用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 SPK面試
樓主: kylie_ng
go

SPK面試   [複製鏈接]

ox_ma 發表於 16-3-15 11:00
小女亦有報真光, 被安排第一天interview, 學校原意是請家長早半小時到校, 遊樂設施開放給小朋友坃, 讓他 ...
icic... 咁你的遭遇有點不幸。同意安排得好其實不用安排遊樂設施比interview既小朋友,安排得唔好,有遊樂設施也無用。

Kafather 發表於 16-3-10 00:28
但如果經濟ok , 我都會讀上去, 不竟dse 成績好,而且小學升中差不多升晒, 又可考GCE. 其它津校最多六至七成 ...
Agree.  SPC is very attractive in its high rate of getting promoted to its secondary school and high academic level.  Of the five schools that puichingforsure mentioned i.e. Marymount, St. Stephen's Girl, SFCS, SHCS (PM) and St. Paul's Cat, I think only the first two school's level and quality can be comparable to SPC.  Unless I have an offer from either of those two, I would still stick to SPC if I live on HK island (unless money is a concern).

helenmelody 發表於 16-3-14 22:48
同意啊,spk係比較會收大b, 多數係1-5月出世的小朋友或超大b,六七月的很少。

...

我有個細妹8月尾出世,如果你說的屬實,對於SPK來說應該算好細既B,被SPK收既機會好微。如果入吾到,參加大抽獎又無左首名子女既分,就算大女入左都要考慮清楚,寧願揀間好大機會收細妹既去讀

引用:Quote:helenmelody+發表於+16-3-14+22:48+

原帖由 Koala0000 於 16-03-15 發表
我有個細妹8月尾出世,如果你說的屬實,對於SPK來說應該算好細既B,被SPK收既機會好微。如果入吾到,參加大 ...
你個case尷尬D,因為細妹8月又做吾到大B,我識人細妹11月B第一年考吾到,第二年做超大B就考到。

引用:Quote:helenmelody+發表於+16-3-14+22:48+

原帖由 Koala0000 於 16-03-15 發表
我有個細妹8月尾出世,如果你說的屬實,對於SPK來說應該算好細既B,被SPK收既機會好微。如果入吾到,參加大 ...
但會對叻叻家姐唔公平bor! 唔通因為有細妹,家姐考到私直神校都唔要,為了阿妹而去讀地區官津?(當然,派到一缐官津另作别論)

引用:Quote:原帖由+Koala0000+於+16-03-15+發表

原帖由 Char_Mom 於 16-03-15 發表
但會對叻叻家姐唔公平bor! 唔通因為有細妹,家姐考到私直神校都唔要,為了阿妹而去讀地區官津?(當然,派 ...
真係有人咁做,冇話公吾公平,整個家庭咁計,除非獨生,

引用:Quote:原帖由+Char_Mom+於+16-03-15+發表但

原帖由 964000 於 16-03-15 發表
真係有人咁做,冇話公吾公平,整個家庭咁計,除非獨生,
係派到協恩放DGS

引用:Quote:L+H+發表於+16-3-15+09:56+我相信唔

原帖由 ox_ma 於 16-03-15 發表
小女亦有報真光, 被安排第一天interview, 學校原意是請家長早半小時到校, 遊樂設施開放給小朋友坃, 讓他 ...
我小朋友前年都有in坑真,我地喺遊樂場玩緊既時候有個小朋友俾間玩具屋仔隻窗夾到手指,夾到瘀晒,個小朋友即刻爆喊,佢父母就即刻帶離現場

回覆:SPK面試

好緊張想知結果,大家知唔知今年有幾多人報名,爭180個位?

回覆 kk1025 的帖子

我估over 2500
不過 PC, GH放了榜, 實有人沒去interview, 你當2000人啦

雖然PC 放左磅,但我都有去SPK面試,碰碰運氣

引用:回覆+kk1025+的帖子 我估over+2500+不過+P

原帖由 mapp2009 於 16-03-16 發表

我估over 2500
唔知道 spk 如果考到,有冇人會放棄個位!

引用:回覆+kk1025+的帖子 我估over+2500+不過+P

我估over 2500
如果2000:180, 即100裏面有9個中,其中大B當50個,又冇sibling priority, 即5.5個爭一個位,其實算好好

引用:Quote:原帖由+mapp2009+於+16-03-16+發表回

原帖由 964000 於 16-03-16 發表
如果2000:180, 即100裏面有9個中,其中大B當50個,又冇sibling priority, 即5.5個爭一個位,其實算好好

...
我覺得今年唔只咁少人起碼過三千

我估over 2500
如果咁計佢每組 8至10個 in 5至10分鐘,咁佢開了好多班房 in 其實好快 in 哂

引用:Quote:原帖由+964000+於+16-03-16+發表如果

原帖由 south_north 於 16-03-16 發表
我覺得今年唔只咁少人起碼過三千
其實有無人知道由幾多點in到幾多點?可以圍下個數。一間房有大約8個小朋友(我囡嗰間房和旁边都是8個),十分鐘一個slot,一個slot大約10-12間房(大約估計數唔切)一個鐘見到500人都好勁,5個鐘都是2500。我眼見有啲隊好少人,我朋友説間房得3個小朋友。可能未必有3000人,幾多都無所謂都就快派彩了 good luck everyone

我見上年話有4000人,如果今年真是2000人就好了

引用:Quote:原帖由+south_north+於+16-03-16+發

原帖由 socute 於 16-03-16 發表
其實有無人知道由幾多點in到幾多點?可以圍下個數。一間房有大約8個小朋友(我囡嗰間房和旁边都是8個),十 ...
我地最早8:30,我地得6人一頭,有4人喊,下一組是8:45

引用:我見上年話有4000人,如果今年真是2000人就

原帖由 kk1025 於 16-03-16 發表
睇黎冇得早收結果lu...今日都16號了

引用:我見上年話有4000人,如果今年真是2000人就

原帖由 kk1025 於 16-03-16 發表
上年細龍B都唔少

‹ 上一主題|下一主題