用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 SPK面試
樓主: kylie_ng
go

SPK面試   [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+helenmelody+於+16-03-13+發

原帖由 Char_Mom 於 16-03-14 發表
那麼父親職業又有否關係?即是媽媽是ftm,爸爸會否有勁職業如醫生、律師、做大生意 etc?

...
一定有,因我朋友已經係銀行高級經理

回覆 Char_Mom 的帖子

引用:Quote:原帖由+Char_Mom+於+16-03-14+發表那

原帖由 south_north 於 16-03-14 發表
一定有,因我朋友已經係銀行高級經理
其實報名表上面都冇要求你寫咩職級,咁點知佢係高級經理呢?

引用:Quote:原帖由+south_north+於+16-03-14+發

原帖由 米寶 於 16-03-14 發表
其實報名表上面都冇要求你寫咩職級,咁點知佢係高級經理呢?
我見到有問爸爸 fathers Occupation or Profession 及公司地址 喎

回覆:Yeahly_ly 的帖子

這個答法,太玄了

回覆:south_north 的帖子

Quote" 我見到有問爸爸 fathers Occupation or Profession 及公司地址 喎"

起碼我報名時就冇寫到父母既「職級」落去,但都收左我小朋友,而且我地兩公婆只係普通過唔普通既公司小職員,以我所知,我所認識既其他spk父母都唔係啲咩「professional」,大部分都係普通家庭、普通職業、住喺平民地方,我唔知你識幾多有「勁」背景既人入讀啦,但以我既真實認知就係學校唔會睇家庭背景囉,如果唔係,我地呢批冇背景人士呢一世都唔使諗住有得入spk囉

引用:Quote:原帖由+LLKK+於+16-03-14+發表可以形

原帖由 socute 於 16-03-14 發表
雖然無開放設施但是好有效率頭尾不用半小時,比起有些學校又不開放設施又收埋玩具還要排隊等好耐,行政和面 ...
笑咗!我今次interview 都遇到一間咁樣的!

引用:Quote:LLKK+發表於+16-3-14+00:15+可以形容

原帖由 L+H 於 16-03-14 發表
我見果曰幾位老師(姨姨級)也好笑容,包括對喊既小朋友。
至於遊樂設施,其實好多幼稚園,如good hope, LH,  ...
可能我報咗好幾間happy school,所以全部遊戲設施都有開,係幾間修會學校無開,令我想到,莫非這就是別人說,教會學校嚴的例子。

回覆:Char_Mom 的帖子

都無關係啊,各行各業都有,我們都係普通市民,住居屋,我女上校車,呢條村,幼稚園加小學讀SPK, SPC, 很多,淨係我們個站都十個人,還有其他站。

個人觀察單一事例,根德園反而係幾著重職業,朋友的老公係專業人士,仔仔面試時亂答,都有pm offer....

回覆:LLKK 的帖子

兩種類型的老師都有,嚴肅有,年輕溫柔都有。就算嚴肅一點的,也很愛錫小朋友。也不覺得她們會壓制活躍的小朋友,她們大都有豐富經驗,我兩公婆比較嚴,老師會不停提醒我們不能太傳統,要多鼓勵,要耐心引導。

但個人認為,和international school比,當然學校係比較傳統的,但好處多於壞處。學校歷史悠久,相信她們用的方法係好的,對小朋友有正面影響。

她們收生也不只是收文靜乖巧的小朋友,各類型的都有,男女比較主動多說話的,都入到。

回覆:puichingforsure 的帖子

我想講,我審美的眼光都幾高tim ga...

回覆:anegoangie 的帖子

我不是,是全職媽媽

回覆:manie_man_man 的帖子

我也不清楚收生準則,當年我女一句也說不出在interview room做了什麼,我和老公也莫明其妙,感覺係好彩,所以特別感恩。

回覆:Char_Mom 的帖子

大家都嘗試平常心面試吧,當年我大女只有培道waiting list, 其他全部唔收,我們係叠埋心水直升原校的international school的,但最後很意外spk收了大女。

然後六月份,才收到培道通知,求到pm offer,我之前寫了三次求位信的。但pm offer+校車路程遠,我們選了spk

回覆:964000 的帖子

同意啊,spk係比較會收大b, 多數係1-5月出世的小朋友或超大b,六七月的很少。

回覆:米寶 的帖子

Agree with you totally!

回覆:米寶 的帖子

其實亦不是個個都做經理及做生意,往往可能一班亦有這些父母

引用:兩種類型的老師都有,嚴肅有,年輕溫柔都有

原帖由 helenmelody 於 16-03-14 發表
兩種類型的老師都有,嚴肅有,年輕溫柔都有。就算嚴肅一點的,也很愛錫小朋友。也不覺得她們會壓制活躍的小 ...
謝謝分享!

LLKK 發表於 16-3-14 22:21
可能我報咗好幾間happy school,所以全部遊戲設施都有開,係幾間修會學校無開,令我想到,莫非這就是別人說 ...
我相信唔開設施係有另一些considerations.  我有in 真光,佢開唒d設施比我們玩,我們玩得很開心,但亦有家長投訴小朋友玩到攰左,或者扭計要繼續玩,影響interview表現。所以唔需要將遊樂設施睇得咁重。

L+H 發表於 16-3-15 09:56
我相信唔開設施係有另一些considerations.  我有in 真光,佢開唒d設施比我們玩,我們玩得很開心,但亦有家 ...

小女亦有報真光, 被安排第一天interview, 學校原意是請家長早半小時到校, 遊樂設施開放給小朋友坃, 讓他們適應一下新環境, 但interview 時間overrun. 我們等了一小時才到我們interview (再加學校建議早半小時到達, 足足等了一個半小時), 另外, 學校完全沒有分時段放考生入遊樂場, 有家長早一小時到校, 全場逼滿小朋友, 其實都幾危險. 老實說, 這樣安排實在是有問題.

‹ 上一主題|下一主題