用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 傳統學校轉校問題?
go

傳統學校轉校問題? [複製鏈接]

朋友的囡囡因成績問題想轉校,因為現時學校教快半年至一年,朋友感到很大壓力,而且覺得小朋友跟唔上,想搵一些不會教快,比較輕鬆的學校但希望有中學的龍校,大家有無提議?我不是很熟,真道那些是嗎?
其實個位小朋友就讀傳統名女小,科科都有80分以上,幾乖女的,只是數學科較差,所以平均分得7x, 估唔到這樣的成績都要轉校?但是朋友說囡囡的排名已差不多包尾,問過老師,應該屬於band 2的成績, 到時升中學會很徬徨!
   0    0    0    0

引用:朋友的囡囡因成績問題想轉校,因為現時學校

原帖由 小黑牛 於 16-02-20 發表
朋友的囡囡因成績問題想轉校,因為現時學校教快半年至一年,朋友感到很大壓力,而且覺得小朋友跟唔上,想搵 ...
'真道一樣有教快的

回覆 小黑牛 的帖子

宜家好多間小學都教快,數學只係落後,點解唔去處理數學問題而變為轉校呢?

HappyCheerBaby 發表於 16-2-20 15:09
回覆 小黑牛 的帖子

宜家好多間小學都教快,數學只係落後,點解唔去處理數學問題而變為轉校呢? ...
聽朋友講,囡囡小一開始,數學理解方面已經睇到有問題,有補習+自己教(朋友是ftm), 但是一直不見明顯進展,佢話囡囡數感很差,已經做很多不同類型的練習,但是一到測驗考試,遇到一些變左小小的問題已經唔識。現在已經4年級,擔心升中問題,而且囡囡囡越來越怕數學!驚再高年班,數學越深,囡囡更怕!

佢做番p4 數就ok?這會好辦, 找正常小学就得,但小心好多二三線官津數学都有教快

引用:Quote:HappyCheerBaby+發表於+16-2-20+15:0

聽朋友講,囡囡小一開始,數學理解方面已經睇到有問題,有補習+自己教(朋友是ftm), 但是一直不見明顯進展 ...
深水埗嶺小係淺的

數只有一份卷,又係較煩。不過我都係覺得問題都是要解決,有冇看過ek網友寫的關於教數的po?

回覆 小黑牛 的帖子

會否考慮國際學校?因我nephew 也是這樣,讀本地小三攪唔掂,晚晚咸!最後轉去國際學校Nord Anglia, 而家成個人開心哂!日日好enjoy返學!因為學校係因認小朋友個別能力程度教的!

回覆:小黑牛 的帖子

可以考慮九龍啟基, 開心愉快學習, 我見之前有啲post 講, 佢小朋友轉校到這裏, 小朋友很喜歡, 仲問家長為什麼不早些幫他報此校。成績好的女生可以派到上智中學的

回覆:傳統學校轉校問題?

轉一間沒有教快的學校,可以變band1生,查吓學校資料,睇吓用什麼書,如多是校本,這是教深一些,4年班要轉,唔係好多間學校收5年班

引用:朋友的囡囡因成績問題想轉校,因為現時學校

朋友的囡囡因成績問題想轉校,因為現時學校教快半年至一年,朋友感到很大壓力,而且覺得小朋友跟唔上,想搵 ...
培道,王錦輝,聖瑪嘉利呢啲有中學back up,可以一試。

Yanamami  培道測考好多,辛苦  發表於 16-2-27 11:31
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

啟思都有中学

錢ok,啓思係一個幾好的選擇。識人個女係名小升吾到中學,去左啓思中學,簡直係重生。

HaYi  我識人都係  發表於 16-2-27 13:06

啓思中學是活動教學?是IB嗎?可以講多點如何重生?

natnat519 發表於 16-2-20 14:38
'真道一樣有教快的
真道唔只教快一年,仲要小學只有五年,冇常識科,但有科學、社會、媒體等,科目量較傳統學校更多,雖然少功課,上堂主要取活動教學,但回家溫習時間不能少,最理想係家長同小朋友一齊溫,事半功倍。

回覆 小黑牛 的帖子

有Dse和IB。小朋友長期跟吾上,成績沉底,對自信和自我形像打擊好大,有d小朋友心靈特别敏感,更加惨。轉過环境,吾同的學習模式,重新出發,拾回自信,中意番返學,個女仔成個人都開朗左。

回覆 Sam1018 的帖子

名校band 2 轉去程度低的小學可成為band 1生嗎?

每間學校都有b1生,去間b2仲有機會重生

但成績差的學校,band one生的數量會比成績好的學校少好多,這個要計好條數。

一缐官小無教快,但插唔插到又係另一個問題。

‹ 上一主題|下一主題