用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 終於遇到入晒局的家長
樓主: stockmike
go

終於遇到入晒局的家長 [複製鏈接]

引用:Quote:MrBeast+發表於+16-2-18+12:12+咁你

原帖由 MASAYA 於 16-02-18 發表
方向係咁囉,但我都仲係撻著緊佢心中個團火咋

我唔会花时间研究咁多教兒理論,因為就算同父母生的孩子性格資質都各有不同,唔会有一套方式可以應用到所有孩子身上。孩子年幼时,我寧願把心思放在替孩子尋找及安排各種各樣的興趣嘗試上面,盡量比孩子試多d,等佢可以揾到自己興趣同專長,增强自信及動力。

Soundervolt    發表於 16-2-21 12:42

引用:Quote:MrBeast+發表於+16-2-18+12:12+咁你

方向係咁囉,但我都仲係撻著緊佢心中個團火咋
如果你是姜太公,我便是吊住蘿蔔的騎驢人,把蘿蔔吊在驢子嘴邊,等佢慢慢向前行。

oooray 發表於 16-2-18 15:09
如果你是姜太公,我便是吊住蘿蔔的騎驢人,把蘿蔔吊在驢子嘴邊,等佢慢慢向前行。

...
唔知你個比喻係咪貼切自己個教學方針,如果係,我就唔認同呢種做法,唔認同只係望住眼前一個目標去前進
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:Quote:oooray+發表於+16-2-18+15:09+如果你

唔知你個比喻係咪貼切自己個教學方針,如果係,我就唔認同呢種做法,唔認同只係望住眼前一個目標去前進 ...
我只係以蘿蔔比喻我作為家長的目標,如今天能進步了一點,明天目標便訂高一點而已。
我的孩子已算長大,不用,亦無法用我自己想的方法教導,只能在預到困難時,偶然從旁指點一下。

回覆:終於遇到入晒局的家長

如果女兒是朵花,我就係農夫。女兒中學後,好像我的作用只是撓「水」。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

引用:大把呢啲人啦 我識人除咗番學食飯沖涼訓覺

原帖由 miffyumiffy 於 16-02-05 發表
大把呢啲人啦

我識人除咗番學食飯沖涼訓覺大小二便之外, 就係讀書
咁入到皇仁都算吖!慘得過我識一個家庭,佢女過住7-11生活(7日內有11個校外 course),英文補3日(唔同嘅嘢)仲要 one on one,但成績都只係中上左右。

曾經想阿囡入局,只不過做少少練習,但好快俾佢拉番出嚟

我地日日8-10樣功課,有時遇埋默書、測驗,根本不能抽空溫書,我一般是星期六同日大溫一次!
Hope Everybody Have A Wonderful Life.

回覆 stockmike 的帖子

入晒局總好過懶理嘅家長

回覆:射雕英雄 的帖子

父母只能在旁為子女打氣

回覆:skkeung 的帖子

又要馬兒好又要馬兒不吃草

引用:+本帖最後由+longlokma+於+16-2-18+15:08+

原帖由 longlokma 於 16-02-18 發表
我有段時間都參考一下理論,慚慚發現有好多時無招勝有招。當然有其他人會更相信專家學者的「理論」!有時我好衰咁諗,他們的子女又如何呢,實踐後又有何成果。

如果自己較了解孩子,自然會變通及更對口。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:Quote:原帖由+longlokma+於+16-02-18+發表

原帖由 ANChan59 於 16-02-21 發表
我有段時間都參考一下理論,慚慚發現有好多時無招勝有招。當然有其他人會更相信專家學者的「理論」!有時我 ...
武俠片大俠們最高境界係無劍招,但有劍意。招隨意到。我相信養兒育女,只要幾個大原則。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

ANChan59 發表於 16-2-21 10:00
我有段時間都參考一下理論,慚慚發現有好多時無招勝有招。當然有其他人會更相信專家學者的「理論」!有時我 ...
所謂無招都有自己一套想法既,所謂有招只係同一套路,人教你就照跟,個個一式一樣,只要方向唔太偏離,其他自由發揮啦
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆:終於遇到入晒局的家長

其實學校教快一年半載,孩子所謂「跟不上」只是跟不上超前教育。那超前教育的目的是什麼?考中一考大學有優勢?大學畢業出來工作後,超前教育的作用是零,反而人際、變通、負責、有思想、等非學科考核的能力更更更重要。

但期盼全人教育的家長,如何捱過中小幼時期的催谷生態?跟不上被老師每半年每月每週溫罄提示,父母都捱不住啊。

我一直都係hea派,阿仔由幼園到小一都hea。平時做功課大半小時,之後可以玩同讀書果類。

後來,阿仔要打波,咁每星期就打兩日波拉,有日要學琴拉,有日要學英文拉,結果就每日都好似好忙

之後,阿仔考試有科分數較低,咁自己就難以控制的緊張,規定佢每日要做十題練習

我相信,阿仔年級越高,讀書壓力越大,真係教我怎離地呢?

引用:我一直都係hea派,阿仔由幼園到小一都hea。

原帖由 letea 於 16-03-01 發表
我一直都係hea派,阿仔由幼園到小一都hea。平時做功課大半小時,之後可以玩同讀書果類。

後來,阿仔要打波 ...
我仔小一開始每星期有固定 7 個鐘 sport (hea 玩,唔 cut 原因係同其他人建立了友誼,學緊相處技巧), 2 個鐘補習,2個鐘主日學 (最想 cut, 老婆唔俾)。佢重有時間砌高達 HG 模型同玩四驅車睇吓書,其實真係要學校功課配合。我都算另類怪獸。

little_yolky  主日學都想cut,cut咗你個頭去好唔好?  發表於 16-3-10 14:59
MASAYA  我個女都有砌HG gundam   發表於 16-3-1 18:01

ANChan59 發表於 16-2-21 10:00
可以無招勝有招, 當然最好啦, 但不易~~
專家學者都係人, 理論易講, 可能係成功了才講出來, 失敗了就不會出來...
每個家庭都有自己的文化, 人地就算成功也不一定可以應用在自己家庭...

親朋戚友裡有這樣的例子: 父母沒有甚麼教育程度, 而且都要為口奔馳, 生大果個時返小學前教過下D字, 跟住就太忙, 無再有時間陪佢, 就拋D書同報紙給佢解悶, 跟住就無再教過佢, 大果個入附近屋村小學後一直名列前茅, 之後升去地區名中, 之後就大學. 細果個出世後, 屋企環境好左, 父母覺得佢腳頭好, 自然錫D&多放D時間睇佢, &叫大果個幫手跟佢D功課, 到大果個好忙時, 就出去補. 但細果個讀完小學要父母搞一輪先找到間中學, 終於讀完中學又左撲右撲先入到個High cert.......講完覺得好似TBB劇甘...... 問大果個, 係咪父母催谷佢, 先有甘既成績, 佢話父母邊得閒理佢, 而且有時間都理左細果個先, 但佢又樂得父母唔理佢, 佢有自由, 唔似細果個甘, 父母下下管住睇住, 而且佢很細個已覺得讀書係自己的事, 加上除了要交$, 其他野就算講左父母都幫不上忙. 佢父母就話見佢各樣都自己搞得掂, 好放心, 就由得佢自己決定, 只係間中講下"讀書時不要拍拖"之類的話.
到底有雞先定有蛋先? 睇完D教養書, 我都覺得父母少D干涉小朋友可能會成長得好D, 不過佢父母係因為搵食&唔識, 問心我做不到0甘放手0甘自由給佢, 但係佢又OK, 但我又見過有D變壞既人.
我都仲模索緊點樣係無招勝有招, 或讓小朋友看不到我出招, 或者植入"覺得讀書係自己的事"

老公的朋友自小就被其父母力谷,小學中學皆是名校,但是讀完大學後只是做一般的文職工作。及後有了小朋友,立志絕不谷個仔,一直以輕鬆快樂所謂hea讀幼稚園,到考小學時,開始想入返自己母校,才發現學術唔得,加上有舊同學的比較,開始心理不平衡,當然最終只能靠抽獎。雖然不是名小,但是都有功課測驗之壓力,但是個仔幼稚園3年已經玩慣,現在完全不想做功課,而且無心機溫書,令其父母頭痛非常!想轉國際學校但是又非常難!現正後悔已太遲。

由此得到啟發,如果無本事離地,確實不宜做一些離地的事,否則萬劫不復!
‹ 上一主題|下一主題