用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 有仔女入到HKU都要考慮清楚
樓主: Mikeyuen
go

有仔女入到HKU都要考慮清楚 [複製鏈接]

引用:無人講不入大學,只是考慮入大學,不應單講

原帖由 Mikeyuen 於 16-02-10 發表
無人講不入大學,只是考慮入大學,不應單講名聲,要分析清楚。
我諗你先要清晰自己腦筋囉,你唔覺得你講緊既野係自打嘴巴咩?你好有語病呀!

王家爸爸    發表於 16-2-11 17:12

Mikeyuen 發表於 16-2-10 18:32
我只是引大家發表一下意見,希望大家不要只顧眼前,hku百年基業,級級可危,世界上其他人是只會看到新聞, ...
你都識講HKU有百年基業,會為區區幾件事變得一無可取?不要唯恐天下不亂了,你所說不會有大多數人認同的!

王家爸爸  可能人地想擾敵,減少競爭對手。   發表於 16-2-11 17:13

從古今中外的歷史看,越是有質素的大學,學生就越有傾向搞學運。二打六的大學,擁有崇高理想學生相對地較少,因此自然較少「搞事」。比如說,北京大學這所歷久不衰的院校就是中國學運的中心。

甚麼是為正義而搞學運?甚麼是搞搞陣?非常主觀。舉個例說,為人所稱道的五四運動,學生摳打外交人員、火燒趙家樓,完全缺乏理據,徹頭徹尾是刑事罪行。然而,這卻開啟了中國新一頁,是中國重新崛起的一個重要事件。

少年無理想、少年不激進,成大事的機會不大。

annie40  遺憾是少見醫學院同學加入,文學院的唔去有壓力。  發表於 16-2-13 07:59
王家爸爸    發表於 16-2-11 17:14
friendfriend    發表於 16-2-11 12:04

回覆:有仔女入到HKU都要考慮清楚

我以為入錯咗 BK 添!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:過年流動熟食小販擺賣三天,一向都係潛規則

原帖由 silvia_ng 於 16-02-10 發表
過年流動熟食小販擺賣三天,一向都係潛規則,唔會阻人發下新年財。幾十年來,一向如此。就如呢三日周街違例 ...
我朋友話過年抄牌唔係警察想做,係有人投訴,投訴的人俾仔想像的多及狠,投訴原因仲多,包括投訴人自已己無位泊車 無位落貨 泊正架車係門口 管理處唔俾屋苑外泊車 加埋啲無同理心的人。基於保密投訴人原則,你唔會知邊個人投訴。有人投訴加上現場真的有違例你就要做,唔係投訴你就一定被投訴成立。歸納係而家香港人太自私及無同理心,係自己玩死自己潛規則,小販問題亦然。

Mikeyuen 發表於 16-2-10 23:01
旺角周街日日有小販,上水更劃位給小販去買,無人理會,不是新年,是周年,用眼去看清楚吧!

...
上水劃位比小販擺檔?咪玩啦,比水貨佬pack貨就有…

大學生不論有質素沒質素、理想崇高不崇高, 看破他們究竟為誰而行動?
他們以為自己入了大學就是"神"?

以為憑著這等見識可以拯救世人?

緊記殊途同歸最終大家只不過係一堆" 炭"

如果阿女夠分入港大醫科, 會毫不猶豫俾佢去囉。

各位大家停, 不要再嘈了,返回主題討論, 但最后向有心人講多次。 現時幾間學府D所謂學生代表近來的表現如何, 大家各自評價就算, 但5好係字裡行間有扇情或有道理抗爭等字句, E家5係以前沒有報紙及電台新聞就5知天下事年代。不要試水温洗腦了, (不回帖)

Mikeyuen 發表於 16-2-9 18:58
完全變成暴力及政客之城,HKU taster 不去再吧!
H K U正呀,入到一定讀。

王家爸爸  醒目,唔會被擾敵言論影響。   發表於 16-2-12 10:22
唯有Tempo,柔韌啱啱好,點都傍住你!

樓主仔女最好返國內讀書,留返hku學位俾支持者,公德無量。

套用番李國章嘅說法,今次喺MK被警方拘捕嘅HKU學生多定係無被警方拘捕嘅HKU學生多?

我覺得這些事件和言論(包括校委會和國際排名變化)對小朋友心目中的大學排位係有影響的。雖然未必改變絕對的次序,但中大和科大相對港大的地位就收窄了。只是不知最終會否引致對實際收生水平產生一些影響。

引用:我覺得這些事件和言論(包括校委會和國際排

原帖由 ChiChiPaPa 於 16-02-13 發表
我覺得這些事件和言論(包括校委會和國際排名變化)對小朋友心目中的大學排位係有影響的。雖然未必改變絕對的 ...
—定有,外界只能看新聞片,見到校長滿面愁容,各人又行動暴力!

引用:樓主仔女最好返國內讀書,留返hku學位俾支

原帖由 lcyesther 於 16-02-13 發表
樓主仔女最好返國內讀書,留返hku學位俾支持者,公德無量。
好,留位!純以支持及fans決定入學,則hku死得更快。

引用:我覺得這些事件和言論(包括校委會和國際排

原帖由 ChiChiPaPa 於 16-02-13 發表
我覺得這些事件和言論(包括校委會和國際排名變化)對小朋友心目中的大學排位係有影響的。雖然未必改變絕對的 ...
我就一定不会,我不是hku alum,但港大是我的首選!

引用:Quote:原帖由+lcyesther+於+16-02-13+發表

原帖由 Mikeyuen 於 16-02-13 發表
道不同不相為謀,樓主既然不喜歡,仔女入讀亦無益。有能力考入hku,學生質素樓主不用擔心。樓主還是為子女鋪路國內升學,投入中共的懷抱吧!

引用:Quote:原帖由+lcyesther+於+16-02-13+發表

原帖由 Mikeyuen 於 16-02-13 發表
唔想講都要講,考唔入HKU叫做HKU唔收,考入左HKU唔讀先叫留位比其他人。要界尺嗎?

我覺得表達希望其他大學開辦如HKU Taster的初中活動會實際一些。

‹ 上一主題|下一主題