用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 有無自閉小朋友語言能力都好好?
go

有無自閉小朋友語言能力都好好? [複製鏈接]

懷疑27個月女女有d自閉,有自閉徵状。譬如情緒失控,鐘意将玩具分類排一排,對唔熟悉既人講野無眼神接触,鐘意自轉,唔會同同輩玩,鐘意自己玩。去游樂場凈去執樹葉,花,樹枝,出街就吵要返屋企... 不過語言同認知能力好好。

7    0    0    0

回覆:wendyb1121 的帖子

好固执。譬如如果返到屋企樓下,就一定要叫個伯伯開門,如果她未講到句野,門已經開左,就會發癫大喊。要關門後講一次,門先開,情緒就ok返。玩玩具要跟次序,玩一半次序錯左,一定要重新來過。

回覆:有無自閉小朋友語言能力都好好

有語言能力既A仔即係亞氏保加症

回覆:有無自閉小朋友語言能力都好好

似亞氏保加,打去健康院講返你情況請姑娘安排約見醫生做評估吧,唔好遲,我仔都係亞氏,真係要好考你耐力智力,尤其兩歲。

醒目開學勳章

亞氏小朋友會好,例如我小朋友中英文語言能力都好,常全級第一名.

但如只是亞氏的小朋友同人 應有眼神接觸的

引用:亞氏小朋友會好,例如我小朋友中英文語言能

原帖由 CALVEN 於 16-02-14 發表
亞氏小朋友會好,例如我小朋友中英文語言能力都好,常全級第一名.

但如只是亞氏的小朋友同人 應有眼神接觸的 ...
她同識既人就有眼神接触。如果唔係太熟嗰d,叫她講hello 就會低頭望都唔望。同埋她好鐘意講同問重覆既野,明明講完/問完,會再重覆多幾次。岩岩睇左亞氏保加症病徵,見到有個係他們會發出奇怪聲音,我女都會。成日整d無意思既聲音,整完仲要我地跟埋學。同埋溝通理解上可能有問題,凈係字面上了解。譬如她有时唔食飯,我就講唔食飯,夜晚無奶飲。她話ok, 我唔要食飯,我話今晚無奶飲! 最後紧係扭奶扭到癫左,不過我堅持。但係她唔會因為知道媽咪認真架,會言出比行而改變,會不斷犯同一個錯誤,我好累..日日出現同一個問題...

引用:似亞氏保加,打去健康院講返你情況請姑娘安

原帖由 chanyuen2012 於 16-02-14 發表
似亞氏保加,打去健康院講返你情況請姑娘安排約見醫生做評估吧,唔好遲,我仔都係亞氏,真係要好考你耐力智 ...
我日日對住她真係好累,日日挑戰我EQ耐性。我怕左帶她出街,係街會突然發癫,加上宜家上網好多人平論小朋友係街發癫既問題,好多都話想車個小朋友同個呀媽,話無家教。其實他們唔明。

回覆:wendyb1121 的帖子

引用:Quote:原帖由+chanyuen2012+於+16-02-14+發

原帖由 wendyb1121 於 16-02-14 發表
我日日對住她真係好累,日日挑戰我EQ耐性。我怕左帶她出街,係街會突然發癫,加上宜家上網好多人平論小朋友 ...
我成日都好驚俾人拍片放上網,阿囡癲起上黎真係瘋狂!

回覆:monlingling 的帖子

引用:有時情緒來果時真係...唉..,特別係街度,

原帖由 Catcattherine 於 16-02-14 發表
有時情緒來果時真係...唉..,特別係街度,我果個都係,另外有個建議比你,可以帶d糖or 玩具出街,都有用

...
我女發起癫上來,玩具糖咩都唔要,凈係要自己要既嗰樣野。特别係扭抱,一步都唔肯行。我抱到手痛又痹,同她講,理得我,反正就一定要抱。坐車又唔肯,會開安全帶自己落車,到时又要抱,又要推車.....

引用:去做評估,再搵下社交班上, +

原帖由 Catcattherine 於 16-02-14 發表
去做評估,再搵下社交班上,
Hi,請問有無社交班係用英文上?因為小朋友母語英文,中文唔係太聽得明,怕同老師溝通唔到

引用:Quote:原帖由+Catcattherine+於+16-02-14+

Hi,請問有無社交班係用英文上?因為小朋友母語英文,中文唔係太聽得明,怕同老師溝通唔到

...
明德(http://cdchk.org/)
監謢者 (http://www.watchdog.org.hk/)
Serve English community.  Hope it helps.

引用:Quote:原帖由+wendyb1121+於+16-02-14+發表

原帖由 HopeLJ 於 16-02-14 發表
明德(http://cdchk.org/)
監謢者 (http://www.watchdog.org.hk/)
Serve English community.  Hope it h ...
Thank you!

引用:Quote:原帖由+CALVEN+於+16-02-14+發表亞氏

她同識既人就有眼神接触。如果唔係太熟嗰d,叫她講hello 就會低頭望都唔望。同埋她好鐘意講同問重覆既野, ...
通常佢地嘅語言理解比較慢,其實佢答覆你唔食飯就無奶飲,好明顯佢唔明點解你仲唔開奶比佢。我仔果時被cac評左言語理解只得1歲至一歲三個月(見姑娘時已經兩歲多啲返緊N班),你多啲陪佢一齊玩煮飯仔,仲要搵啲公仔一齊玩,扮下煮野食時沙沙聲開火聲要加咩調未切菜菜等等,透過遊戲教佢去思考,係非常有幫助嘅遊戲。仲有,唔好一做錯就話佢,你可以用提問方法引佢去諗下架,例如佢推你,你可以先扮下喊,話好唔開心,問下佢點解你會推我嘅?推人又啱唔啱架?噢原來推人會令人痛會令人唔開心嘅,等佢明白原來要學下感受,表達,原諒等等,加少少表情比佢知道一下你感受,希望哩啲可以幫到你少少,另外你亦可以上you tube打 亞氏保加,其實有好多資訊講解,其中有個影片係一個區議員請位教授講解,我覺得睇完令我明白多一點仔嘅情況。你試下搵下吖

引用:Quote:原帖由+chanyuen2012+於+16-02-14+發

我日日對住她真係好累,日日挑戰我EQ耐性。我怕左帶她出街,係街會突然發癫,加上宜家上網好多人平論小朋友 ...
通常佢地嘅語言理解比較慢,其實佢答覆你唔食飯就無奶飲,好明顯佢唔明點解你仲唔開奶比佢。我仔果時被cac評左言語理解只得1歲至一歲三個月(見姑娘時已經兩歲多啲返緊N班),你多啲陪佢一齊玩煮飯仔,仲要搵啲公仔一齊玩,扮下煮野食時沙沙聲開火聲要加咩調未切菜菜等等,透過遊戲教佢去思考,係非常有幫助嘅遊戲。仲有,唔好一做錯就話佢,你可以用提問方法引佢去諗下架,例如佢推你,你可以先扮下喊,話好唔開心,問下佢點解你會推我嘅?推人又啱唔啱架?噢原來推人會令人痛會令人唔開心嘅,等佢明白原來要學下感受,表達,原諒等等,加少少表情比佢知道一下你感受,希望哩啲可以幫到你少少,另外你亦可以上you tube打 亞氏保加,其實有好多資訊講解,其中有個影片係一個區議員請位教授講解,我覺得睇完令我明白多一點仔嘅情況。你試下搵下吖

引用:好固执。譬如如果返到屋企樓下,就一定要叫

原帖由 wendyb1121 於 16-02-13 發表
好固执。譬如如果返到屋企樓下,就一定要叫個伯伯開門,如果她未講到句野,門已經開左,就會發癫大喊。要關 ...
我個仔細時都係,要自己按密碼,點知有人開了門,佢好似programe hang 左大哭。慢慢明白唔可以同佢作對,要同佢講媽媽明白你好想自己開門,但比人開了所以好失望,佢慢慢才可掌握自己的情緒,因為這類小孩子本身唔太知道自己的emotion 更不會表達,加上固執,好難當下叫佢停就停

認字大超前,但理解能力慢,所以閱讀功能高,但效能低。有老師講過這些小朋友覺得自己已識讀,點解你還要不斷問我,而且佢認得太多字,識多個都唔會特別開心,但其他小朋友就可能每讀多一個字都會好開心。加上亞氏本身唔係太明白其他人的心意,所以亦令佢理解不到故事的意義。

醒目開學勳章 王國長老

自閉症嘅spectrum好闊,我仔同你個女應屬差不多。我仔講嘢冇問題,正常學習進度,但去到三歲幾四歲我覺得有D唔妥,佢會將成句次序掉轉,個個字都識但砌埋就唔係完整一句。於是申請做評估,評估咗三次都話冇問題,話原因係我地係雙語家庭(P.S. 我住美國,我老公講英文,我講廣東話),但我覺得唔係,因為仔仔行為上都有其他嘢:玩車仔時要向一個方向同次序排,我專登掉轉頭或換其他方式,佢一定要按佢個方法排;出街行開一條路,如果行第二條,佢會講NO,會不安;鍾意玩積木,可以自己玩幾個鐘都得;食嘢又好揀擇;好多嘢都好固執。

後來我申請做一個詳細評估,包括自閉及強逼症(因有學校社工懷疑我仔有強逼症),最後報告出嚟,我仔被評估為自閉譜系,5個自閉特徵有3個,其他兩個唔達標,醫生解釋俾我同老公聽,自閉係一個spectrum,有人喺一邊典型自閉特徵,唔講嘢唔鍾意人掂佢唔望人。。我仔係另一邊,有人會叫高功能自閉(但唔係阿氏保加,雖然特徵似),佢會講嘢,仲要好多嘢講,狹窄興趣,佢鍾意果D佢會做得好好,記得好多,佢仲好鍾意人抱佢(當然唔係個個都鍾意),脾氣唔好,當人唔明佢講咩佢就會發脾氣,但佢一D都唔蠢,學校功課數學佢好好,但閱讀理解就唔係太好,好多時冇分就係因為唔理解題目,我試圖培養佢睇書興趣,但佢唔多鍾意故事書,但成本兩吋厚嘅有關太空、科學、建築嘅書佢就好鍾意睇,電視節目有關呢D題材佢記得晒內容。。。

不過最大問題係社交,因為表達能力同理解能力都唔好,佢喺學校俾人排斥,冇咩朋友,呢樣係最可惜,我仔好肯幫人,又鍾意幫老師做嘢,好多小朋友唔鍾意做果D佢會幫手,所以老師同校長都錫佢,但同輩朋友就真係冇幾多個,同班同學覺得佢怪,思想上佢比同齡遲一年有多,而家就10歲,其他男同學已經人細鬼大,同女生講M講身體結構,我仔仲係講緊玩咭game。

仲有一樣答番你話自閉語言能力會唔會都好好,係會嘅,我仔5歲入小學,老師教Phonics,我仔係屬於學得快學得好嘅頭幾個,老師同我講我仔語言學習冇問題,但表達同理解係另一回事,相對我個女,我女語言能力同寫作閱讀能力比哥哥高好多,我女細我仔年幾,但寫作/閱讀同理解都比同齡高。

個人理解,自閉係一個範圍,個個小朋友情況都唔同,作為父母應該最清楚自己小朋友邊D方面強邊D方面弱,搵方法幫佢就得,我唔理我仔係自閉定阿氏保加,只係針對佢問題去搵治療方法。BTW,你女有冇感統問題?大小肌肉協調點樣?我仔係大肌肉麻麻,所以平衡差,成日撞到人,但小肌肉異常好,3歲佢已經揸螺絲批自己幫D玩具換電池。

回覆 rose-mag 的帖子

香港無左阿氏d個terms了。同埋我發現高功能自閉都好易被人忽略,我好似你咁硬係覺得個仔有d唔妥,都搞左好耐先確診。另有幾個朋友都係小朋友學習唔太差,都很遲先發現,有1個到中學先知。學你咁講,知佢問題係邊,就幫佢個加強,證實如否其實方便小孩拎其他學習支援吧了,相對香港d方面的援助都唔強。

醒目開學勳章 王國長老

irenelwl 發表於 16-2-16 16:50
回覆 rose-mag 的帖子

香港無左阿氏d個terms了。同埋我發現高功能自閉都好易被人忽略,我好似你咁硬係覺得 ...
係呀,高功能自閉嘅表面冇咩嘢,樣又睇唔出,通常因為情緒控制差,容易俾人標籤為百厭頑劣,我不只一次俾其他家長話我點解唔教仔,試過有幾個男仔不斷語言挑釁,我仔已經想走,但有兩個捉住佢,佢係好驚喊晒,最後要出手打人至走得甩,咁之後就有家長投訴話我仔打佢仔,又話見到有抓傷痕,點都一定係我仔唔啱,校長同佢理論,話我仔係自衛,唔通企喺度俾人蝦?個家長唔肯承認佢個仔有問題(已經唔係一次半次蝦人,佢專搵D純嘅或特殊需要學生去蝦),仲話佢仔係angel,咁我地都冇計,唯有教個仔,走得就走,一係大聲求救,唔好去D較靜嘅地方。

我仔真係搞咗好耐至確診,好多人質疑我,有D仲話我痴線,唔通想個仔有問題至心熄,聽到醫生講個報告後,我有種如釋重負感覺,終於知道咩事,咁下一步就有方向。

我有個親戚由細到大讀書都好叻,但係唔多講嘢唔鍾意見人,就算係我親戚,去佢屋企拜年咁多年都係見過佢幾次,成年後更加一次都冇見過,成日喺房入面。大學畢業後冇點做過嘢,個人冇目標冇朋友,佢係高中時確診其實有自閉症,就係因為聰明讀書叻,一路都冇懷疑佢有問題,但明顯係社交嚴重出事,終於廿幾歲走上自殺之路,因為覺得生無可戀,父母係好錫佢,為佢駛好多錢去搵醫生搵輔導,又陪佢去上堂去各種不同嘅camp呀workshop呀,只要佢想,父母就點都會順住佢,當個仔有自殺念頭,兩公婆真係輪流陪佢,同佢傾過好多次,表面上佢冇咩嘢,但後來係嚴重抑鬱。。。父母相信如果早D知道個仔嘅問題早D幫到佢的話,唔會要白頭人送黑頭人。
‹ 上一主題|下一主題