用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 只見樹木,不見森林! 為什麽我們都只是關心 TSA? ...
樓主: Doray
go

只見樹木,不見森林! 為什麽我們都只是關心 TSA? [複製鏈接]

Doray 發表於 16-2-19 15:19
什麼叫癡人說夢,十年前大家會知道google 出現?大家知道會發明3D打印機?大家聽過Khan Academy or fungal ...

我不認為要固步自封.

但我說的是"如果期望一個弱勢政府的教育局可以有效回應眾多不同意見和要求, 甚至定出一些方向, 個人認為只是癡人說夢".

這句說話的重點是: (1) 政府弱勢 (2) 現時大家各說各話, 大家都說自己的一套最好, 難以凝聚共識 (3) 推出未有共識的改革, 容易做成沒有成果的爭議.  所以我認為在這個時間要教育局去回應眾多不同意見和要求, 是痴人說夢.

你所說的google / 3D打印機等等, 是科技上的發展, 不需要凝聚共識.

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

Doray 發表於 16-2-19 15:43
呢啲係雞先定蛋先的惡性循環問題,再問亦無謂,唯有破舊立新先有得攪(請有心人別又上綱上線咁話人反政府).
...
任何政策重大改變, 從來不是易事, 尤其可能影響咗不少既得利益者, 即使係歐美等所謂先進民主度高既國家亦不可能由最高領導人一句話說了就算. 環顧全球, 恐怕只有普京和金正恩有咁既絕對權力.

家長從來都係子女最重要和最好的導師, 子女同時亦係家長最真實既照妖鏡. 想子女如何成長, 先改變自己心態, 做好自己. 而唔係只要求外人幫自己完成目標.

palmchristy    發表於 16-2-19 16:15
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Doray 發表於 16-2-19 15:04
人地教育專家已经叫大家唔好再聚焦個TSA,冇人話所有嘢唔駛Benchmark, 而係個kpi 要放得啱,幾多人覺得IQ高 ...

其實你有勇敢改變的思維, 是令人敬佩的.

老實說, 回歸至今, 在教育上不能說沒有作出改變, 但效果如何? 大家的反應又如何? 教師疲於奔命壓力爆標, 家長學校無所適從, 大家都好像做了很多事, 但對加強學童身心健康和社會整體競爭力, 有多少幫助?  我相信, 局中人不會認為變得太少, 而是變得太多, 甚至越變越不堪.

你說的香港作為國際大都會要推陳出新, 不能因循下去, 我覺得本意是好的. 但如果未經深思熟慮, 強推出來把香港學生當為實驗品, 除了惹來爭議及效果存疑以外, 都不知有多少家長教師學生會成為這個"求變"的犧牲品.

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

Doray 發表於 16-2-19 15:15
就是香港的應試文化同怪獸家長愈演愈烈,先做就一批又一批港孩同高分低能。
我相信你小朋友唔細,所以你長 ...

高分低能的現象, "低能" 是指能力低還是思維出現問題?

以果是能力低, 又真係好可悲, 會唔會係因為現時的家長, 只會要求子女在考試考取佳績, 卻缺乏訓練其責任感, 動手處事的能力, 以及加強人際關係?

如果是思維出現問題, 環顧各大學學生會就旺角事件的聲明, 真係好令人擔心.

咪就是個個都埋首準備測考,好多幼稚園培養的閱讀興趣去到小學不知不覺咁無哂,朝7晚十一咁仲變本加厲。
我quote 的科技同新經濟趨勢唔係嚟我地好遠,而我想帶出世界變得咁快,你仲培養一批又一批考試機器,考完DSE 就入大學喪玩的大學生,點同人地fight~
‹ 上一主題|下一主題