用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 請分享發展遲緩兒童在家訓練經驗<萬分感謝> ...
go

[其他] 請分享發展遲緩兒童在家訓練經驗<萬分感謝> [複製鏈接]

仔仔快3.5歲,4個月大時抽根入院,發現腦充血差點沒命,所以要開腦做血管瘤手術,定期覆診,之後遺傳科轉介做評估,新年前終於排到做完評估,醫生話佢各方面發展遲緩+懷疑自閉,等政府位要排好耐,所以正不停找不同的課程希望幫到他,新年剛上了樂天四天密集新年課堂,因為他現在K1,所以只想安排他WEEKEND上堂(各機構也很FULL,要排及等,所以仍找尋中),但我相信除了專業課堂外,家長日常訓練也不可少,可是我仍是無從入手,想問問各位有甚麼書,甚麼課程可供家長學習如何在家訓練小朋友… 心真的很慌很亂,以為一切安下來,總有特發問題出現,不過明白到仔仔的命那麼幸運保住了,以後的問題,作為家長要收拾心情,一一解決,希望有經驗媽媽可以分享在家訓練經驗,萬分感激~~~
   3    0    0    0

回覆:請分享發展遲緩兒童在家訓練經驗<萬分感謝>

請問知道仔仔邊方面發展有問題嗎? 平衡有問題嗎?大小肌肉有問題嗎?認知有問題嗎?上堂時老師有無講邊方面要多點訓練呢?

回覆:KCHK 的帖子

評估就話大小肌肉及言語遲緩遲一年(但評估三小時,只說3句說話,平時在家會說句子及會對答的,但大小肌肉真的很弱)。
上堂姑娘就說不算太自閉,因為他肯眼神交流,到來上堂,他哭只是一陣,肯聽導師說,行為不固執。但行動慢,缺乏自信!所以感統及社交要多加練習

Hello, 如果訓練大小肌,可以同小朋友係屋企玩泥膠、夾衣夾、執豆豆入落比較窄口的樽內、入硬幣落錢罌到…… 我同阿女會自己係屋企做呢啲訓練。加油呀媽媽!慢慢嚟!唔駛心急!唔好亂呀!

回覆:請分享發展遲緩兒童在家訓練經驗

大肌肉和感統方面,可以每日帶佢去公園玩。打千秋、轉轉、滑梯、攀爬都可以幫到感統。大肌肉方便,佢可以自己上落樓梯嗎?跳樓梯嗎?拋波?接波?踏單車?行平衡木?(未識就自己教住先)
言語方面,佢可以明白2個指令的句子嗎,例如:一個籃子內有大小各一橙和大小各一蘋果, 你叫佢取''一個大蘋果''。
小手肌方面(練習前2指),玩上鏈玩具,衫夾,開關藥水樽蓋,執小珠,開關小拉鏈,用鉗夾野。

回覆:請分享發展遲緩兒童在家訓練經驗

油麻地建基應該重有位

回覆 funghon 的帖子

他上樓梯可以交叉腳,落樓梯就一級級咁,不過就一定要扶野,因為他不大信心。而且他不太懂跳。打千秋、攀爬他有點怕,不太敢做。拋波,接波手不太提得很高,踏單車不敢力。2個指令的句子都算做到,不過做得好慢,而且他好怕錯,他摸著物件,常看看大人的反應及鼓勵才拿東西到大人手上。

醒目開學勳章

引用:Hello,+如果訓練大小肌,可以同小朋友係屋

原帖由 anniewcy 於 16-02-19 發表
Hello, 如果訓練大小肌,可以同小朋友係屋企玩泥膠、夾衣夾、執豆豆入落比較窄口的樽內、入硬幣落錢罌到… ...
你去協康會買一套幾本訓練自閉兒的書, 每本教不同範疇, 可以在家訓練, 早兩年$900, 入同心家長會有折

如果你覺得小朋友唔夠信心做一些事情, 可能係佢能力做唔到完美, 有些小朋友係咁的, 你可以試下降低難度, 例如係佢落樓梯要一級一級咁落, 你就找一些樓梯只有3級左右的叫他試交叉腳落, 訓練到佢好有信心先增加至4/5級的樓梯慢慢去試, 如果找唔到適合的樓梯就試下只落3級樓梯, 之後增加。其他也一樣, 要比時候佢慢慢練習,由淺入深, 記著每樣野要做到佢好有信心先好增加難度。

回覆 KCHK 的帖子

那真的一個不錯的見意,等一陣放工回家和他試試~~~有你們的提醒,真的很實用,幫助不少!

我之前係協康都買過本書 我或者夜d影你睇

回覆:happyapril 的帖子

協康有個 伴我雲彩路 既密集訓練
你睇睇

‹ 上一主題|下一主題