用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國讀書用BNO or 特區護照
樓主: ShirenIan
go

英國讀書用BNO or 特區護照 [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+dc0115+於+16-02-19+發表BNO+

原帖由 ShirenIan 於 16-02-20 發表
如何續領BNO
http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20160109/19445374
https://mcchow.wordpress.com/2016/01/06/%E9%81%8E%E6%9C%9F%E5%8D%81%E5%B9%BE%E5%B9%B4%EF%BC%8C%E6%88%91%E6%88%90%E5%8A%9F%E7%BA%8C%E9%A0%98bno/

最近有國內親友搞移民,識到個好有江湖地位嘅移民顧問,個顧問話其實BNO 同特區護照都係垃圾,嚇到佢!

回覆 ShirenIan 的帖子

Many thanks! Shirenlan.

引用:回覆+ShirenIan+的帖子 Many+thanks!+Shir

原帖由 dc0115 於 16-02-20 發表

Many thanks! Shirenlan.
唔洗客氣

takeshita 發表於 16-2-20 21:43
最近有國內親友搞移民,識到個好有江湖地位嘅移民顧問,個顧問話其實BNO 同特區護照都係垃圾,嚇到佢! ...

哦,咁即係,佢認為邊D護照先係好呢?

引用:Quote:takeshita+發表於+16-2-20+21:43+最

原帖由 nintendo 於 16-02-21 發表
唔使移民顧問都知,梗係英、美、澳、加啦!但如果好似我咁,攞唔到,咁BNO就好過冇啦!

亮燈 發表於 16-2-21 09:21
唔使移民顧問都知,梗係英、美、澳、加啦!但如果好似我咁,攞唔到,咁BNO就好過冇啦!

哈哈,其實,作為 travel document , BNO 和特區護照算係咁啦。

引用:Quote:亮燈+發表於+16-2-21+09:21+唔使移民

哈哈,其實,作為 travel document , BNO 和特區護照算係咁啦。

引用:Quote:原帖由+nintendo+於+16-02-21+發表哦

原帖由 亮燈 於 16-02-21 發表

...

nintendo 發表於 16-2-21 09:15
是咁的,親友早年投資移民嚟咗香港,差唔多夠時間換特區護照,點知顧問公司叫佢盡快同步搞移民,邊度都好。佢話自從銅鑼灣書店事件後,多咗好多新移民查詢個案。佢地個個有錢,趁人少早D搞,揸住特區護照好快就搞到,三級跳。

所以就攪到有錢就移民,冇錢就焗住抗爭,真係多謝鄰國喇!

alee810 發表於 16-2-19 16:40

純個人經驗:2014 跟另一位用BNO 媽咪去英國探女,本人用特區護照,坐中國航空北京 ...
好分享。BNO真係高下立見,不過過境一帶一路D國家,揸特區護照可能待遇會相反。:)

一帶一路?

引用:Quote:原帖由+nintendo+於+16-02-19+發表問

原帖由 亮燈 於 16-02-19 發表
你放心,我又唔會驚既!人地敏感,我都冇辦法,一樣米養百樣人,何況依家有咁多樣米!

...

引用:Quote:takeshita+發表於+16-2-20+21:43+最

廣告都有買,梗係南太平洋島國最好,阿努阿圖......

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:回覆+ShirenIan+的帖子 純個人經驗:2014+

原帖由 alee810 於 16-02-19 發表

純個人經驗:2014 跟另一位用BNO 媽咪去英國探女,本人用特區護照,坐中國航空北京 ...
我以為最初出特區護照時,檢查十分嚴格是合理,因為香港回歸之後,他們當香港是中國地區,自然查得嚴!

後來越來越多國家承認,我以為會放寬咗,估不到14年還是這樣!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:Quote:原帖由+alee810+於+16-02-19+發表回

原帖由 ANChan59 於 16-02-26 發表
我以為最初出特區護照時,檢查十分嚴格是合理,因為香港回歸之後,他們當香港是中國地區,自然查得嚴!
好正常,因為都係中(国)護照。記得1991年去歐洲,由英國去荷蘭,入境荷蘭時,一行人只需舉起本BDTC俾入境人員睇就得,唔使蓋印。我諗中(国)既護照唔會有咁既待遇,唔問長問短已經好俾面。

‹ 上一主題|下一主題