用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 北愛爾蘭寄宿中學
樓主: happybibi
go

[英國] 北愛爾蘭寄宿中學   [複製鏈接]

亮燈 發表於 18-11-23 13:01
咁貴?

所以一年£1185仲有甘多服務真系唔貴!

yuyueng 發表於 18-11-23 13:11
所以一年£1185仲有甘多服務真系唔貴!

明白既!最緊要家長滿意、

小時了了 發表於 18-11-22 22:57
第 3 間啱啱 e-mail 覆,呢間亦有做北愛爾蘭監護人及有 host family

Quest Guardians Ltd https://www.q ...

你唔使擔心guardian 問題,如果Victoria 收左小朋友的話,佢會有guardian 公司資料比你,但收費確實比較貴,而且Victoria 講明guardian 地址一定要在北愛,唔可以在英國其他地方,2年前大約1200£一年行政費,未計term break 食住同接送

回覆樓主

大家好,我囡囡中一,下年想跳班入RSA或者RSD讀Y9 (年齡問題), agent話已經入咗application, 等消息,請問各位有經驗嘅家長Y9嘅插班位多嗎?

hellomammy 發表於 18-11-27 22:16
大家好,我囡囡中一,下年想跳班入RSA或者RSD讀Y9 (年齡問題), agent話已經入咗application, 等消息,請問 ...

上個月問過RSA year 9已滿

回覆 cfs 的帖子

我agent 都話RSA已滿, 仔仔申請緊Campbell 出年讀 Y11, 唔知得唔得

ipadress 發表於 18-11-28 10:29
如你仔仔歲數ok,  都試試問吓可否Year12, Sep2019 or Year11 Jan2019。 應該有位的, 知道有人Aug2018 Camp ...

暫時吾考慮北愛了,轉左去Manchester 果邊讀 year 8

mv 發表於 18-11-28 10:03
回覆 cfs 的帖子

我agent 都話RSA已滿, 仔仔申請緊Campbell 出年讀 Y11, 唔知得唔得

我轉左去Manchester 果邊了

回覆 ipadress 的帖子

Thank you,ipadress.
學校剛覆左Y11有位, 安排緊收entrance Test. 阿仔明年年頭就14歲. 一去就讀Y12怕GCSE搞唔惦.其實係阿仔自己話想去 臨時臨急....佢本身hea讀、都唔知依個決定係咪正確! 又唔知間學校fit 唔 fit 佢....

回覆 cfs 的帖子

介唔介講下點解? 係讀緊轉?  轉左去邊間

回覆 ipadress 的帖子

ipadress,
謝謝你鼓勵! 你仔也讀Campbell?

sumtung 發表於 18-11-16 21:42
我姪仔尋日都收到RSA通知,話收咗佢出年去讀Y8。

我仔仔讀緊Y10, 學校會安排去機場pick up學生,唔記得點 ...
請問如報讀 RSA Y7 要考試嗎?需要in 家長嗎?

cfs 發表於 18-11-27 23:32
上個月問過RSA year 9已滿

唉!RSD 同 RSA 都未有消息。其實 Manchester 個邊有間學校比咗 offer 我囡囡, 不過學校好細間,唔知得唔得,網上又搵唔佢 嘅 ranking, 不過我都 hold 住先早 backup。 另外,Agent 話 Ireland 同 England 學制唔同,要讀多一年,請問你地知唔知分別?

回覆 hellomammy 的帖子

唔洗讀多年吖、London 個邊中一=Y7 、北愛中一=Y8……北愛嗰邊學費平、有機會係 commission少d 所以agent先咁講

hellomammy 發表於 18-11-28 17:10
唉!RSD 同 RSA 都未有消息。其實 Manchester 個邊有間學校比咗 offer 我囡囡, 不過學校好細間 ...

英格蘭
6年小學,7年中學,3年大學

蘇格蘭
7年小學,6年中學,4年大學

hellomammy 發表於 18-11-28 17:10
唉!RSD 同 RSA 都未有消息。其實 Manchester 個邊有間學校比咗 offer 我囡囡, 不過學校好細間 ...

學制我會次一步睇。纯自己個人睇法,北愛爾蘭、英格蘭、蘇格蘭中學睇嗰間中學公開試係考GCEAL (我自己叫英格蘭AL)、IB、Higher(我自己叫蘇格蘭會考)、Higher Advanced(我自己叫蘇格蘭AL)。北愛爾蘭及蘇格蘭係有學校考GCEAL 的,例如 RSD 就係考GCEAL,所以讀北愛 RSD 同係英格蘭嘅中學一樣,大家都係考同一個公開試。如果同樣係考GCEAL, 香港學生去北愛又或者英格蘭都唔洗讀多年

回覆 楠爸爸 的帖子

你小朋友幾歲呀?因為北愛11歲係讀year 8家長都要同校長傾下計都唔算係面試的

小時了了 發表於 18-11-28 21:57
學制我會次一步睇。纯自己個人睇法,北愛爾蘭、英格蘭、蘇格蘭中學睇嗰間中學公開試係考GCEAL (我自己叫英 ...

明白了,謝謝分享。不過我地 budget 有限,選擇真係唔多。
‹ 上一主題|下一主題