用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 有無啲bb2歲半未有單字,淨係滿口bb話嘅媽媽入黎傾訴吓 ...
樓主: se7b25
go

有無啲bb2歲半未有單字,淨係滿口bb話嘅媽媽入黎傾訴吓 [複製鏈接]

我個仔仔2歲半 係近呢幾月先肯跟人口水尾 認到啲野 佢可以自己上落樓梯 自己食飯 好耐之前已經識唱晒成首英文小星星 係仲未肯戒片
岩岩去完健康院見醫生 佢叫佢做嘅大部野都做到 個醫生話佢講野係慢左 9月開學可能可以追返 但都係將仔仔個case pass左比中九龍個邊
其實pass得過去係咪就一定智商有問題?好擔心 仲有個細嘅就黎出生 怕比唔到好嘅照顧比仔仔

個轉介信係寫仔仔development delay/learning problem  and language problem:pity

回覆 suki03041314 的帖子

評估係咪自閉症?通常自閉症都會轉介精神科!唔關智商事!你仔仔識跟人講嘢已經好好!加油!

引用:同我仔仔一樣,2歲時只講車車,波波,+媽媽,

原帖由 fannyfong116 於 16-02-12 發表
同我仔仔一樣,2歲時只講車車,波波, 媽媽,幾個音,去健康院見醫生做評估話認知,聽覺無問題。話把口要佢自己 ...
真心請教:點樣評估2歲小朋友係認知無問題呢?

回覆 peonybibi 的帖子

我的理解係如果醫生俾本書小朋友睇 問佢車車 波波 衫衫喺邊? 佢識指 代表認知無問題!

回覆:newsky 的帖子

搵咗好多資料,又再觀察自己小朋友,發現佢除咗22個月無咩單字,仲有無心機跟我學嘢,唔鐘意照顧玩公仔,我擔心佢仲有認知問題同更壞情況!我好驚!已約言語治療,但言語治療唔access自閉,可能睇完後有問題約仁安。希望睇完後無事啦,真係好絕望,呢刻心情!

佢有冇同你有眼神接觸?做到求時,會唔會望你想你讚? 如果有又未必係自閉的。唔好咁擔心住。

引用:回覆+peonybibi+的帖子 佢有冇同你有眼神

原帖由 fannyfong116 於 16-03-02 發表

佢有冇同你有眼神接觸?做到求時,會唔會望你想你讚? 如果有又未必係自閉的。唔好咁 ...
佢有同我眼神接觸,做得好會拍手會要我哋都拍手讚,對於照顧佢嘅爺爺也好痴,爺爺走會喊會要抱多一陣。每次食到好食的東西,會拍手會笑同跳。唔知係咪呢排吹谷佢,對我有少少驚。fanny好多謝你的回覆!!!

回覆 newsky 的帖子

星期一去左中九龍個邊做排期 個姑娘了解左我地嘅情況先再決定安排我地見邊一方面嘅專業人士本來係唔洗帶埋小朋友去嘅 但冇人睇住仔仔所以都帶埋佢去
有一個姑娘一路教緊個新入職嘅姑娘問我問題 一路同我個仔仔玩
佢覺得仔仔唔係報告寫得咁哀 認為佢問題不大 仲話佢好定 好肯學野
所以睇呢啲都好主觀

回覆:fannyfong116 的帖子

唔好意思,想問下什麼是口肌敏感?有什麼徵狀?我個仔23個月仍然只肯講十幾個單字,佢聽得明大部分我地講既野, 可以執行指令,喜歡聽歌同一齊做動作,就硬係唔肯講野,佢比我既感覺係佢講唔到同我地個音一樣就情願唔講連試都唔肯,佢講到的十幾個字個音都好準,但唔肯試講其他野,點搞?

要揾言語治療師幫佢評估,先知係咩問題。

引用:唔好意思,想問下什麼是口肌敏感?有什麼徵

原帖由 Cynw128 於 16-03-03 發表
唔好意思,想問下什麼是口肌敏感?有什麼徵狀?我個仔23個月仍然只肯講十幾個單字,佢聽得明大部分我地講既 ...
面部或口部敏感度過高,害怕被觸摸面部及口部、抗拒刷牙等

偏食,或抗拒某些質感與形態的食物 (例:抗拒較粗糙或難咬的食物)

回覆:taviatsui 的帖子

謝謝回覆!我唔敢講阿仔係吾係有呢D徵狀,佢確係抗拒刷牙同食肉,不過食其他野又冇乜問題。要揾什麼科醫生診斷?言語治療師會唔會講到?

引用:謝謝回覆!我唔敢講阿仔係吾係有呢D徵狀,

原帖由 Cynw128 於 16-03-07 發表
謝謝回覆!我唔敢講阿仔係吾係有呢D徵狀,佢確係抗拒刷牙同食肉,不過食其他野又冇乜問題。要揾什麼科醫生 ...
我之前搵過言語治療師上門,有需要可pm 我

se7b25,

我個仔嘅情況跟你個仔一無一樣,可能更差,當時他15個月大連自己座起身都唔得,經過一年串 Physical Therapy 嘅訓練,先趕到在19個月自己行。但係依家差3個月三歲,仲未可以自己跳及上落樓梯等,大肌肉發展還是落後。

另外 Speech development 也嚴重 delay,兩歲半時做評估只有半歲能力因為只有一兩個單字 (i.e. 爸爸,bye bye)。但肯定唔係自閉,因為佢好 outgoing,鍾意同其他小朋友一起玩。依家算好了少少,再多了幾個單字,但進度也不太明顯。我有朋友個仔真係到三歲零一個月先開始多少少單字,所以唔知我個仔會唔會都係咁。我其實都接受咗個仔有 overall development delay,所以只有耐心等候。

引用:Quote:原帖由+Cynw128+於+16-03-07+發表謝

原帖由 taviatsui 於 16-03-12 發表
我之前搵過言語治療師上門,有需要可pm 我
可以pm資料比我嗎 ?

引用:Quote:原帖由+Cynw128+於+16-03-07+發表謝

引用:se7b25,我個仔嘅情況跟你個仔一無一樣,可

‹ 上一主題|下一主題