用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問spk用家
go

請問spk用家 [複製鏈接]

新年見到幾個教書的新戚,一聽到我話心儀spk就打個突,原因如下:

1. 傳統,幼稚園老師無愛心!(這個我有懷疑。現在那有無愛心的幼師?)
2. 佢在小學部教書的朋友,小朋友都唔讀spk 而讀別的。
3. 中學部老師教學馬虎,就算要考IB or DSE都懶住來教,所以新戚的同事當初幾辛苦搞到個女入學,個女讀得好唔開心,所以都剛轉校了。

有無用家有公正點的回應?

10    0    0    1

回覆:請問spk用家

真係好傳統,老師真係唔太有愛心,我只話我女班老師,其他老師唔了解

LLKK 發表於 16-2-8 23:09
新年見到幾個教書的新戚,一聽到我話心儀spk就打個突,原因如下:

1. 傳統,幼稚園老師無愛心!(這個我有懷 ...
1. 小朋友已畢業,老師有冇愛心,間間都係睇彩數,每個地方都有人熱愛工作,有人只係出份糧2. 小學有不成文規定,老師在小學任職,個女升小學,兩個只能留一個,即小朋友要讀小學部,媽媽就要離職,大部分入SPK既事實上亦為入小學,所以如果佢媽媽唔願意為個囡放棄份工,都無必要一定入SPK
3. 佢地中學無行IB, 教書hea唔hea都同第一點一樣

每間學校都有有愛心既老師,亦有hea住做既老師
我小朋友幼稚園讀得好開心
小學就有個別老師引導到佢對自己更有要求
亦有老師令佢對某一科完全無晒興趣

引用:Quote:LLKK+發表於+16-2-8+23:09+新年見到

原帖由 cacy 於 16-02-09 發表
1. 小朋友已畢業,老師有冇愛心,間間都係睇彩數,每個地方都有人熱愛工作,有人只係出份糧2. 小學有不成文 ...
很好的分享,謝謝你!

引用:真係好傳統,老師真係唔太有愛心,我只話我

原帖由 langweilig 於 16-02-08 發表
真係好傳統,老師真係唔太有愛心,我只話我女班老師,其他老師唔了解

...
吓?我諗住而家這年代,幼師都是sell愛心和關愛的。老師會否年紀大,所以舊派?

引用:Quote:原帖由+langweilig+於+16-02-08+發表

原帖由 LLKK 於 16-02-09 發表
吓?我諗住而家這年代,幼師都是sell愛心和關愛的。老師會否年紀大,所以舊派?

...

傳統大年紀個D,通常可能嚴D,但不會太差吧,如果要愛心又有學術的幼稚園好多可以選,選呢間主要是為升小吧。

引用:Quote:原帖由+LLKK+於+16-02-09+發表吓?我

原帖由 964000 於 16-02-09 發表
傳統大年紀個D⋯⋯

...

我不是針對SPK, 我是指普遍傳統的學校和老師(驚SPK fans圍我)。

LLKK 發表於 16-2-9 09:33

...
教會修女學校通常比較舊派

愛心一般但經驗好教到小朋友規矩自我管理超班(超到女拔都愛收)。

愛心豐富但經驗一般,冇事尤自可,但若小朋友有行為或學習問題時處理手法生梳。

你揀邊間?

引用:愛心一般但經驗好教到小朋友規矩自我管理超

原帖由 siden 於 16-02-09 發表
愛心一般但經驗好教到小朋友規矩自我管理超班(超到女拔都愛收)。

愛心豐富但經驗一般,冇事尤自可,但若 ...
其實好睇小朋友性格,我女受軟吾受硬,所以會揀後者,吾係話縦佢/吾教,而係需要多些時間/空間。所以父母最重要明白自己小朋友,揀自己最適合的學校。

引用:Quote:LLKK+發表於+16-2-8+23:09+新年見到

原帖由 cacy 於 16-02-09 發表
1. 小朋友已畢業,老師有冇愛心,間間都係睇彩數,每個地方都有人熱愛工作,有人只係出份糧2. 小學有不成文 ...
非常同意你對小學老師既評價, 頭
小女不幸遇著後者

sugarbun 發表於 16-2-9 17:37
非常同意你對小學老師既評價, 頭
小女不幸遇著後者
捱過左又海闊天空So far好既多於恐怖既

cacy 發表於 16-2-9 17:58
捱過左又海闊天空So far好既多於恐怖既
等小女重拾返對果科既興趣先再算

keiomom  what subjects arh? can pm? easy to fix? (llike go to cram school?)  發表於 16-2-20 23:57

引用:Quote:cacy+發表於+16-2-9+17:58+捱過左又

原帖由 sugarbun 於 16-02-09 發表
等小女重拾返對果科既興趣先再算
請教一下

其實一班4x人

我估老師無乜時間individually去令佢失去興趣

咁上堂大班教書,佢做咗乜引致咁嘅後果?

簡單告訴大家可以嗎?

引用:Quote:原帖由+sugarbun+於+16-02-09+發表等

原帖由 siden 於 16-02-09 發表
請教一下

其實一班4x人
4x人一班是幼稚園還是小學?

其實佢地唔係無愛心,只不過真係傳統嚴同要求高,特別是行為,但我囡班的老師都對小朋友好好,縦使嚴小女都好鍾意佢地(呢個先難)。但佢地都好用心幫家長tune 得小朋友更self control.

至於小學部老師,聽說佢啲囡一定入得返spcs,加上Spk 一定比出面的學校淺,之前mama都有説過,因為小學要一換一,所以都偏向選出面幼稚園。

回覆:Happy_Charles 的帖子

唔明什麼一換一,所以偏向選出面的幼稚園?

引用:回覆+LLKK+的帖子 一係阿MA留,+一係阿女留

原帖由 lamkwan 於 16-02-11 發表
回覆 LLKK 的帖子

一係阿MA留, 一係阿女留..二選一.
反而我未聽過一換一,我識人教名校如st paul coed, sfa, yw, dgs都無咁既規定,有 d仔女仲可免學費

引用:Quote:原帖由+lamkwan+於+16-02-11+發表回

原帖由 taiyeung 於 16-02-11 發表
反而我未聽過一換一,我識人教名校如st paul coed, sfa, yw, dgs都無咁既規定,有 d仔女仲可免學費

...
我懷疑現在是否已經沒有這規定

‹ 上一主題|下一主題