用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Delete
go

Delete [複製鏈接]

3    0    0    0

Kis 是韓國國際學校?

如果現在K2 就轉去IS, 相信是打算一直走IS的路.  

否則K2已在IS, 在中文方面或其它學術方面, IS (幼稚園) 會比主流幼稚園不太注重,  就算中文有外補, 都未必可以應付主流小一面試.  所以如果在K2/K3仍有考主流小學的計劃, K2我會選留在原主流幼稚園 + 另外加強面試能力, 以應付K2/3的面試.   

其實就算K2完去考另外IS, 會不會有比KIS 更好的IS offer? 不熟IS, 冇提議.

引用:如果現在K2+就轉去IS,+相信是打算一直走IS

回覆:alison_0919 的帖子

如果打算試下考直私,揸住IS kinder成績表多數無傳統直私會收。因為學校覺得家長的教育理念與他們不同。

kyleebc  直私是好睇面試表現,七分實力三分運,好難講。  發表於 16-2-15 17:23

引用:小朋友在Vic+kinder讀書,來緊升K2,現有KIS

原帖由 alison_0919 於 16-02-05 發表
小朋友在Vic kinder讀書,來緊升K2,現有KIS國際學校offer, 都想K2,3考學校時,試下考私直小學,本身中文有 ...
睇黎您第一樣要諗既係international stream 定Local stream啱您小朋友多d。讀開Victoria 應該已經係活動教學多英文少中文。咁您小朋友會肯坐定定,受谷,啱入傳統學校嗎?唔多似啱的話,您想抽咩呢?

引用:Quote:原帖由+alison_0919+於+16-02-05+發

原帖由 ffaye 於 16-02-05 發表
睇黎您第一樣要諗既係international stream 定Local stream啱您小朋友多d。讀開Victoria 應該已經係活動教 ...
佢坐定定,乖的,上堂留心,學習快!所以佢兩邊都ok. 係個人慢熱怕羞。。。

引用:Quote:原帖由+ffaye+於+16-02-05+發表睇黎

原帖由 alison_0919 於 16-02-05 發表
佢坐定定,乖的,上堂留心,學習快!所以佢兩邊都ok. 係個人慢熱怕羞。。。

...
但兩邊既教學方式同理念都好唔同。您自己又buy邊套?要穩陣既,當然係揀已經有既offer,但似乎您又未係咁肯定kis啱您地。

你心目中想小朋友走一條點樣的路?傳統名校、新派直私定係IS?想清楚,再行。考小一係辛苦,但有考、有抽、有叩,有準備有策略,報合理的數量,吾係無機會。鍾意Kis,當然去,但做水泡就吾值得。吾好睇少Vic的小朋友,我地果屆有聯絡的,有幾個都讀得好好,名列前茅,吾錯呀!

回覆:請已考小學的過來人給我一點意見

你咁嘅心態走去KIS, 將來9成後悔

Jane1983  都係  發表於 16-2-5 18:02

官津你最想佢入邊間?直私你最想佢入邊間?官津、直私同間IS比,你最想佢入邊間?而最重要係,你覺得邊間最適合你小朋友。如果全部答案都係IS就轉得,否則都係留在vic好D,IS條路,入咗好難番轉頭的。

不如去考KCIS,比較適合妳。

引用:不如去考KCIS,比較適合妳。+

好多謝大家為我提供的寶貴意見!感動,感動
我們會好好再細想一下,謝謝大家

其實佢而家先K1,慢熱係正常不過,如果怕小一再加認為性格所然就走去搵避風港,而間學校又唔係心儀,搵錯嘅機會好大。

你而家應該係協助小朋友練大膽子,落多D公園識人玩,陽光D。考小學雖則係煩,但唔係誇張到去搵避風港。

其實他学野快, Vic 也是一間不錯的幼稚囩, 我覚得你对小朋友要有信心, 不要因為怕入宝校而這麼早選擇了 KIS, 其實又考吾到直私, 又抽到宝校, 又叩吾到門, 系咪机会那麼大呢? 可能是20~30%, 為此放棄所有直私津校, 決意走 IS 值嗎? 除非 IS is your cup of yea for sure, 比 d 信心小朋友啦!Vic 出來的不太差呢

Vic 的出品口碑不錯。你再搞搞規矩,谷少少學術,不知已經贏過多少人la。

要升上 VSA, 英文説得好已經好大機會入。而考 local 小一, 過程是辛苦,但我見 victoria 每年的畢業生最终也升上不錯的小學。如果你只是當 KIS 是水泡,其實就無謂轉校了。

不去KIS.
‹ 上一主題|下一主題