用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 SPK面試
樓主: kylie_ng
go

SPK面試   [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+helenmelody+於+16-03-13+發

原帖由 puichingforsure 於 16-03-13 發表
我好開心被讚是靚女一名,唔知三十幾年前個criteria係咪一樣

...
PC, ur old gal?

引用:Quote:原帖由+puichingforsure+於+16-03-13

簽名被屏蔽

引用:Quote:原帖由+Julybabe+於+16-03-13+發表PC

原帖由 puichingforsure 於 16-03-13 發表
只是幼稚園,當年全部姊妹讀都一定收的
:)

引用:係啊~我女現讀spk,+我們呢一屆家長統計過

原帖由 helenmelody 於 16-03-13 發表
係啊~我女現讀spk, 我們呢一屆家長統計過,極大部分都係靠實力,學生各區都有,遠至元朗新界北都有。我自 ...
可以形容下老師是年青活力happy派,還是老成守舊嚴肅派?我見interview時老師個個都板起臉,好似份工好慘好辛苦咁,同我見其他的happy school老師們的反應好大分別。

另interview時又收起玩具和唔準玩校內遊戲設施,學校平日都較嚴謹嗎?會否壓制較活躍的小朋友?謝!

引用:想請教一下你估計你小朋友自己在interview+

原帖由 manie_man_man 於 16-03-13 發表
想請教一下你估計你小朋友自己在interview room時點表現到實力出來? 因為我小朋友入去時完全無喊,但聽她 ...
我個女話有Lego 同小朋友喺枱一齊玩,老師有叫佢叠高四塊積木,仲有蘋果同雪糕道具,問佢鍾意食咩。

回覆:SPK面試

St Paul K 就算小學都是傳統型教會學校

引用:Quote:原帖由+helenmelody+於+16-03-13+發

原帖由 LLKK 於 16-03-14 發表
可以形容下老師是年青活力happy派,還是老成守舊嚴肅派?我見interview時老師個個都板起臉,好似份工好慘好 ...
我女interview間房老師好好笑容,我林走接女出課室時排最尾,老師還面露笑容

LLKK 發表於 16-3-14 00:15
可以形容下老師是年青活力happy派,還是老成守舊嚴肅派?我見interview時老師個個都板起臉,好似份工好慘好 ...
我見果曰幾位老師(姨姨級)也好笑容,包括對喊既小朋友。
至於遊樂設施,其實好多幼稚園,如good hope, LH, KV 等interview時都唔開架,係真光開。

manie_man_man 發表於 16-3-13 17:32
想請教一下你估計你小朋友自己在interview room時點表現到實力出來? 因為我小朋友入去時完全無喊,但聽她 ...

邊度有得估? 就算俾你係旁邊陪住interview果D學校你都唔會知道老師用咩黎作評估. 我見好多家長見其他學校時會有講 "點解我個女識答哂都唔收?" 又或者 "我個仔冇出過聲都有offer"

(我大女剛升小學部, 當時也沒有人事, 沒有特別準備, 沒有期望, 只當參觀神校 )

其實短短三分鐘個個小朋友表現都應該差不多,入圍都應該好多人。我估最後可能係抽籤決定,名副其實“六合彩”……

仲有4日,唔知會唔會早d有信收

引用:其實短短三分鐘個個小朋友表現都應該差不多

原帖由 ddtt347 於 16-03-14 發表
其實短短三分鐘個個小朋友表現都應該差不多,入圍都應該好多人。我估最後可能係抽籤決定,名副其實“六合彩 ...
可能修女祈禱求神指引,跟著抽簽

原帖由 LLKK 於 16-03-14 發表
雖然無開放設施但是好有效率頭尾不用半小時,比起有些學校又不開放設施又收埋玩具還要排隊等好耐,行政和面試安排我好欣賞。

引用:Quote:原帖由+ddtt347+於+16-03-14+發表其

原帖由 964000 於 16-03-14 發表
可能修女祈禱求神指引,跟著抽簽

醒起spk朋友問修女點解收佢個女,修女答話~緣分

回覆 Yeahly_ly 的帖子

充滿玄學~

引用:回覆+Yeahly_ly+的帖子 充滿玄學~

原帖由 kylie_ng 於 16-03-14 發表
回覆 Yeahly_ly 的帖子

充滿玄學~

其實interview時遊戲設施不開放極正常, 同時間已經有大量人潮, 遊戲設施的規模根本不勝負荷, 萬一出意外怎辦?

引用:係啊~我女現讀spk,+我們呢一屆家長統計過

原帖由 helenmelody 於 16-03-13 發表
係啊~我女現讀spk, 我們呢一屆家長統計過,極大部分都係靠實力,學生各區都有,遠至元朗新界北都有。我自 ...
那麼父親職業又有否關係?即是媽媽是ftm,爸爸會否有勁職業如醫生、律師、做大生意 etc?

回覆 Char_Mom 的帖子

我覺得我地應該相信學校相信小朋友, 即使學校唔收都應該相信一切是最好的安排.

引用:回覆+Char_Mom+的帖子 我覺得我地應該相信

原帖由 kylie_ng 於 16-03-14 發表
回覆 Char_Mom 的帖子

我覺得我地應該相信學校相信小朋友, 即使學校唔收都應該相信一切是最好的安排. ...
Agree with you
Haha 其實我只是過路八卦一下... 我個囝,無報的

‹ 上一主題|下一主題