用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

del [複製鏈接]

delete
   0    0    0    0

回覆:請比意見覺得需唔需要轉校, 謝謝

咁又誇咗少少喎,如果連流鼻涕都唔叫佢抹等自然乾,咁唔叫做學自理。有另外好offer會轉。

不過唔換片係正常的,因為N班應該已經戒好。

我老公意見係話呢D情況K2就慢慢小, 因已識照顧自己, 讀得開心好似重要D, 但比咁貴學費, 照顧多小小都無, 見到個小朋友成日放學都咁樣, 真係唔開心

回覆 hha 的帖子

我小朋友無讀N, 讀K1時好多同學都仲著片, 開學前係佢地叫我放片係書包, 話會幫佢換

真係跨咗少少喎,我女返緊N, 放學返黎都睇到有當日活動既痕跡(污漕之類)但都整齊,我都知學校有教自理但都會幫下,始終咁細個兩歲幾,大小肌肉都未必配合到去做足自理啦~

回覆:liacku 的帖子

你仔果班有幾多個老師及照顧幾多人呀?
好似我女咁今年 k1 一班有三十二人,但有三個老師,起初都有好多個未戒片,差不多一日有三四個瀨尿,老師一定要揾 ee 幫手,我女間學校不是名校,學術及語景不算追得上,但自理上面就教得非常好,我女在返學後開始戒片,起初好細膽不敢行樓梯,老師好有愛心,專人教佢行樓梯,在生活上細節都教得很好,每次自己穿鞋及除鞋除襪要自己嚟,開始返學已經有自信,因學校會有攪活動(自理能力大比拼)另到小朋友加強自理信心。起初我有唸過,如果返一間學術及語景好學校又未必有咁好個人護理服務,其實每間學校冇十全十美,某些為自己教,老師未必教得咁足

我又覺得無乜問題喎!我對仔女讀的學校,K1是要求返學前戒咗片的,就算其他朋友讀的,都有同樣要求。我問過學校,係強烈要求戒咗片才返學的。

食茶點當然無圍裙,PN/playgroup都唔會有啦,何況K1?所以要帶濕毛巾囉!鞋,我仔都會左右調亂,今日甚至乎有同學,著錯其他同學的鞋返屋企添!這些都是學習的過程呀!

至於衣冠不整,我不太在乎。衫濕咗要換,我會教小朋友同老師講。但見到你話開學時小朋友未夠3歲,那即是細b?若是真的。我覺得你反而可考慮repeat 做大b,做好自理和大小肌肉再升級。

回覆 south_north 的帖子

2 teachers ,only 16 students, 仲有AUNTIE幫手去TOILET

回覆 LLKK 的帖子

我間學校無要求戎片才番學, 我重點只係開學前佢地話著片唔緊要, 未戎到就著片好過佢地懶, 助教AUNTIE會幫佢地換, 結果無換姐.

引用:+本帖最後由+liacku+於+16-2-19+00:18+編輯

原帖由 liacku 於 16-02-19 發表

小朋友讀緊K1, 當初係睇BK , 見都幾多人話佢好所以報, 到以家 ...
邊間學校?

回覆:liacku 的帖子

我會有hard feeling,覺得心裏不舒服,如有同樣情況,也會想轉校㗎。

回覆 liacku 的帖子

當年阿囡學校都係咁樣,我問老師會點樣處理,老師話要求家長自己教,因為n班自己已學識,K1小朋友應該可以做到,咁當年冇轉校,立即教番阿囡,初時辛苦d, 跟住又ok。 我覺得早訓練自理會好d, 唔使俾同學笑,亦唔使俾老師覺得佢好baby。

引用:回覆+LLKK+的帖子 我間學校無要求戎片才番

回覆 LLKK 的帖子

我間學校無要求戎片才番學, 我重點只係開學前佢地話著片唔緊要, 未戎到就著片好過佢地懶 ...
既然人手咁少,可以把你咁多的疑問同學校再講。我仔讀PN時一班12人,2個老師,會幫小朋友戒片。但講到尾,都係時候戒了。

回覆:LLKK 的帖子

戎左好耐啦!番學前其實已戎,只係當初驚佢岩岩番唔敢同老師講去廁所先著片

引用:回覆+hha+的帖子 我小朋友無讀N,+讀K1時好

回覆 hha 的帖子

我小朋友無讀N, 讀K1時好多同學都仲著片, 開學前係佢地叫我放片係書包, 話會幫佢換 ...
學校應該有2次上厠時間,第2次近放學,如果咁大條片冇換,1係ee偷懶,1係小朋友上廁唔肯去,著返片先去。我小朋友讀另一分校,照顧好d喎,不過好多自理野都要自己做,可能PN已經學咗,所以上K無大問題。

我覺得是好好的機會來教小朋友,條片多到出晒褲,小朋友一定覺得唔舒服,點解家長唔藉此教小朋友要同Auntie或老師自動講呢?將來小朋友急尿,無人會知,無人會問你要去唔去廁所,家長點都要教小朋友急就要出聲架啦,K1應該已經有足夠能力識表達自己,你既小朋友都一定做到的,俾D信心佢!
小朋友烏糟係必經階段,家長要不時提點,慢慢培養個人自理習慣,等小肌肉發展成熟D,自然會減少,要小朋友離開鍾意的環境,重新適應新環境、老師及同學,難道你覺得小朋友唔會辛苦D咩?

回覆 BoMuiB 的帖子

agree, 要教佢照顧自己啦,太週到的照顧會變港童

其實K1好多已經戒左片了,不如真係教下佢先同老師表達片片濕先,因為第時戒片都要靠自己講,不像nursery有老師提。

是否大班教學和你是細B?如是去到K1通常照顧冇咁週到,除非nursery, 只要不影響安全,其他方面可以,我就未必會轉,因為大大下自理會好D。BTW分左右鞋也自己train小朋友,教佢著錯會吾舒服,我女差不多大也會分,如佢分吾到即係冇舒服,咁由得佢囉。

‹ 上一主題|下一主題