用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 福小仲有面試嗎?!
樓主: lovecupid
go

福小仲有面試嗎?! [複製鏈接]

引用:Quote:Mathew0214+發表於+16-2-21+13:51+[s

原帖由 lovecupid 於 16-02-21 發表
第一次面試是不用見家長的.....福記用來給小朋友練習面試而已....
只係原來寄封求位信就可以再in多次....
...
奇!

Mathew0214 發表於 16-2-21 15:14
何解?
叩門戰啊!

行政混亂,不知所謂,報紙見

我都忍唔住要出聲呻下,原來一心諗住2nd in完,雖然只係備取生,但見學校連唔關我哋事既義工家長典禮都發邀請信比我哋,總有些意思,仲要父母一齊出席既簽名作實,之後又有咩家長講座,校長言辭間次次都有提我哋,又話讀緊既學生家長點小小事就打電話黎投訴,新學年想收些配合學校政策既家長,以為新校長會重視家長誠意,我同老公無miss任何一次講座,提早收工趕過來,仲寫咗不只一封求位信,原來係我哋諗多咗,叫我哋出席佢哋學校既義工家長頒獎典禮好,海豚式講座好,可能係全無意思或只為充撐場面!
福附有咩好,原本一直心儀佢英文語境好,直屬福中,即使聽過傳聞學校外籍教師流失量高,福附中數程度不足,有些升上福中後應付不來功課,準備轉校,即使親身聽到在校小三家長話福附英文程度滿足唔到佢個仔,個仔問佢點解要番學,即使同區4間其中之一既一線津校收咗小女,依然一心等福附call waiting。但今日所見,真係對福附完全失望,我攞每月3千幾蚊個月既學費比小朋友出去補下英文,學下樂器好過,我哋而家疊埋心水當阿女福附2nd in完certified,專心考好KTS 2nd in好過,就算都唔得,米讀同區一線津校,起碼中數一定比福附深,搞掂學校教既野,唔怕第時考唔到同福中同級,或甚更好的中學。題外話,福附聽電話果個admin小姐真係串到無朋友,好開心以後應該唔會再聽到佢把聲。

TKO_NANA 發表於 16-2-22 01:58
我都忍唔住要出聲呻下,原來一心諗住2nd in完,雖然只係備取生,但見學校連唔關我哋事既義工家長典禮都發邀 ...
個人意見:

1. 即使聽過傳聞學校外籍教師流失量高
    其實大多數直資學校枚師流失率都高, 因為佢地唔似官津學校教師, 有筆豐厚退休金, 同埋官津教師好難會被人炒到

2. 即使親身聽到在校小三家長話福附英文程度滿足唔到佢個仔,個仔問佢點解要番學
    我覺得呢個情況反而係代表個家長幫個仔補習補得太誇張, 唔係學校既問題
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-2-22 09:25
個人意見:

[size=13.3333px] 有筆豐厚退休金

依家MPF年代。。。仲邊有豐富退休金?!

我不嬲都不贊成要俾學費讀中小學。。。。
寧願俾佢補習學興趣班同去玩。。。。

lovecupid 發表於 16-2-22 09:32
依家MPF年代。。。仲邊有豐富退休金?!

我不嬲都不贊成要俾學費讀中小學。。。。
官津全職教師係唔需要參加MPF, 佢地有一份政府包底包唔會蝕本兼唔會俾保險公司每年呃你行政費既"補助/津貼學校公積金":
http://www.edb.gov.hk/tc/sch-admin/admin/about-sch-staff/provident-fund/background-information-of-provident-fund.html

政府仲會按教師年資撥多舊錢落去份公積金, 年資又可以帶去其它官津學校.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:我都忍唔住要出聲呻下,原來一心諗住2nd+in

原帖由 TKO_NANA 於 16-02-22 發表
我都忍唔住要出聲呻下,原來一心諗住2nd in完,雖然只係備取生,但見學校連唔關我哋事既義工家長典禮都發邀 ...
講真,我唔信佢會check住邊的有來幫手做家長義工,你係邊個家長...而優先考慮!如果係咁個個做完有offer,佢幾多位都唔夠啦!見佢地而家咁樣收生法,真係一頭霧水

回覆:福小仲有面試嗎?!

如果學校只睇嗰啲所謂「誠意」,唔理小朋友表現,仲點解要小朋友去in?

呢個遊戲都係你揀人、人揀你,你睇唔起一間學校總有你原因,學校唔揀你去interview 都總有佢原因,間間學校都係咁架啦

回覆:kqfamily 的帖子

簡單黎講,依家真係多人爭咗,學校又揀擇咗。失望嘅人多咗,鬧嘅人又多咗。定係講衰啲間學校曲線增加自己入學機會

ppmmbb  定係講衰啲間學校曲線增加自己入學機會  發表於 16-2-22 10:49

義工家長頒獎典禮唔係我做義工,係頒比在讀學生家長,邀請我哋on waiting既家長出席觀禮,真心覺得唔係想收我小朋友何必邀請,收到結果未能取錄為正取生已down咗成個禮拜,仲要我哋去贈慶,怪只怪我同先生以為學校想試我哋誠意仲有EQ,太過一廂情願,後來知道原來咩都無出席都有幾個有call waiting,我無睇唔起間學校,只係覺得好似比人玩緊咁,情緒起伏太大,想早啲抽身而退啫....

福附1st考學術,又英文又普通話,小朋友入到2nd自然有一定能力,2nd in只係家長寫下日常生活問卷,小朋友答簡單問題,玩團體遊戲,點揀人我當然唔知,但是好既家庭支援對培養小朋友有決定性因素,唔通咁都比唔上一次30分鐘唔夠既面試,更可決定小朋友將來既能力?所以我哋係求位信表示誠意,喺講座完學校要求網上填問卷時表示誠意,最後發現原來學校只係睇排位,咁你做咩搞咁多動作誤比希望人,唔通我咁樣表示下失望都唔啱?

ppmmbb  我覺得學校係2nd In 應該考小朋友紀律及與其他小朋友相處反應。  發表於 16-2-22 11:29

TKO_NANA 發表於 16-2-22 01:58
其實有一樣野都想講好耐,福小既校長老師都好好及有禮,但我從未曾遇過一位學校的接線員態度係咁差,極品…

引用:我都忍唔住要出聲呻下,原來一心諗住2nd+in

我本身係2nd in waiting,上星期六啱啱3rd in完,當日interview嘅主任再三問我哋係咪認同學校嘅教學方針,所以我覺得學校不停邀請我哋呢班家長去參加學校嘅活動係想我哋有多啲機會去了解呢間學校,從而去決定係咪真心想子女喺度讀書,未必完全同誠意有關,學校咁做都係想收啲真係認同學校同會配合學校嘅家長啫。

回覆 Mathew0214 的帖子

意思我特登講衰間學校?曲線好,直線好,敢問閣下係邊句?中數程度不高?教師流失率高?只要在ek search福建中學附屬學校全面評鑑報告,就知道我講既野係米無中生有,我從來光明磊落,比人講到咁小人都係第一次,我同同校家長講等緊福建小學call waiting,人地仲唔知間學校,要我講喺油塘果間呢,先話喔我知,前身係幾年前摺咗果間臻美嗎?如果手上有更好offer,唔洗其他人講咩都會放位;放棄埋大抽獎只能讀1間既,我講咩又點會影響到你?喺呢個遊戲入面,明知比啲直資耍(當然唔只1,2間),都仲要苦笑住話,食得咸魚抵得渴啦,做父母既太可憐!津校係無直資咁多資源,但收生標準清清楚楚,唔會固弄玄虛,只要仔女無學壞,讀書啫,唔洗諗得咁複雜既....加多句,今年多咗人鬧,學校請自行檢討,究竟係我哋表態既都咁小人要中傷你,為求增加入讀機會,定因為收生真有欠公平之處呢?

lovecupid  別太介懷啦….一間學校….不會人人都滿意….理得人曲定直….滿意就滿意,不滿意就不滿意….最緊要講出心嗰   發表於 16-2-22 15:37

引用:義工家長頒獎典禮唔係我做義工,係頒比在讀

義工家長頒獎典禮唔係我做義工,係頒比在讀學生家長,邀請我哋on waiting既家長出席觀禮,真心覺得唔係想收 ...
好過我地而家呢批!first in後waiting,現second in再考多次英文普通話,如ok要再third in 團體遊戲,見家長...好似又重複左!競爭唔見得小左!仲要有新申請加埋來比較!所以真係好唔公平

kqfamily 發表於 16-2-22 15:23
好過我地而家呢批!first in後waiting,現second in再考多次英文普通話,如ok要再third in 團體遊戲,見家長. ...

你起碼大機會過我, 我地 1st in waiting 後無再被 call in, 再加埋新申請加入, 即係可以當 reject 摺埋了

回覆 kqfamily 的帖子

明白明白,其實我寫post無非想找同路人一齊呻下,呢個小一遊戲太痛苦,個個月心情好似坐過山車,所以我先灰極唔想再玩(或比人玩)啦!

問咁多認唔認同學校理念……
也是明買明賣….廢事到時多功課又投訴….少功課又投訴….參加多個活動又投訴…
只係依家面試…學校話乜都應承啦…..
入咗局也可以投訴嘛…..

我比較關心的是,間學校會塑造出怎樣一個人…
所以老師問我有咩問題時,我會說:「我們會用心去教小朋友,亦會令小朋友達到學校所要的學術和品格要求,但你們會塑造我小朋友成為怎樣的人?」

有些學校…. 教你勤有功,戲無益….
有些學校…. 教你自律自學…

有些學校…. 塑造出來的學生是「敢言敢行」….
有些學校… 塑造出來的學生是「不要問,只要服從」
有些學校…塑造出來的學生是「蠱蠱惑惑」
有些學校…塑造出來的學生是「乖…到龜縮…」

除了家庭…學校也會塑造人。

引用:回覆+kqfamily+的帖子 明白明白,其實我寫

回覆 kqfamily 的帖子

明白明白,其實我寫post無非想找同路人一齊呻下,呢個小一遊戲太痛苦,個個月心情好 ...
換句說話講:可能愈難得到的,得到時候會更珍惜、如果沒有考到只說沒有緣份,大家盡力就算!不要唔開心!你有一線學校在手已經好好!祝你小朋友健康快樂成長!

引用:Quote:kqfamily+發表於+16-2-22+15:23+好過

原帖由 desmond100104 於 16-02-22 發表
你起碼大機會過我, 我地 1st in waiting 後無再被 call 去 in, 再加埋新申請加入, 即係可以當 reject 摺埋 ...
真係一日未完個遊戲一日都未知得唔得!希望在明天!

‹ 上一主題|下一主題