用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 求意見: A校轉B校再轉返A校?
go

求意見: A校轉B校再轉返A校? [複製鏈接]

真心請教意見:
小朋友N班讀A校好開心, 到K1時, 因為哥哥抽小一而搬屋, 可惜A校冇校車到, 又考唔到新住址附近的K1, 於是請A校校長幫忙, 申請轉去B校 (同一集團), 好啦, 而家因為被業主迫遷, 又要搬屋, 想搬返去以前o個到, 因為一直都好喜歡A校, 所以好想返去讀.....但是, 如果而家返去搵A校校長, 好樣衰之餘, A校校長可能會覺得我玩野.....唉! 唔知應唔應該行呢一步! 但心底裡好喜歡A校..... 大家可唔可以比D意見我? FYI, B校應該有校車去我住個區....但如果有得選, 親身經歷, 各方面都一定係A校好過B校! 亦因為係同一集團, 對小朋友的影響, 一定小過轉去另一間不同集團的幼稚園!  
   0    0    0    0

回覆 eesmile 的帖子

做得父母某程度上都唔顧得面子, 如覺得學校係適合小朋友, 抓爛塊面都要架啦
老老實實講返現時情況, 如果學校/ 校長真心爲學生, 一定會以小朋友利益做考慮

tuliplee_hk  認同  發表於 16-2-15 12:37

回覆:求意見: A校轉B校再轉返A校?

同一集團應問題不大,一試無訪。

吾樣衰,因為你都係被逼遷,吾係玩野。我覺得無問題,校長都應該能够理解,有位收番個舊生又何防。

回覆:求意見: A校轉B校再轉返A校?

試多次,親自去學校同校長開心見誠講明情況,如果有位,俾舊生好過call街外客,最怕學校無位啫

Agreed with comments from baba mama from above, I believe the principle will consider your situation and help you out.  Remember, she / he helped you once before (writing the recommendation letter for you) and there is no obvious reason she / he will reject you this time. :)  Add oil and hope you will get the results you wished for. :)

回覆:eesmile 的帖子

如果A校校長拒絕你,你又有咩loss? 係瘀少少。但你有幾瘀,得校長知、你知、可能主任又知,B校校長也可能知,但起碼EK冇人知,你親友鄰居唔知⋯⋯所以⋯⋯低低地慣一舖(開口問),你會甘心好多。

感謝各位的鼓勵! 我有考慮過要親身去, 定係寫信去......老公話, 呢間係區內出名學校, 現階段實冇位, 親身去校長都唔會即時比到答覆你, 倒不如寫信去, 佢拒絕你都唔洗兜口兜面, 又可以比D時間學校睇下有冇位, 原則上我同意, 但感覺上, 總覺得親身去有誠意D, 大家意下如何?

回覆 eesmile 的帖子

親身去啦, 俾佢感受下你誠意, 同埋你係舊生家長, 實認得你, 有位都會第一個諗起你先

回覆:eesmile 的帖子

親身去送信!一雞兩味。反正瘀,瘀盡。(反正表示誠意,誠懇到底)

同意親身去送信, 順便响交信時搵校長傾兩句.

Thanks everyone!!!
‹ 上一主題|下一主題