用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 水平參照
go

水平參照 [複製鏈接]

唔係好明白DSE等級以水平參照計算係咩意思,請指點。
   1    0    0    0

回覆 CPLA 的帖子

「為確保成績匯報的方式符合國際水平、而且透明度高及清晰明確,文憑試採用水平參照模式匯報考生的成績。意思就是按有關科目的變量或刻度上的臨界分數而訂定水平標準,然後參照這套水平標準來匯報考生表現的等級。」

「在訂定香港中學文憑第 4 級和第 5 級的等級水平時,已參照香港高級程度會考 A 至 D 級的水平。目的在於保持與以往的評核模式有一定程度的延續性,以方便大專院校遴選學生,以及維持國際認受。需要強調的是,這個安排是要令有關等級的水平,而非其百分比,在不同年份維持不變。事實上,這些等級分佈的百分比是會因考生的整體表現而有所改變。」

段落摘錄自考評局

王家爸爸    發表於 16-2-9 13:06

回覆:sell2japan 的帖子

謝謝回覆。我都有睇過呢個定義,但都係唔係好明白。

其實係咪即係每一屆每一科,考評局都會因應各科考題深淺水平而預設每一等級臨界分,因此年年各科攞唔同等級嘅比例可以好唔同,我理解啱嗎?

風水佬昆你十年八年。

熙媽媽    發表於 16-2-5 19:14

CPLA 發表於 16-2-5 17:39
謝謝回覆。我都有睇過呢個定義,但都係唔係好明白。

其實係咪即係每一屆每一科,考評局都會因應 ...
理論上,「年年各科攞唔同等級嘅比例可以好唔同」,正確!

實際上,各科攞唔同等級嘅比例年年都好接近。
所以「水平參照」變成一個謎。

我原本理解的「水平參照」似皇家琴試等,總之你符合到某一程度就得,唔會年年CUT-OFF唔同。
而家「水平參照」年年CUT-OFF唔同,但拎唔同等級嘅比例年年都好接近,只可以話一係香港學生表現好穩定,一係專家學者定cut-off好神奇,所以簡單的說法或者係忘記「水平參照」,睇番近幾年唔同level的%,你的得著會更多。

或者,香港一日唔增加多d大學學位,dse level 5以上個%都應該好穩定。

回覆:CPLA 的帖子

睇成績

回覆:熙媽媽 的帖子

你忘記了考生人數不斷下跌,好快33222已經有學位,讀唔讀得掂,是另一回事,不過,大學唔知點教一班客氣d講好抆水的大學生!?

重要多些學位,11111都要讀大學?夾硬三年高中我都覺得多餘的!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆:熙媽媽 的帖子

我分析了2年 out off ,你講得對,水平對照,國際接軌是謊言,都是計每級%定 cut off!

to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆 ANChan59 的帖子

到時咪開多D non-jupas 位囉,又或者同胞專用學位

咁點解某D科如數理嘅5級以上%特別高,某D科如中文又低D?
其實學校係咪知道每年每科嘅 cut off, 因此可以預測學生嘅DSE 表現?

引用:回覆+ANChan59+的帖子 到時咪開多D+non-ju

原帖由 CPLA 於 16-02-06 發表

到時咪開多D non-jupas 位囉,又或者同胞專用學位
應該不會!

引用:回覆+ANChan59+的帖子 咁點解某D科如數理

咁點解某D科如數理嘅5級以上%特別高,某D科如中文又低D?
你找以前的AL 各科ABC %比較一下,會有發現!

del.....

王家爸爸    發表於 16-2-9 13:27

引用:Quote:原帖由+CPLA+於+16-02-06+發表回覆+A

原帖由 ANChan59 於 16-02-06 發表
你找以前的AL 各科ABC %比較一下,會有發現!
如果水平參照係謊言,咁同以前拉curve有咩分別?!

引用:Quote:原帖由+ANChan59+於+16-02-06+發表你

如果水平參照係謊言,咁同以前拉curve有咩分別?!
我坦白答你,係冇乜分別,整色整水!

熙媽媽 發表於 16-2-5 19:27
理論上,「年年各科攞唔同等級嘅比例可以好唔同」,正確!

實際上,各科攞唔同等級嘅比例年年都好接近。
用「水平参照」唔代表年年等級比例會好唔同,原因係在同一個社會、同一環境下,在宏觀既角度(以全港看),年間差别不會太大。

回覆:水平參照

以我的看法,香港的教育評估和監察制度是用來監察學校,而非教育政策的整體成效,因此,就算用水平參照,也不會看到任何整體上的改善或提升。TSA就是另外一個例子,完全變成監察學校的工具,TSA不是用檢視香港語文和數學教育政策的方向和成效,而像是用來檢視個別學校執行的成效和力度。

ANChan59 發表於 16-2-6 08:39
我分析了2年 out off ,你講得對,水平對照,國際接軌是謊言,都是計每級%定 cut off!

...
兩年前我對你說文憑試拉curve的味道重於水平參照,你不信。現在很高興你的想法和我一樣。

ANChan59 發表於 16-2-6 11:48
我坦白答你,係冇乜分別,整色整水!
禁拉curve算係好事?總有一班人墊底?

ANChan59 發表於 16-2-6 08:36
你忘記了考生人數不斷下跌,好快33222已經有學位,讀唔讀得掂,是另一回事,不過,大學唔知點教一班客氣d講 ...
係喎!人數跌緊,多謝指教

「33222」有學位,可預見將來應該未出現。如果資助學位數目不變,咁考生人數或者要跌到42000以下先可以。
另外,愈黎愈多大學要求6科(2017加入此行列仲有POLY),33222將成小數。

‹ 上一主題|下一主題