用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SPB VS SFA
樓主: purplebonnie
go

SPB VS SFA [複製鏈接]

引用:點解唔揸私校SFA,抽軒小,基灣?

原帖由 superying 於 16-02-04 發表
點解唔揸私校SFA,抽軒小,基灣?
我交了表:基灣1-3-1,軒小0-1-0,我沒有再填其他學校,我感覺很大機會抽唔中,咁填只為扣門。
咁扣門亦未必成功,所以我要仔細考慮SFA與SPB了!

引用:回覆+yeesumyin+的帖子 路過.+咁LS同St.+J

原帖由 Pauline_CC 於 16-02-04 發表
回覆 yeesumyin 的帖子

路過. 咁LS同St. Joe又點比呢?我真的不覺LS谷喎.
St joe由初小開始谷,LS就三四年級至開始深。頭兩年密月期俾小朋友多閱讀都係好事。

另外,st joe係英小英中,Ls 係中小英中。

引用:Quote:原帖由+ffaye+於+16-02-04+發表不過s

原帖由 rognfan 於 16-02-04 發表
請問如何谷法? p1 有適應期嗎?
功課同幾年前相對多左

引用:+本帖最後由+小曳人+於+16-2-4+21:21+編輯+

原帖由 小曳人 於 16-02-04 發表
雖然我仔仔都有SFA Offer,但我不是樓主啊!

小曳人  sorry sorry~  發表於 16-2-5 10:45

引用:真心求教,想大家俾下意見。 小朋友英文比

原帖由 purplebonnie 於 16-02-03 發表
真心求教,想大家俾下意見。

小朋友英文比較好,記性好、好動、大膽、嘴多,喜歡閱讀,受谷,喜歡與女孩子 ...
如果我有仔,會要SPB,從不會考慮SFA。純粹以認識的小朋友去判斷。

回覆:SPB VS SFA

SFA全级頭20一般都有學校mark定,但如只系中游份子一様要出去博, 我朋友仔仔就系咁, 佢都話煩死 !!

唔好意思, 想問有幾多間基灣
因為我個同事既女兒今年小二
佢話日日10樣功課
我以為佢連改正都計
佢話唔係, 10樣都要寫, 每樣幾頁
連常識都有生詞要寫, 仲要背.
考試前日日有默書
所以佢個女由一年級起已放學去補習班
當然, 如果有家長跟得緊d, 可能有分別

ffaye 發表於 16-2-4 23:17
St joe由初小開始谷,LS就三四年級至開始深。頭兩年密月期俾小朋友多閱讀都係好事。

另外,st joe係英小英 ...

自己個仔係SJPS
今年小二
對比起其他學校, SJ功課唔多
平日3-5樣, 每樣最多2頁, 有些仲要一版幾行
星期五就5項以上
不過學校全日制每日都有一堂self-study period
個仔通常都會和同學一齊做哂功課

英數唔算深
中文就要係屋企同佢做練習

如果話谷, 可能P3開始
又或是部份家長勁谷
但係都好睇個小孩受唔受

同一個家庭, 媽媽教法一樣
大仔成績優異
細仔要入加強班. 大有人在

其實, 選學校除了睇升中往績
仲要唸, 萬一成績入唔到校內前50-100
餘下的去向如何

曾經見過一篇 band1校的band3生
內容給了我很大啟發
當然我唔係想鼓吹係 band3校做band1生
(但係佢地的確係和其他Band1校band1生一起爭B1中學額)
有龍校上中學真係會安心好多
至少your son勁時, 天外有天
成班都係叻仔, 只有一個考第一
現在小兒讀津校, 好多家長都陪讀
可以想像, 直資家庭會放更多資源配合
校內競爭更甚

回覆 purplebonnie 的帖子

睇嚟你想搏軒小,而基灣未去到好心儀,咁嘅話一於要左SPB先,再考慮叩唔叩軒小。

引用:唔好意思,+想問有幾多間基灣因為我個同事既

原帖由 JQKbaby 於 16-02-05 發表
唔好意思, 想問有幾多間基灣
因為我個同事既女兒今年小二
佢話日日10樣功課
基灣有2間,由上、下午校分柝出來,較新、比較好的在愛秩序灣!基灣出名谷與多功課,亦有很多學生升上B1A的中學。

回覆:SPB VS SFA

基灣超谷, 多功課就梗,全部派位學生有咁既成績, 一定要一番努力。 但SPB都吾系少功課架, 朋友小一日日都做到好夜,阿媽要帮手埋尾。

引用:基灣超谷,+多功課就梗,全部派位學生有咁既

原帖由 beautyhar 於 16-02-05 發表
基灣超谷, 多功課就梗,全部派位學生有咁既成績, 一定要一番努力。 但SPB都吾系少功課架, 朋友小一日日都做 ...
你説真的嗎

引用:回覆+purplebonnie+的帖子 睇嚟你想搏軒小

原帖由 superying 於 16-02-05 發表
回覆 purplebonnie 的帖子

睇嚟你想搏軒小,而基灣未去到好心儀,咁嘅話一於要左SPB先,再考慮叩唔叩軒小 ...
你係我心裡面條蟲

引用:Quote:原帖由+superying+於+16-02-04+發表

原帖由 purplebonnie 於 16-02-04 發表
我交了表:基灣1-3-1,軒小0-1-0,我沒有再填其他學校,我感覺很大機會抽唔中,咁填只為扣門。
咁扣門亦未 ...
你住九龍定港島來決定

引用:Quote:原帖由+purplebonnie+於+16-02-04+發

原帖由 elysion 於 16-02-05 發表
你住九龍定港島來決定
港島

引用:聽聞SFA全级考第一的,今年插入SPC讀小三。

原帖由 Ngmingbb 於 16-02-04 發表
聽聞SFA全级考第一的,今年插入SPC讀小三。
一定spc, 它近年的成績已經是1A/B. 入到就好彩。個人認為兩間學校層次完全不同,spc是有傳承,校支網絡強大,非常holistic的教育理念。

引用:Quote:yeesumyin+發表於+16-2-4+16:57+SFA

原帖由 ajfamily 於 16-02-04 發表
SPB 和灣仔 st Jo 的測卷我也有機會看過,SPB 的卷絶對唔會淺過St. Jo.  我知道St Jo 考試時又要考埋默書, ...
可以講多d皇仁open day 你的感覺嗎?

phoebewong123 發表於 16-2-6 11:32
可以講多d皇仁open day 你的感覺嗎?
我不想在這個forum裏講太多感覺,但他們每年也有open day, 有興趣你下年去看看。就我而言,我較喜歡孩子除了讀書及成績以外,還有更多不同exposure。我自己也出自band 1 A中學,在港大畢業,但我不會希望孩子一定要在港升學,因為對香港教育制度及前途有保留。所以我更希望孩子保持高英語水平,不要港式口音,以便將來應付外國升學及工作。我希望孩子可以open mind 一點,所以我要all-rounded 一點及較豐富資源的學校,同埋我希望一些同學差異較少的學校。所以,官津校我有多些保留。

引用:Quote:phoebewong123+發表於+16-2-6+11:32+

原帖由 ajfamily 於 16-02-06 發表
我不想在這個forum裏講太多感覺,但他們每年也有open day, 有興趣你下年去看看。就我而言,我較喜歡孩子除 ...
QC一向係以學業成績為主。想重視多元發展,除國際學校外,似乎dbs LS YW 呢d會近少少。

引用:Quote:原帖由+sbux+於+16-02-03+發表本帖最

原帖由 purplebonnie 於 16-02-03 發表
這就是我的考慮!我弟弟當年讀基灣,小三小四谷到爆,但小五入不到精英班,整個人謝哂,hea足2年,之後入了 ...
進取形SFA,冇back up,冇得hea, 既然谷得就揀SFA,起碼有幾帶下個妺,SPB 就冇得帶啦

‹ 上一主題|下一主題