用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 培基(沙田)vs基督教崇真(深水埗)怎樣揀? ...
樓主: Woody_Alan
go

培基(沙田)vs基督教崇真(深水埗)怎樣揀?   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 16-12-19 14:00
九龍城係極安全, 無乜太大需要去亂考直資.

沙田區就..... 如果計埋最底個幾間B1C (或者係我叫B2A-B1C個幾 ...

九龍城網 比 沙田網 更好? 謝謝

hkpapa852 發表於 16-12-19 14:00
九龍城係極安全, 無乜太大需要去亂考直資.

沙田區就..... 如果計埋最底個幾間B1C (或者係我叫B2A-B1C個幾 ...

何解九龍城區不用考直資?

lovebb2 發表於 16-12-19 15:58
九龍城網 比 沙田網 更好? 謝謝

以B1中學平均水平,同埋學位充足率去睇,九龍城網一向都比沙田好
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

知不知 培基(沙田) 通知面試未?

培基截止申請日期為2016年12月28日

回覆 TSUNTINGMA 的帖子

係 woo,忘了還未截止,我太緊張了⋯

回覆 小時了了 的帖子

抱歉知道妳培基落空了。事實上,個人認為,B1學生,尤其B1C或以上,真的無必要考基崇。
不是說基崇不好,只係認為佢未有足夠和合適既資源同環境比B1學生發展。
如果係B1學生,考不入直資中學,亦非世界沒日吧!

事實上,香港目前較優秀既中學,都係傳統官津中學,或小部份由傳統名校轉為直資既中學。

hapigpig  挑戰高一級就聽得多,就算少位區分都最多b1B自行一間選B1C校姐,真係好少聽會B1生選B2直資校   發表於 17-2-20 13:44
Bigmowmow  非常同意!  發表於 17-2-20 11:00
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:培基(沙田)vs基督教崇真(深水埗)怎樣揀?

培基係band1中學,深水埗崇真係band2b既中學!
比我情願交通無咁方便都一定揀培基吖!

深水埗崇真真的只有B2b成績嗎?

Woody_Alan 發表於 16-2-22 00:48
培基第二輪是27/2前注册。
培基第一輪係7/2 註冊deadline第二輪係16/2 註冊deadline
第三輪係27/2 註冊deadline
我囡囡就係第一輪獲取錄,培基係一間好學校,但因為交通問題所以放棄了!

Woody_Alan 發表於 16-2-22 00:48
培基第二輪是27/2前注册。
Woody _Alan! Sorry 呀!我攪錯年份同時間,因我今年同妳舊年一樣有同樣煩惱!

回覆 hkpapa852 的帖子

[size=30.3997688293457px]想請教一下,你所說沒有足夠資源給band 1生是怎樣,如果學生是中學才發力,但學校會配合唔到?

回覆 阿曼 的帖子

but didn't you aware of the problem before submitting application?

Mayyuen18 發表於 17-2-20 09:51
回覆 hkpapa852 的帖子

想請教一下,你所說沒有足夠資源給band 1生是怎樣,如果學生是中學才發力,但學校 ...
只是個人意見/估計.

始終學校收取的主要屬於B2學生, 所以照顧B2是絕對無問題.

但是否有足夠資源和環境去作個別拔尖 (如精英班), 這個我不清楚. 但亦未必係學校想做既事

今天終於收到第一個offer(崇真), 大家可否給些意見?謝謝!
- 小兒是荃灣區,应是B1尾B2頭的邊原人
- 自行選了1.李城壁,2.荃灣聖芳濟
- 看了這里的資料,崇真的DSE成績好似比李城壁好些,不知我有沒有錯?
- 小兒成績好似在進步當中,呈一是2B頭2A尾,呈二是2A頭1C尾

不知是註冊還是等自選和大抽奘好?
如大抽獎,又如自選已成功,便會是李或是荃聖,兩間都好似沒崇真好! 是否當初太保守… :(

现在點算好? 請幫忙給些意見!謝謝!

回覆 cherriesiu 的帖子

請問你意思是也覺得崇是比李好嗎? 謝謝你的意見!

回覆 cherriesiu 的帖子

Thanks cherriesiu!

twhkleung 發表於 17-2-20 19:00
今天終於收到第一個offer(崇真), 大家可否給些意見?謝謝!
- 小兒是荃灣區,应是B1尾B2頭的邊原人
- 自行選了 ...

點解你自行咁早選聖芳濟?好大機會入覺得有D唔抵太保守啦,!雖然我不知你是那所小學,但選得李城壁又想在荃灣讀的邊緣人除了李城壁都會選廖寶珊或梁省德
‹ 上一主題|下一主題