用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 私人S位及普通幼稚園點安排好﹖懇求各媽媽意見 ...
go

私人S位及普通幼稚園點安排好﹖懇求各媽媽意見 [複製鏈接]

囝囝現在兩歲半,他去年八月尾到CAC做評估,由於一入房就狂喊,醫生未能親身為囝囝做評何,但根據我對囝囝日常生活的描述,醫生也認為他很大機會是自閉症,所以評估備註為「不合作」並排S位,到三歲再去評估。接著我安排仔仔於去年九月尾開始讀一星期5天的密集班(S位有排先排到),密集班姑娘都話佢都走唔甩係自閉症,上了幾個月後,老師說他現在較之前較能安坐,開始對他們課堂講教的東西有時會有點興趣(但不是次次),開始肯排隊(可能每日都有相同既聲音/視覺提視),但仍未有任何有意義既言語(爸媽也沒有,但好似想數手指一至十,ar ar 聲),剛教到他要東西時要指著那件物,我教每晚他生果名稱,他肯指果陣能準確指出(二選一),脾氣尚可,發脾氣唔理佢一陣就冇事,暫沒有自殘行為,會自己食飯。最大問題是叫佢唔應,對很多東西都冇興趣(唔做所以小手肌唔係咁好,唔係太入到形狀積木,因為佢都冇心機專心望住入(有時話比佢聽果個窿唔岩死都要入),但有興趣的如食野拎”spoon”就幾ok,佢鐘意的例如拉野出黎佢可以一路「吞」後行一路拉出黎(D野係唔輕的),冇模枋動機,玩開關門巳少左好多(唔開關但呢排要閉哂D門),都是喜愛重覆性行為,亦不會跟其他小朋友玩,同齡小朋友在家看他其中一本書時,佢搶返果陣開始會返比另一本個小朋友(唔知係咪學校教)。

面試後有一間有I位的幼稚園(全日)收他,I位老師知道他沒有言語,感到老師都包容(但不知他有自閉),但呢間I位幼稚園是全日的,請問如果返呢間全日有辦I位既幼稚園每日飯後早走下午上私人S位是否可行﹖還是另外搵間下午班普通幼稚園(最好有學前到校服務)然後上上午私人S位好D﹖好想聽下咁多位有經驗既媽媽既意見,好驚為囝囝安排錯誤,謝謝大家!

0    0    0    0

我囡囡都係2歲半,初初都無乜言語,返咗密集下午班一三五,慢慢開始學我地講野有,同自己讀單字,我自己選擇了讀半日N班,下午返密集私人,如果全日I位可能唔夠治療比仔仔,如果仔仔精神夠,我覺得上午返密集,下午返普通幼稚園會較好,因為我自己覺得亞囡返咗密集各方面都好咗,不過當然要自己係屋企都教先得,我都係不停同佢講野,同佢要食乜都要望我先比

我都同亞囡練眼神練咗好耐,拎佢鐘意食既野,例如餅,要佢望你先比佢食,一秒都好即比又讚佢乖,如果佢喊曬都唔好比,留返下次,每日可以的話同一個時間練,總有一日佢明白望你就有得食,但唔好係佢肚餓時試,係佢精神夠又唔太餓時比佢,慢慢再試其他野,練咗眼神對於學講野都有用,你返嗰間密集有無少少時間比個人言語治療?

大家一齊加油

回覆 YANMA0724 的帖子

Yanma, 好多謝你既回覆呀!你囡囡都係自閉症嗎﹖返左密集幾耐開始有語言﹖如果另外搵下午幼稚園,上午返密集,我只係擔心另外搵既幼稚園冇而家呢間咁包容及唔識處理(因為而家全日呢間本身有做I位所以我唸點都有D處理有特殊需要小朋友既經驗,如果唔係我都覺得好似上午密集下午普通幼稚園好D,所以先十五十六唔知點好。另外我返果間私人密集一個月有普通單對單及言語各兩堂,你囡囡讀邊間密集﹖如埋你話佢讀N班你而家讀緊﹖咁黎緊會讀下午K1?

大家要繼續加加加加油!!!

回覆 love_son 的帖子

係呀,我囡囡都係輕度自閉,返咗密集大約3個月左右開始有d單字,我都唔知係咪因為返咗密集有言語定我地平時同佢講多D又大個囡咗所以有言語,但我覺得亞囡返咗密集比人教下真係好咗,聽多d別人既指令對第時返學都有幫助
我返緊既N班學校出年只係比後備亞囡,所以未必有得升而且K1係全日,所以都IN咗第二間收咗K1半日早上,當然都未知接唔接受亞囡,所以依家同佢返多d練多d希望進步好d

大家一齊努力加油

可能你囡囡輕微所以咁快就有效果,我肯定囝囝唔係嚴重果種,但應該又唔係好輕微。。。我都好希望囝囝快啲開口,因為我啲A仔會大個都冇語言能力

其實我囡囡都係近1個星期先開始多d單字講,如果平時佢都鐘意睇書可以多d讀比佢聽,我初初都似為佢無聽入耳,後來問佢佢又識指返出來,近來就識講(都係有似既音唔係好準)我地一聽到都勁讚佢,比多些鼓勵佢
男仔比較上又會慢少少,唔好太大壓力,我上講座話唔好叫同迫佢地講,係大人不停係隔離幫佢講佢係度做緊乜(例如:XX食飯,XX上車車,XX開門,佢地有一日就會突然識講,我返嗰間密集有幾個家長都話佢地個仔細個嗰時唔講野唔望人,依家4歲我見都有言語會講句字,所以唔好太擔心,越細個開始練應該進步越快,加油

我教佢生果如果佢用心既都指到出黎,我都係日日放工返屋企同不斷做D咩都重覆講一餐了,但就唔知佢吸收到幾多......其實都幾難令佢專心

引用:囝囝現在兩歲半,他去年八月尾到CAC做評估

原帖由 love_son 於 16-02-10 發表
囝囝現在兩歲半,他去年八月尾到CAC做評估,由於一入房就狂喊,醫生未能親身為囝囝做評何,但根據我對囝囝 ...
當年我兒子也是讀緊私人s位時政府派了I位。因怕I位的訓練不足,我們向I位的全日幼稚園要求只返下午,上午keep住上私人s位。

媽媽加油!

回覆 powersuite 的帖子

Powersuite謝謝你的回應,你的意思係咪你小朋友當時上午私人密集,下午返i位?但我見幼稚園個上課rundown上午啲活動係主要啲,下午都係自由閣,故事等環節,會否幼稚園返上半晝私人密集返下午好一點?

回覆 love_son 的帖子

其實佢地係吸收緊架,我個囡都係呢兩個星期突然講多咗好多字,有時教佢都開始跟住我地講,雖然都係落後過同年既小朋友,見到有少少進步都已經好開心,大家努力加油
依家打算比佢每星期返多半小時個別感統,希望佢留意返多d周圍既野,因為佢一返到學校,人多新事物多又會遊雲

引用:回覆+powersuite+的帖子 Powersuite謝謝你

原帖由 love_son 於 16-02-21 發表
回覆 powersuite 的帖子

Powersuite謝謝你的回應,你的意思係咪你小朋友當時上午私人密集,下午返i位?但 ...
是的,因當年的私人密集是上午的。

引用:Quote:原帖由+love_son+於+16-02-21+發表回

原帖由 powersuite 於 16-02-23 發表
是的,因當年的私人密集是上午的。
下,下午先返i位,即係一返到去就係食飯和訓覺

回覆 funghon 的帖子

Funghon你你是否應為如全日制的幼稚園應返上午,然後下午返密集好啲?

回覆:私人S位及普通幼稚園點安排好﹖懇求各媽媽意見

當年小朋友等s位時,試過(上午私人密集2日+下午n班),之後(上午k1+下午私人密集3日),好慶幸我個小朋友頂得住咁嘅情況下返學,仲有好好嘅進步,所以要睇下你小朋友身體狀況好唔好,會唔會返得太辛苦而病,返2班會唔會太攰要瞓覺。

回覆 bbymc11 的帖子

那麼即是你兩個方法都試過(上午密集下午普通幼稚園/上午普通幼稚園下午密集),你覺得邊個實排較有效?同埋我見你小朋友係返兩/三日密集,係咪因為怕小朋友倦?如果返五日密集係咪多數都頂唔順?謝謝

回覆:love_son 的帖子

返密集幾多日嘅原因係,1)當年排密集間間都要排,有中心打嚟話有2日所以返左,之後3日密集因為地點近,而我亦覺得5日太多怕佢辛苦。所以你嘅考慮因素除左小朋友以家嘅情況外,仲有小朋友返5日體力得唔得,你財力能應付(5日私密集好貴),地點(返齊2間上午時間好緊迫),祝你早日安排好早d去上堂。

謝謝你的回覆,你小朋友友最後有冇返政府S位吖,我見啲媽媽講係全日的,如果返左政府S位咪返唔到普通幼稚園稚園比同齡剌激囉?

讀完左k1就岩岩好排到s位,所以如果你排到s位後,都要搵d社交小組比佢,又或者比d興趣班佢上等佢多d機會接觸其他小朋友。

如果唔計錢既問題,你覺得讀全日政府s位定係半日私日s位加半日普通幼稚園好吖?

我覺得番全日學校+下午私人S位好D,因為小朋友可以係學校睡覺後才上下午S班,不過就有些浪費幼稚園下午的課程,都要取捨⋯可否也報半日班睇下收唔收才考慮?

‹ 上一主題|下一主題