用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 有無啲bb2歲半未有單字,淨係滿口bb話嘅媽媽入黎傾訴吓 ...
go

有無啲bb2歲半未有單字,淨係滿口bb話嘅媽媽入黎傾訴吓 [複製鏈接]

仔仔已經2歲半,仍未有單字,淨係講到媽媽,mum mum, 呀爺, e..仲有就係一大堆bb話,政府醫院評估咗為言語遲緩1年,排緊言語治療。

仔仔2歲時已俾佢讀n班,可惜成日病,每個月只返到一半日子,平時屋企老人家湊,已經全廣東話,都係迫唔到佢開金口,眼見佢班上其他同學已經口齒伶俐,真係好沮喪😔😔

佢除咗說話遲緩,有啲動作仍未做到,例如跳,吹等等....有無媽媽可以傾訴吓

3    0    0    0

回覆 se7b25 的帖子

我仔仔都係兩歲半,連媽都冇吖,你都好,有幾個有意義既單字。。。

引用:仔仔已經2歲半,仍未有單字,淨係講到媽媽

原帖由 se7b25 於 16-02-11 發表
仔仔已經2歲半,仍未有單字,淨係講到媽媽,mum mum, 呀爺, e..仲有就係一大堆bb話,政府醫院評估咗為言語 ...
我仔同你仔差不多,只係識跳+走,加油!

回覆:有無啲bb2歲半未有單字,淨係滿口bb話嘅媽媽入黎傾訴吓

如果想快,唯有搵私人言語治療

回覆:有無啲bb2歲半未有單字,淨係滿口bb話嘅媽媽入黎傾訴吓

我是過來人,我仔在二歲半才返健康院強烈要求才轉介兒童評估中心,等了約十個月才正式見e生,中間有間I位幼兒中心校長建議他插班讀N班,因為N班沒有資助而且我是三位小朋友的媽咪只有先生賺錢,但細仔真是只有小量單字及BB話。
  我們只好安排他上N班!初時,每日都哭哭啼啼地戶上學連換校服穿白波鞋也十分抗拒。放完暑假,原校升K1,心諗以為他已經可以悉認到,原來班房,老師轉咗⋯⋯他又不能熟習個環境又大吵大鬧!個心好擔心又很煩腦,點解阿仔你會這樣呢?我怎樣才能讓你可以開心上學呢?好彩幼稚園老師上上下下都好有愛心包容他及接納他。我們盡量和他傾計什麼都會傾。慢慢地他已經多了語言及簡單句子。多些鼓勵他,由2月份,他已經沒有再哭哭啼啼上學,老師也發現他開朗了,鄰居也覺得他多咀了乖了,連吃團年飯時,他會舉手說:唔該嫲嫲要麵麵,唔該媽咪要魚魚,他還會自己用筷子吃飯了!可能好多媽咪覺得這些好簡單的事情,我的孩子也做到啦!但他對於我來,他已經大大進步,可能比同齡的孩子可能還差很遠。只要我們不要放棄,他一定會有進步的空間。他在去年十一月cac評估為自閉症普系加整體遲緩一年。所以,如果可以盡量比他上N班。因為有其他小朋友一起互動是十分有幫助。

同我仔仔一樣,2歲時只講車車,波波, 媽媽,幾個音,去健康院見醫生做評估話認知,聽覺無問題。話把口要佢自己開,叫我等。2歲半先再見。
之後我去私家言語治療,話亞仔係口肌敏感,要個別訓綀,宜家進步咗好多。如果付擔都出去私家唔好等啦!時間過得好快的。
跳係大小肌肉唔夠張力,要上堂訓練的。

引用:仔仔已經2歲半,仍未有單字,淨係講到媽媽

原帖由 se7b25 於 16-02-11 發表
仔仔已經2歲半,仍未有單字,淨係講到媽媽,mum mum, 呀爺, e..仲有就係一大堆bb話,政府醫院評估咗為言語 ...
我都係過來人,仔仔都係歌兩歲半都很少說話,兩歲半先識叫媽媽,開始返N班時都未講野,但學校好接受佢。開學前排政府i位排咗一年好幸運排到,今學年開始咗i位。而i位期間(即讀N班時),每星期帶佢去上幼教導師嘅訓練(主要係訓練佢社交同誘發佢講野),上咗三個月就轉上個別言語治療,上咗大半年。佢呢一年嘅進步連我都意料不到咁大,相隔一年佢由冇聲氣嘅小朋友變成一隻開籠雀,所以媽媽你都唔駛太氣餒,不過過去一年確實花咗好多心機同金錢,但絕對值得,最緊要係如果afford到上個別訓練,一定要跟埋佢上堂,然後將導師嘅技巧運用喺日常生活中,每日訓練。加油呀!

回覆:fannyfong116 的帖子

其實我响舊年十月已經排緊協康言語治療啦!但我要星期六,要等幾個月,各位媽媽有無邊間機構可以介紹我而唔洗等?

回覆:se7b25 的帖子

引用:其實我响舊年十月已經排緊協康言語治療啦!

原帖由 se7b25 於 16-02-12 發表
其實我响舊年十月已經排緊協康言語治療啦!但我要星期六,要等幾個月,各位媽媽有無邊間機構可以介紹我而唔 ...
試下問下基督教服務處,不過中心唔多,要睇你地區啱唔啱。協康,我年半前都有排,一年後至打比我問我會唔會考慮排平日,當時我已經有i位。

我仔而家差一個月就到3歲。係佢2.5歲時,確診佢語言發展遲緩,只有1.5-2歲既程度。上網搵言語治療,睇到除左以上各jm所講機構,仲有教育學院都有言語治療上。但係佢地係學生黎(準言語治療師),佢地係讀緊兩年既碩士學位,準備畢業,到第二年,要搵小朋友做實習,所以我地可以報名上堂,都係一對一。價錢比坊間平幾百蚊。我小朋友而家有上緊堂,一星期一次,我都唔知好唔好(因暫時只上過哩班言語治療師堂,冇得同其他言語治療師做比較),上左兩個月左右,有明顯進步,肯講多左野,講野亦比以前有信心左。我心態係,其他機構真係好full,因哩間有得上堂,唔係太差既話,我會繼續上,因搵人幫下小朋友,真係唔同d.仔仔都有返n班,學校群體生活亦有幫忙佢發展。

回覆:ccw1830 的帖子

請問可以俾啲準言語治療師的資料給我嗎?

其實我响舊年十月已經排緊協康言語治療啦!但我要星期六,要等幾個月,各位媽媽有無邊間機構可以介紹我而唔 ...
我諗你要考慮平日law, 其實d位要等到返緊果個吾返,先至到下一位。星期六係特別多人排。

我仔當年2歲有幾十個單字,去兩個ST都評得1歲能力,2歲半無單字,唔止遲1年。

要快就排多幾間,排少人揀的時間,快D追時間幫小朋友。

唔快D追,只會同其他小朋友的差別愈來愈大,呢個係追時間,如果3歲仲係BB話是非常明顯,因為正常已可以3、4詞短句,好多野講,開始發問,同埋會影響好多野,包括認知、社交、情緒和上堂,唔係嚇你,我係過來人。

我仔2歲開始ST,用了一年幾才追番評估的符合年齡能力,但比現實仍弱D,因為而家的小朋友係叻左。

多口講句,搵個有料的ST,好個搵學生ST,因為經驗好重要,雖然平,何必要小朋友做白老鼠,浪費時間。

資料都係我先生搵既,我聽佢講,上網打“香港教育學院”,去搵番言語治療個邊,跟住就登記,留資料比佢,佢有位自然會致電給你

我以前星期6番佐敦麥堅時

引用:回覆+se7b25+的帖子 我仔仔都係兩歲半,連

原帖由 love_son 於 16-02-11 發表

我仔仔都係兩歲半,連媽都冇吖,你都好,有幾個有意義既單字。。。 ...
同路人,非常擔心

引用:多口講句,搵個有料的ST,好個搵學生ST,因

原帖由 legolas625 於 16-02-14 發表
多口講句,搵個有料的ST,好個搵學生ST,因為經驗好重要,雖然平,何必要小朋友做白老鼠,浪費時間。 ...
agree

上門通常易就啲

‹ 上一主題|下一主題