用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英文(唔駛錢)小學
樓主: KKEDU
go

英文(唔駛錢)小學 [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 16-2-26 10:40
我諗不少家長會寧願"外判"都唔會自己走去睇930, 圖書館借書.....

至於英文程度, 有D人去完美加讀 ...
总之你講得啱~唔好諗住交左个小朋友俾学校就惦哂、得左!家長要用心㗎~

hppa    發表於 16-2-26 11:45
hkpapa852  心態決定高度  發表於 16-2-26 11:27

引用:Quote:Yanamami+發表於+16-2-26+07:59+哗~

原帖由 hkpapa852 於 16-02-26 發表
其實說穿了, 就係唔好一廂情願以為搵到間英普學校, 有語境就一定語文能力變好.
甘我覺得都好過乜都無既。以前年代。讀書叻同差果d都係讀英中。除非無心向學果d. 否則點都有多少認識。但唔接觸就一定唔識囉。而家讀既內容都比以前深啦。

引用:Quote:Yanamami+發表於+16-2-26+10:35+断估

我諗不少家長會寧願"外判"都唔會自己走去睇930, 圖書館借書.....

至於英文程度, 有D人去完美加讀 ...
家長自己都唔付出。都好難要求小朋友
當然。出面既老師有經驗同資歴係唔同。但既然唔可以靠學校。又點解靠外判呢?

soso3509 發表於 16-2-26 11:57
家長自己都唔付出。都好難要求小朋友
當然。出面既老師有經驗同資歴係唔同。但既然唔可以靠學校。又 ...
學校師生比例: 1對2X-4X (視乎官津學校定私小)

外判補習: 可以低至1:1, 甚至N個補習對1個學生
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:soso3509+發表於+16-2-26+11:57+家長

我明呢個因素。但我見我家姐兩女。補習同唔補習都分別不大。(上門單對單)
因後來我家姐跟返密d功課溫書同補習時無大分別
所以都要睇小朋友。同家長點配合。除非主張想學快d..如果小朋友唔明夠膽問老師。而老師又肯答都唔錯。而家有導修堂。都算叫有時間問。但唔可以話外判一定好。

引用:Quote:soso3509+發表於+16-2-26+11:57+家長

計漏左每週堂數分別

引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+16-02-26+發表

原帖由 soso3509 於 16-02-26 發表
我明呢個因素。但我見我家姐兩女。補習同唔補習都分別不大。(上門單對單)
因後來我家姐跟返密d功課溫書同 ...
外判唔一定好,但唔好可以判俾另一個,自己黎就麻煩D

soso3509 發表於 16-2-26 12:23
因後來我家姐跟返密d功課溫書同 ...
語文嘛……要多听多讀多寫多講~就是生活每个环節都“浸”。每周補—两个鈡作用不大的。有説每天,是每天!要有certain%的時间接触該語文才“浸”得出成績的,所以語境好重要。

引用:Quote:haihaimom+發表於+16-2-26+10:22+如

原帖由 Yanamami 於 16-02-26 發表
所以“栽培”嘛(講提供語境咋……唔係谷補习考劍橋試果d)要K1开始,小—先开始又難左d 了~ ...
啱呀!要語文好,其實依度啲家長都講咗好 多方法,我見語文好既多數靠自己或家長栽培,單靠學校既好少。

Yanamami 發表於 16-2-26 10:35
断估現今港人英文再差都应付到小学程度吧……再講,自己差都可鼓勵孩子多听多讀呀,自己睇埋—份明珠930呀~ ...

HKPAPA 講既家長參與度應係事實, 但有點拉埋來講...

如果指語文, 個底好重要, 語境好重要...

反過來, 英文底差, 睇書超慢或唔想睇 (加埋習慣好唔好, 係咪食慣IPAD/IPHONE 奶咀), 父母好難幫....

普通話始終係同系, 年紀少易上口...

當然係話果D 拼音功課...  呢D 算唔算語文方面?

斷估HKPAPA係講功課方面多D...

retriever 發表於 16-2-26 15:01
HKPAPA 講既家長參與度應係事實, 但有點拉埋來講...

如果指語文, 個底好重要, 語境好重要...
原來we're not on the same page......
我覚得底子好,夠墨水就自然应付到功課,但应付到功課考試,唔代表真有料~

Yanamami 發表於 16-2-26 15:09
原來we're not on the same page......
我覚得底子好,夠墨水就自然应付到功課,但应付到功課考試,唔代表 ...
我又覺此都2睇, 考試成績好不代表有料見好多, 但夠墨水之餘又要夠小心, 緊張自己成績的才有可能有好成績,  所以高小有好多部份來自小心...

HaYi 發表於 16-2-27 13:18
我又覺此都2睇, 考試成績好不代表有料見好多, 但夠墨水之餘又要夠小心, 緊張自己成績的才有可能有好成績,   ...
係呀~~去到高小,除能力外,時間管理,做野爽手度、小心、專心、有目標知自己想要乜……都係跑出既要素~
‹ 上一主題|下一主題