用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真心請教CKY 家長
樓主: donaldduck128
go

真心請教CKY 家長 [複製鏈接]

回覆:ajfamily 的帖子

我們在 k3 才插班,已錯過了 VSA 的 1st interview。當初由半龍幼稚園轉去維記的原因,是發現兒子不適合傳統單向式的授課模式,希望試試活動式教學,結果,兒子很喜歡維記,所以,我們在選擇小學時,也以活動教學的學校為首選。

回覆:donaldduck128 的帖子

唔係cky家長,純多咀。。。

支出方面,除了考慮是否出國費外,留意:

cky係私校,似乎學費加幅無物節措,譬如:參考荷花年鑑2012,當年cky 50k+, spb 30k+, 現在cky 70k+, spb無加過,看到cky加左近50%,  同系既tsl係直資一類無物點加。

支出方面你要計埋contingency,  大吉利是講,失業,生病, 兩個人搵錢定一個人,退休年齡等,考慮可以好唔同。。。

回覆:真心請教CKY 家長

Yes, 物價高漲,但我都見呢四年,TSL 、英華冇加過學費,的確好抵。

回覆:bbb330 的帖子

其實現在轉校的風氣好普遍,有家長喜歡CKY,但見唔到小朋友成績的成果,轉返傳統學校;有家長唔喜歡傳統學校冇時間玩,只有默書測驗;有家長追求更有名的名校;也有害怕呈分的家長同學生,各有所求。

CKY小學學費是6300。
http://cky.edu.hk/admissions/school-fees/
過去的加幅約為4-5%每年,約相當於津校教師薪金的加幅。CKY老師的薪金應與津校教師掛鈎,而學費的大部份也是為支付教師薪金,所以不能說學費加幅無節制。
但我同意要審慎考慮學費負擔。另外,如真的有突發經濟困難,學校是有減費機制的。
http://cky.edu.hk/admissions/fee-remission-scheme/

回覆:donaldduck128 的帖子

請問樓主選擇CKY定傳統學校?

我也有同樣問題,正尋求多些資料,希望沒有為小朋友選錯學校。

Any students switched from CKY to international schools?

我都想知,cky同國際學校,如esf,有乜唔同?會唔會中文好d?

引用:Any+students+switched+from+CKY+to+intern

原帖由 angeljchan 於 16-05-17 發表
Any students switched from CKY to international schools?
有。我小朋友正是。問小朋友,佢轉校後開心d,但國際學校壓力也不少,做功課也佔不少時間

引用:Quote:原帖由+angeljchan+於+16-05-17+發表

原帖由 lui 於 16-05-17 發表
有。我小朋友正是。問小朋友,佢轉校後開心d,但國際學校壓力也不少,做功課也佔不少時間

...
請問轉校是什麼原因?是否CKY有些不適合的地方?真心請教希望知道多些好與不好的地方,謝謝!

引用:我都想知,cky同國際學校,如esf,有乜唔同

原帖由 deco99 於 16-05-17 發表
我都想知,cky同國際學校,如esf,有乜唔同?會唔會中文好d?
中文我女認為esf教得好d,注意寫作。佢中文老師話local school 普遍寫不好(我不知佢是否有bias)

lui 發表於 16-5-17 11:30
中文我女認為esf教得好d,注意寫作。佢中文老師話local school 普遍寫不好(我不知佢是否有bias)

...
Local school普遍寫中文不好?
就算不好, 點都唔會差過國際學校囉!

siden    發表於 16-5-17 11:53
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:原帖由+lui+於+16-05-17+發表有。我

原帖由 Czech098 於 16-05-17 發表
請問轉校是什麼原因?是否CKY有些不適合的地方?真心請教希望知道多些好與不好的地方,謝謝!

...
Cky是一所好學校。能力高的小朋友是如魚得水。我們轉校主要為細妹,因為不想細妹要承受考小一而被push的情景。大的入了國際可以讓細的受惠。當然,我們家後來又為中心擔心,攪來攪去,今年妹會考小一,cky一定要首3之選。

引用:Quote:lui+發表於+16-5-17+11:30+中文我女

原帖由 hkpapa852 於 16-05-17 發表
Local school普遍寫中文不好?
就算不好, 點都唔會差過國際學校囉!
佢以set 1為比對。事實set 1的IS學生是好過本地的。

lui 發表於 16-5-17 11:54
佢以set 1為比對。事實set 1的IS學生是好過本地的。
何為Set 1? IBDP中既Set 1中文科嗎?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:deco99 的帖子

esf 中文程度及教學課程,我不清楚。cky 中文閱讀計劃, 每班也有, 是必要的。每班內有超過2百本, 另有每層圖書角, 6樓圖書館藏書量驚人, 多到放吾曬,要加半層。也有中文雜誌,月刊, 也有很多台灣出版書籍。初小課程內教句式,做句,重組, 好句要背, 書信, 賀卡, 祝賀信, 感謝信 也有。由淺到深

引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+16-05-17+發表L

原帖由 lui 於 16-05-17 發表

真心覺得不敢苟同。

你同邊間,或者白啲講,邊個級數嘅local school比?

你攞你哋set1同band3尾local school比,咁可能成立。

讀國際學校朋友我識唔少,ESF(RC/STC/BHS)/ICS/ISF等等都有,除咗ISF嗰位好些,冇一個讓我覺得佢地同學普遍中文閲讀及寫作水平比一般香港學生好。無論初小高小初中,冇一個朋友有普遍local school寫作水平。担白說,根本拍不上。

lui 發表於 16-5-17 11:54
可以請教甚麼是SET 1嗎?謝謝你~

引用:+本帖最後由+siden+於+16-5-17+12:06+編輯+

原帖由 siden 於 16-05-17 發表
Isf 乜係國際學校咩?

回覆:deco99 的帖子

建議你去open day 了解吓。我記得上次open day 6 樓有同學們作品, 某些班房也開放, 可以從中觀察

‹ 上一主題|下一主題