用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 自閉評估
go

自閉評估 [複製鏈接]

小朋友30個月,最近去評估比評為中度自閉。一路我都以為係輕微,無想到會係中度。我想問下大家,呢家評為中度,將接受治療。心理醫生叫我地過多三個月返去覆診 ,如果小朋友有進步,唔知會唔會評為中度,會唔會改為輕微?
小朋友從細到大,都係老人家照顧,基本要乜有乜,平日無同小朋友玩,無帶出街,係屋企由得小朋友自己一個人玩。到小朋友24個月,我就辭職唔做工,自己湊返小朋友。係呢六個月小朋友已經進步左好多。雖然同正常小朋友仲有一段大距離,但眼見小朋友慢慢有進步。

1    0    0    0

我仔仔40個月大,也是老人家照顧,因為做過心術,所以細到大,他也是要乜有乜,常帶出街,但也不愛同小朋友玩,係屋企只是愛同常見的大人一起玩多,所以也評估可能有自閉,不過我相信多加練習,一定會好轉的,大家要加油!

小朋友識講嘢嗎?訓練後會有改善的!加油!我仔仔也是中度 未識講嘢! 我更擔心

回覆 newsky 的帖子

未識。但最近開始肯用手指指野。你小朋友幾多歲?

各位︰加油哦!
你們的努力和陪伴很重要的。
坊間也有一些親子課堂,讓家長和小朋友一起上堂,回家可以一起玩的課程。

回覆 happyapril 的帖子

每次見到有進步,真係好開心。大家一齊努力,加油。

回覆:happymilala 的帖子

正面面對,正能量自然傳給小朋友,加油!

回覆 happymilala 的帖子

下個月三歲啦!

回覆 newsky 的帖子

你小朋友搵到幼稚園未呀?你呢家比緊咩訓練小朋友?我呢家小朋友每日都去Play School,一星期一次上OT,ST治療師話仲未上得,因為小朋友坐唔定。

回覆 happymilala 的帖子

揾左啦!九月開學 而家都係一星期一堂言語治療!
‹ 上一主題|下一主題