用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 想學橋牌
go

想學橋牌 [複製鏈接]

請問有學習中心介紹嗎?

2    0    0    0

醒目開學勳章 貢獻勳章

橋牌,你自己識玩嘛?以我所知... 唔覺有地方教

我讀大學時先學玩橋牌嘅,本來打算到仔升中先教,但自從睇咗child genius之後,好想早d教,亦响某一群組內問過d家長,初初諗住暑期開班,有4-6個小朋友就夠腳,點知反應異常熱烈,已有十多個小朋友報名!

如果你本身識嘅話,網上好多初班notes,你可以睇住教,如果唔係.... 可以試試帶小朋友去橋牌會聚會引下佢先,然後買本書佢自修!再上網打牌

不過小心上癮呀!
恐龍家

回覆:小曳人 的帖子

橋牌非常好玩,希望我小朋友他日有興趣同我玩啦!

小曳人 發表於 16-2-16 22:32
橋牌,你自己識玩嘛?以我所知... 唔覺有地方教

我讀大學時先學玩橋牌嘅,本來打算到仔升中先教,但自從睇 ...
玩橋牌即係咩嘢? 係唔係十三張、廿一點果D?

引用:Quote:小曳人+發表於+16-2-16+22:32+橋牌,

原帖由 little_yolky 於 16-02-17 發表
同問

橋牌好好玩, 不過香港冇friend 識玩

醒目開學勳章 貢獻勳章

little_yolky 發表於 16-2-17 13:04
有無玩過german bridge?腦裡面有無個畫面係d白人老人家,一齊玩紙牌?通常講橋牌,會係contract bridge,要有合約嘅
4個人,分兩組,分別東西 + 南北 咁坐,响無話言溝通下達成合約,如達成到,就得分,如果唔得,就對方加分
每人13隻牌,跟據合約訂王牌,每次順序出一張,贏嘅叫一trick,最後要贏到合約所需嘅tricks

要用腦,要記性,計算,默契...

識玩嘅唔好笑我.. 唔識形容!
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

cmir 發表於 16-2-17 14:44
橋牌好好玩, 不過香港冇friend 識玩

我知道HKU bridge club 會有定期聚會,都歡迎外人參與。另外,以前讀U時會跟師兄去hkcba嘅聚會玩,都好多人架!
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

回樓主,啱啱睇到hkcba website:
香港橋牌會自2002年開始,跟康樂及文化事務署合作舉辦「橋牌訓練課程」,旨在推廣香港本土之橋牌活動。

香港橋牌會主要是提供講師及導師、課程內容及橋牌用具,而康樂及文化事務署則負責提供場地及課程報名行政之工作。 詳情請參閱 。

報名須透過康樂及文化事務署,報名辦法及手續請參閱  (巿 區 及 新 界 區)

如有任何疑問,歡迎致電麥先生 @9852 7236 查詢。
恐龍家

小曳人 發表於 16-2-17 14:44
有無玩過german bridge?腦裡面有無個畫面係d白人老人家,一齊玩紙牌?通常講橋牌,會係contract bridge, ...
我中學時都玩過橋牌, 要有partner夾, 好煩唔覺有乜好玩, 玩戰棋好過,
當時父母唔準打麻雀, 打橋牌聽落健康D, 通常玩玩吓, 都轉去鋤Dee

German bridge! 中學時課外活動班學過,瘋狂過一輪…大學時d腳散晒了,好耐沒玩了…好玩,又只需一副牌,應該學!

回覆:想學橋牌

多謝各位!試吓自學,好彩一家4口夠脚。

引用:多謝各位!試吓自學,好彩一家4口夠脚。 +

原帖由 baubaulee 於 16-02-18 發表
多謝各位!試吓自學,好彩一家4口夠脚。
我係中學時,教會導師教玩,由於唔想俾教友錯覺我地係非法聚賭,我地自己整左副牌,用返聖經書卷去代替個四隻花,由於組內個個都係計數高手,真係玩得好開心,我呢二打六就只可以旁觀戰況,事實證明,當時玩得叻既,到考公開試時,都係壯元來既!

‹ 上一主題|下一主題