用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 劍鳴幼稚園 對呢間學校啲安排愈黎愈唔理解
go

對呢間學校啲安排愈黎愈唔理解

我個大仔讀緊K3,細仔讀緊K2,
對比岩岩接觸呢間學校果時,覺得依家啲行政安排差左好多,
好似早排學校忍暪流感咁,
如果唔係我地家長可以互通消息,
學校想暪我地幾耐?
仲有將啲病完嘅小朋友隔離,
完全理解唔到呢個安排囉。
啲老師愈黎愈無笑容,好似做到好辛苦咁,
唔知關唔關學校行政事,
唉,眼見好似年年都走一大批老師!

醒目開學勳章 貢獻勳章

我對隔離都唔多鍾意

阿仔放咗差唔多兩個星期假,已經比其他小朋友放耐咗,已同班生任溝通阿仔情況,點解咁耐先俾佢返學,阿仔自己超級期待返學,但返到去要被隔離!!!好可憐囉~

我有種不被信任嘅感覺!

其實自K1勁轉班主任之後,我已經無叫朋友讀呢間學校喇....
仲未講換書包事件... 為形象,唔要環保,浪費物質!
恐龍家

回覆:annabellemum 的帖子

病完都要隔離?咁幾時先俾入班房?

回覆:對呢間學校啲安排愈黎愈唔理解

我小朋友嚟緊9月入讀K1,見到咁樣真係有點動搖!我覺得可能學校被刊登有爆流感病毒,ㄧ時不知點做。但係是否應該首要保持清潔重要d?反而用隔離呢個方法治標不治本!

回覆 chowTY 的帖子

學校回覆話唔係隔離,話係觀察小朋友情況,其實講真唔通我唔緊張自己個小朋友咩,
當然係無事先俾佢返學架啦!
仲要我仔仔返到屋企話睇左成日卡通片,
我覺得根本就係影響緊佢正常學習!

回覆 Lphmama 的帖子

其實我地家長好多一早已經係group知道好多小朋友病,但學校係俾蘋果日報刊登左先無幾耐出通告,
好難令人唔聯想佢係隱瞞,唉。

回覆:annabellemum 的帖子

病完返到要隔離幾耐?睇卡通?咁不如响屋企睇

本來我已一心讀KM, 但見到呢個post後真的有點不安... 行政真的很亂嗎? 見到呢度另一個post話上年底又有資深老師走左...

回覆:chowTY 的帖子

> 病完返到要隔離幾耐?不論係唔係病完,只要有流鼻水/體溫37.2以上都要隔離       >睇卡通?係     >咁不如响屋企睇    好多家長都係咁反映,話如果校方懷疑學生身體不適,應叫家長接學生回家,而唔係喺學校成班懷疑身體不適既學生困埋一齊睇卡通

回覆 bubuprincess 的帖子

特別今年眼見嘅都真係幾亂,好似之前Christmas party啲流程都唔知搞乜,
同之前幾年唔同嘅,
個會場廣播又好似蚊咁細聲。

回覆 vincentchun 的帖子

困埋一齊不是更有機會互相傳染嗎? 流感高峰期時流鼻水和體溫高過37.2或者留家休息更好

回覆:小曳人 的帖子

小曳人,我想問下呢劍鳴係咪都係要睇家長背景同住係邊,例如高尚住宅,收嘅機會大d?

引用:+本帖最後由+小曳人+於+16-2-18+09:55+編輯

原帖由 小曳人 於 16-02-18 發表

我對隔離都唔多鍾意
小曳人,我想問下呢劍鳴係咪都係要睇家長背景同住係邊,例如高尚住宅,收嘅機會大d?

醒目開學勳章 貢獻勳章

Ann201403 發表於 16-3-15 17:56

...
唔清楚,我地係住新界私人屋苑,但同學好多都住九龍城
恐龍家

引用:回覆+vincentchun+的帖子 困埋一齊不是更

原帖由 bubuprincess 於 16-03-15 發表
回覆 vincentchun 的帖子

困埋一齊不是更有機會互相傳染嗎? 流感高峰期時流鼻水和體溫高過37.2或者留家休 ...
係,所以家長向學校反映,與其隔離睇電視,通知家長接小朋友回家較好