用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SPB VS SFA
樓主: purplebonnie
go

SPB VS SFA [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+karen55407+於+16-02-03+發表

原帖由 purplebonnie 於 16-02-03 發表
可以講下原因嗎?
考慮因素包括大小班、校舍和地點的差別,另外,讀SFA由於無中學,要長期處於作戰狀態。

引用:+本帖最後由+sbux+於+16-2-3+18:33+編輯+\

原帖由 sbux 於 16-02-03 發表
我從來無想過這些,多謝你的寶貴意見

引用:Quote:原帖由+purplebonnie+於+16-02-03+發

原帖由 karen55407 於 16-02-03 發表
考慮因素包括大小班、校舍和地點的差別,另外,讀SFA由於無中學,要長期處於作戰狀態。

...
我都擔心SFA 的那6年小學生活,加上他用iPad教學,這又是我另一憂慮

回覆:SPB VS SFA

當然spb, 照谷都可以跳船去band 1a中學,又有backup, 進可攻退可守

引用:Quote:原帖由+purplebonnie+於+16-02-03+發

原帖由 monodad 於 16-02-03 發表
Spc 勁果班小朋友會出去考名津,如St jo, QC, KC
想了解一下:如果小六自己去考皇仁或其他直私中學,學校會知道我去考其他學校嗎?需先放棄SPB的中學學位嗎?另外,SPB小五小六會呈分嗎?

引用:當然spb,+照谷都可以跳船去band+1a中學,又

原帖由 taiyeung 於 16-02-03 發表
當然spb, 照谷都可以跳船去band 1a中學,又有backup, 進可攻退可守
中學跳船時需先放棄SPB的中學學位嗎?

回覆 purplebonnie 的帖子

That's the key point. You need to give up SPC in order to participate SSPA to try Band 1A government / subsidized schools like QC / KC / LS / SJC.
I don't think any SPCPS parents will take that risk. Therefore, SPCC and DBS will be the only realistic choices for SPCPS students if they look for a better secondary school than SPC.

In all, SPCPS (St. Paul College Primary School) is a better and trouble free choice if you are happy with SPC. If you are so desperate to get into a Band 1A secondary school, SFA will give you a higher chance, no matter thru SSPA or primary school transfer.

Both SPCPS and SFA are good schools. You are lucky to have this happy problem.

Tintin926  The question is choice of SPB or SFA, not SPCPS wor!  發表於 16-2-3 21:31

想平穏,SPB。想要更SPC一層,一定選擇SFA。

taiyeung 發表於 16-2-3 20:33
agree

SPB
有保險線仍可跳船或小六自行有他選

引用:如果係SFA中游,入長天及九華你收貨嗎? +

原帖由 ppmmbb 於 16-02-03 發表
如果係SFA中游,入長天及九華你收貨嗎?
中游意思是級名次多少?

以我所知级100都入到九華,長天就100後

引用:真心求教,想大家俾下意見。 小朋友英文比

原帖由 purplebonnie 於 16-02-03 發表
真心求教,想大家俾下意見。

小朋友英文比較好,記性好、好動、大膽、嘴多,喜歡閱讀,受谷,喜歡與女孩子 ...
更上一層就sfa, 唔想煩升中就spb

引用:Quote:原帖由+ppmmbb+於+16-02-03+發表如果

原帖由 HM168 於 16-02-03 發表
中游意思是級名次多少?

你是SFA用家嗎?是否真的很谷?家長與小朋友辛苦嗎?

引用:Quote:原帖由+ppmmbb+於+16-02-03+發表如果

原帖由 HM168 於 16-02-03 發表
中游意思是級名次多少?

中游仍是band1生,跟住靠抽獎,所以中游上中下都有机入九華及長天,不关名次事。

醒目開學勳章 貢獻勳章

引用:Quote:原帖由+HM168+於+16-02-03+發表中游

你是SFA用家嗎?是否真的很谷?家長與小朋友辛苦嗎?
SFA初小唔會太辛苦,功課唔算多,係三測三考,好忙咁囉

恐龍家

回覆:purplebonnie 的帖子

你仔好叻,想去皇仁,SFA小一小二可插班軒小,不用讀到小六

聽聞SFA全级考第一的,今年插入SPC讀小三。

引用:Quote:原帖由+taiyeung+於+16-02-03+發表當

中學跳船時需先放棄SPB的中學學位嗎?

到嗰時你會知個小朋友大概咩程度,係咪仲搏,唔通SPB中游都仲放書院個學位咩?考得頭嘅就可以唸唸。但都係嗰句,無謂而家估定個仔六年後咩資質,最梗要係而家要㨂個牌面大而又可以坐亞望冠嘅決定。

四隻貓  agree  發表於 16-2-4 15:08
hppa    發表於 16-2-4 11:41

引用:+本帖最後由+sbux+於+16-2-4+08:13+編輯+\

原帖由 sbux 於 16-02-04 發表
志同道合

sbux    發表於 16-2-4 08:19

其實真係除非對學校位置同男校有concern, 否則真係冇咩理由唔揀一間有band 1 中學聯系既學校

四隻貓  agree  發表於 16-2-4 15:09
‹ 上一主題|下一主題