

如何判斷是小朋友有情緒病 [複製鏈接]

兒子快六歲,返學,在家和跟公公,判若兩人,學校老師說他都乖,在家也可以,但一跟公公,曳到冇朋友,在公公身邊,連爸爸也不怕,手指指鬧人,我真係吾識教,我應該帶他看醫生嗎?可否回健康院檢查一下?大約可否給些意見,有沒有一些課程是適合這類小朋友讀?

1    0    0    0

回覆:如何判斷是小朋友有情緒病

咁呢d應該唔係有病,有病應該係唔可以因應場合而控制自己。係咪公公好就佢先係咁?

回覆:hha 的帖子

係,阿公從小就縱壞了他,所以好難教

回覆 pmlai 的帖子

似「蝦」公公多。

似係屬管教問題......

Try to communicate with his grandfather. His grandfather shall not say a word or do anything when his parents are taking care of him. If his grandfather does not listen, I suggest that you take him away from his grandfather (go back home).

引用:係,阿公從小就縱壞了他,所以好難教 +

原帖由 pmlai 於 16-02-22 發表
係,阿公從小就縱壞了他,所以好難教
明白老人家仲難教過小朋友,如果真係攪唔掂,就唯有少d比公公單獨湊。不過老人家冇乜幾多年見d孫,其實你個仔識分的,所以我估對將來大個影響不大,六歲了,可以同佢講吓你的內心說話。

‹ 上一主題|下一主題