用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 宗教問題 (希望唔好比人鬧,真心救教)
go

宗教問題 (希望唔好比人鬧,真心救教) [複製鏈接]

仔仔讀基督教幼稚園,對基督教故事都鍾意,但我同c6都無宗教,如果我們陪仔仔一同信基督教,但無洗禮(因為聽說基督便唔係咁隨便幫人洗禮),報小一時又能否多5分?

0    0    0    0

簽名被屏蔽

引用:仔仔讀基督教幼稚園,對基督教故事都鍾意,

原帖由 布丁924 於 16-02-17 發表
仔仔讀基督教幼稚園,對基督教故事都鍾意,但我同c6都無宗教,如果我們陪仔仔一同信基督教,但無洗禮(因為 ...
唔洗急,最緊要快!信主得救

回覆:宗教問題 (希望唔好比人鬧,真心救教)

你同老公一齊聽道理是為什麼先?為真係認識信仰,那是好事呀!再者,係要你個仔受洗,先有嗰5分,唔係父母喎。

真心分享。

如果你承認自己有罪,知道無力靠自己解決,只有主耶穌死在十架上代替你承擔,洗去你的罪。 願意將自己一生的主權交給祂跟從祂。 那麼無論有無5 分都應該洗禮。  

如果對洗禮意義唔清楚的話,可以返教會問教牧。除非病危,一般都會返教會一段日子,對信仰好清楚,才會作出洗禮決定。 洗禮是一生交托的決定,希望你可以找著人生的出路,得到真正的救恩。

無論如何,當你願意尋找時,主必讓你明白,見到。 你會得到的遠比一個學位多。 是一生的喜樂與盼望。

加油!

yumiee 發表於 16-2-18 09:59
真心分享。

如果你承認自己有罪,知道無力靠自己解決,只有主耶穌死在十架上代替你承擔,洗去你的罪。 願 ...
非常同意

回覆 LLKK 的帖子

多數係要求父或母洗

回覆:宗教問題 (希望唔好比人鬧,真心救教)

多謝大家回覆,其實我見亞仔對基督教故事有興趣,想陪亞仔一齊信基督教,如可以加分,希望令c6都肯陪亞仔一齊信,但昨日c6堅決有分加都唔信   現在我已決定會陪亞仔返教會,唔理洗唔洗禮,亦未清楚自己信唔信,只係理亞仔開心便返,唔開心便算,謝謝大家!

引用:回覆+LLKK+的帖子 多數係要求父或母洗

原帖由 02413124 於 16-02-18 發表
回覆 LLKK 的帖子

多數係要求父或母洗
可能我是天主教,天主教是要小孩自己領洗的 (所以你見很多幼稚園,問攞小孩自己的領洗紙)。但我去聽循道的小一講座,個小學校長講解時,都係話要小朋友洗禮喎。

引用:Quote:原帖由+02413124+於+16-02-18+發表回

原帖由 LLKK 於 16-02-18 發表
可能我是天主教,天主教是要小孩自己領洗的 (所以你見很多幼稚園,問攞小孩自己的領洗紙)。但我去聽循道的 ...
天主教係要小朋友領洗。基督教好多都係要求父母係就ok。因為每間既要求不一樣,如果有心儀學校,大可以打個電話去問。

引用:Quote:原帖由+02413124+於+16-02-18+發表回

原帖由 LLKK 於 16-02-18 發表
可能我是天主教,天主教是要小孩自己領洗的 (所以你見很多幼稚園,問攞小孩自己的領洗紙)。但我去聽循道的 ...
基督教學校多數是接受父母洗禮而不是小朋友洗禮,因基督教唔同天主教有教廷,基督教有唔同宗派,個個宗派睇法唔同,唔係每個宗派都有嬰兒或兒童洗禮,有d只係嬰孩奉獻禮,以我所知,沒有兒童洗禮或把兒童洗禮視為奉獻禮的較多,所以應是較多學校只計父或母洗禮。

回返樓主,如果你陪孩子返教會,自己認識了這信仰後真心想接受,當然應該洗禮。至於那5分,我作為基督徒好老實講覺得作用不大,因唔同既基督教學校計有5分的教會都唔同,你間教會唔係學校接受既洗禮教會,係唔會有5分。無論如何,讓小朋友自小認識聖經真理是好事,因是很好的品德教育。亦高興你願意開放自己去認識一下這信仰,願主祝福妳!

引用:Quote:原帖由+LLKK+於+16-02-18+發表可能我

原帖由 WinnieCatCat 於 16-02-18 發表
基督教學校多數是接受父母洗禮而不是小朋友洗禮,因基督教唔同天主教有教廷,基督教有唔同宗派,個個宗派睇 ...
解釋得很清楚👍🏻

引用:Quote:原帖由+LLKK+於+16-02-18+發表可能我

原帖由 WinnieCatCat 於 16-02-18 發表
基督教學校多數是接受父母洗禮而不是小朋友洗禮,因基督教唔同天主教有教廷,基督教有唔同宗派,個個宗派睇 ...
多謝你詳儘既回覆,雖然我唔係基督徒,但亦好開心亞仔對此宗教有興趣,因為心信崇教能令小朋友既品行更好,謝謝大家!

翻開西史就知道耶教教義很讚、教庭內部要多爛有多爛
活對照請看聖公會高層
就知道什麼叫嘴裡念著耶和華行撒旦之實

如果想要拿教友的5分
一定要領洗 (受過洗有證明文件的)

回覆 LLKK 的帖子

天主教我知多數要小朋友洗,因樓主問基督教,唔同宗派有唔同要求,浸信會同聖公會以我知都是父或母

認識信仰是好開始, 天父的愛是給孩子一份好好的祝福, 加油

我知有些基督教小學認天主徒的5分(上年好似聖公會奉基及千禧都認),可能太出名的小學,收生都唔夠位就唔認,如果為5分而信教,真係要了解佢點樣才拿到5分

但如果天主想你入會某學校,我相信,自行入唔到.叩門或大抽獎都會入到,我正正就係一個例子,20分自行抽不中,最後天主都安排佢入到
‹ 上一主題|下一主題